Menu Close

Y.S. Lee: Rivals in the City

rivalsinthecityBefejező részéhez érkezett hát az egyik kedvenc történelmi ifjúsági regénysorozatom. A Mary Quinn nyomozásait bemutató kvartett azért különleges, mert nagyon sok mindenben eltér a megszokott YA sztereotípiától. A történet a Viktoriánus Angliában játszódik, nincs benne semmi paranormális, főhősnője pedig egy félvér lány, aki szó szerint a csatornákból küzdötte fel magát és találta meg a helyét és identitását ebben a világban. Én ismét csak Bridge jóvoltából az angol kiadást olvastam, ami még tavaly megjelent, ezzel a borítóval, amit itt kitettem. Az amerikai idén került a boltokba, s ott inkább rámentek arra, hogy hangsúlyozzák főszereplőnk félvér voltát.

*Figyelmeztetés, azért ez a leírás esetleg spoileres lesz annak, aki még nem ismeri a korábbi történteket! *

Ha jobban belegondolok, igazából ehhez a kötethez már nem is annyira az Ügynökség cím, ami illik, csak simán a Mary Quinn Nyomoz. Elvégre főhősnőnk immár önállósította magát, pontosabban közös nyomozóirodát hozott létre James Easton-nal. Mert azért mégis csak egy olyan korban járunk, ahol a nők még nem igazán kaphatnak vezető szerepet, de azért mégis  csak a lány az, aki sok mindent el tud érni a nemét és “láthatatlan” voltát kihasználva. Ebben rejlik a páros sikere is, úgyhogy szépen viszi tovább, amit az Ügynökség révén megtanult. A regény még ráadásul bezárja a kört, ami az első könyvvel indult, ugyanis ismét a Thorold család jelenti a központi problémát, akik körül Mary és James annak idején felkavarta az állóvizet. Hogy a fiatalok kapcsolatára ne derüljön fény, átmenetileg egymástól külön tevékenykednek. Mary az Ügynökség kérésére nyomoz, Jamesnek pedig új kihívással kell szembenéznie: fontos megbízást kap, s a nagy horderejű, szörnyen kényes munkája révén mintha ismét veszélybe kerülne az élete.

Lehet, hogy maga a rejtély meg a krimi szál nem annyira izgalmas, mint korábban volt, viszont elképesztően jók továbbra is a karakterek és a jellemfejlődés amin keresztül mentek teljesen lenyűgöző. Mary és James ugyan keveset van együtt, és a elmarad a sok feleselős párbeszéd, viszont a kapcsolatuk igazán üdítő színfolt az ifjúsági regények sorában. Most, hogy már az udvarláson túl vannak és eljegyezték egymást, a jövő kerül előtérbe és Marynek ezzel kapcsolatban komoly aggályai vannak. Főleg, mert most életében először végre függetlenné vált: nincsenek anyagi gondjai, megtalálta a hivatását és a szerelmet is, de tart attól, hogy mi lesz, ha tovább lép a nőktől elvárt úton? Meddig maradhat ez meg neki? Meg tud-e őrizni ebből valamit? Szerencsére a korábbi kalandok folyamán annyira megismerték egymást James-szel, hogy a kapcsolatuk alapja a bizalom és megértés, s a másik elfogadása, úgyhogy fel tudják dolgozni ezeket a gondokat is. Annyira csodáltam, hogy James is mennyit fejlődött, hogy amikor megtud egy információt, ami mást talán féltékenységi rohamba kergetne, ő teljesen higgadtan áll a dologhoz: megbízik Maryben annyira, hogy fel se merül benne, hogy kételkedjen a menyasszonyában. Komolyan mondom az ő párosuk igazán példamutató kapcsolat. Kicsit persze belenéznék abba, hogy mondjuk 10-15 évvel később hogy élnek, de azt hiszem, inkább elképzelem magamnak és jólesően gondolok rájuk, nem zargatom az írónőt, hogy foglalkozzon velük továbbra is.

Y.S. Lee sorozata igazán jól végiggondolt és felépített történet volt, amit egyértelműen a karakterek jellemfejlődése tartott össze. Mary Quinnben egyedi és különleges hősnőt alkotott, aki valóban kézbe vette a saját sorsát és elérte azt, amiről a körülményeit figyelembe véve, ahonnan indult, nem nagyon volt esélye. Szóval ha valaki egy határozott, erős női példaképet keres fiataloknak, akkor bátran vegye kézbe ezt a sorozatot. Mert minden kötete kiváló: szórakoztat, elgondolkoztat és teljesen felemelő. Igen, a YA ilyet is tud.  Innentől pedig csak az a kérdés, hogy mivel rukkol elő Y.S. Lee ismét.

 

Kiadó: Walker Books
Sorozat: The Agency / Mary Quinn Mystery #4
Megjelenés: 2014
Terjedelem: 352 p.
ISBN: 9781406337624
Honnan:Bridge-től kölcsön

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *