Jul 032011

A Spy in the HouseEz után a regény után csorgott a nyálam, mióta Bridge olyan jót írt róla, szerepelt mindenféle kívánságlistámon, de aztán valahogy mindig akadt valami más, ami fontosabbnak tűnt. Aztán mikor találkoztunk, könyvet cseréltünk és én megkaptam olvasásra Az ügynökség-et, s ugyan az átvételhez képest még mindig tologattam kicsit, hogy belekezdjek – mindig van frissebb, ha már itt van, megvár stb. kifogásokkal -, végül csak sikerült befalnom a regényt.
Az 1850-es évek Londonjában járunk, egy különös lánynevelő intézet fiatal növendékét kihelyezik társalkodónőnek egy gazdag kereskedő lánya mellé. Mary Quinn élete sose volt unalmas, 12 évesen majdnem fellógatták tolvajlásért, de egy dáma megmentette a börtönből és taníttatták, új személyazonosságot kapott, s mire éppen megunta volna a nyugodt életet, lelepleződött előtte az Ügynökség. A lánynevelő intézet ugyanis csak egy fedővállalkozás, ahol különös női ügynököket képeznek ki, akik még a Scotland Yard munkáját is segítik, főleg mint háztartási alkalmazottak, meghúzódva igencsak értékes információkkal tudják ellátni a hatóságokat. Mert ugye ki figyel oda a nőkre? Mary tehát tizenhét évesen megkapja élete első megbízását, s közben figyelnie és bizonyítékokat kell keresnie, hogyan szerez nagyobb vagyont csempészettel Mr. Thorold. A Thorold házban azonban szinte senki sem az, akinek látszik és majd mindenkinek vannak titkai, s ez bizony nem csak az Ügynökség, hanem mások figyelmét is felkelti. Mary próbál nyomozgatni, s kéretlenül is partnerre talál, de még a saját múltjának titkai közül is úgy tűnik talán választ kap pár kérdésre.

Először is, elmondanám, hogy ugyan ez a regény is simán beleillik a YA kategóriába, de szerencsére hiányzik belőle minden olyasmi, ami már kezd idegesíteni a műfajban (nincsenek vámpírok, vérfarkasok egyéb paranormális jelenségek/lények, nincs szerelmi háromszög, nem E/1-ben íródott stb.). Viszont van benne talpraesett, okos hősnő, aki magától olyan, amilyen, használja az eszét, van igazi krimi és rejtélyek, amelyeket megoldanak a főhősök, kiváló korrajz és jellemábrázolás, s teljesen hihető, logikus az egész. Az írónő amúgy történész végzettségű és látszik, hogy jól beleásta magát a XIX. század közepének londoni életébe, mert például nagyon fontos szerepe van annak, hogy milyen volt az időjárás 1858 májusában, amikor a cselekmény játszódik. Mindenesetre nagyon jó ötlet az Ügynökség létezése, mert valóban sok olyan nő élhetett annak idején, akik jobb sorsra voltak érdemesek, okosak, tehetségesek voltak csak éppen nem volt pénzük. Itt a könyvben őket fogják egy csapattá, akik láthatatlanul rengeteg mindent tudnak elérni, sok helyen ott lehetnek és néha az is elég, ha kellően figyelmesek, talpraesettek ahhoz, hogy információmorzsákból kirakják a teljes képet.
A Spy in the House-t tehát többféleképpen lehet olvasni, mint ifjúsági regényt, történelmit, krimit és minden műfajban teljesen jól teljesít. Persze ez is egy trilógia első része, gondolom a továbbiakban Mary egyre ügyesebb lesz, komolyabb feladatokat kap és végül felfedi, hogy milyen titkokat rejt saját származása. S talán még több női ügynökkel is megismerkedhetünk. Részemről kiválóan szórakoztam, s várom a folytatásokat.

Kiadó: Walker Books
Megjelenés: 2009
Terjedelem: 341 p.
ISBN: 9781406315165
Honnan:Bridge-től kölcsön


Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

4 Stars
Oszd meg!

Reader Comments

  1. Úgy örülök, hogy tetszett (de ez nem is lehetett volna másként). 😀 Én már számolom vissza a napokat a 3. kötet megjelenéséig, Lee pedig nemrég jelentette be, hogy lesz egy 4. könyv is, de azzal már tényleg vége a sorozatnak. 🙁

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *