Menu Close

Liane Moriarty: Big Little Lies

Liane Moriarty neve már nagyon régóta jött szembe velem mindenfelől. Amikor pedig elkezdték pedzegetni, hogy sorozat készül ebből a történetéből, elhatároztam, hogy jó könyvmoly révén előbb elolvasom. Gondoltam megvárom a magyar megjelenést, de hiába volt már 3 regénye is kapható az ausztrál írónőnek itthon, sajnos pont az Alexandra csoporthoz tartozó Pioneer Könyvek gondozásában jelentek meg, úgyhogy kiderült, ez a hajó elment. A Hatalmas kis hazugságokat (mert végül ez lett az HBO sorozat címe) tehát kénytelen leszek angolul elolvasni, de aztán mégis volt egy kis szerencsém, ugyanis az Audible az egyik 1-et fizet kettőt kap akciójában szerepelt a hangoskönyv változat, úgyhogy lecsaptam rá.

Aki már hallott a sorozatról, vagy talán látta is, az nagyjából ismeri az alapokat. Függetlenül attól, hogy az HBO Kaliforniába helyezte a sztorit Sydney külvárosából és kicsit talán magasabb társadalmi körökbe is, de azért a lényeg nagyjából ugyanaz maradt. Pirriwee-i általános iskola éves alapítványi bálja tragédiával végződik és a rendőrség megpróbálja kideríteni, mi is történt az este folyamán: gyilkosság  történt, vagy baleset volt. A kihallgatások során szinte az összes szülővel beszélnek, aki jele volt és miközben próbálják felgöngyölíteni a történteket az olvasók is visszaugorhatnak a tragédiát megelőző fél évvel korábban indult sztorihoz. Ugyanis a beiratkozáson találkozik össze a három főszereplőnk Jane, Madeline és Celeste. Madeline élettel teli, szókimondó és végletekig lojális, persze azért neki is van elég gondja. Tinédzser lánya van, aki éppen jobban rajong apja új feleségéért, akik ugyanis nemrég szintén a környékre költöztek és a gyerekük együtt kezdi az iskolát Madeline legkisebbjével. S mivel ő még mindig komolyan haragszik a férfire, aki annak idején magára hagyta, nehezen nyeli le a békát. Egy véletlen során fut össze Jane-nel a fiatal egyedülálló anyával aki épp a környékre költözött, s azonnal a szárnyai alá veszi és igyekszik megóvni az iskolát irányító szőke bubifrizurásoktól, de sajnos rögtön az első napon olyasmi történik, ami miatt Jane-t bizalmatlanul kezelik. Celeste régebb óta barátnője Madeline-nek, ő az anyuka, akit mindenki irigyel: csinos, gazdag nő, jóképű sikeres férje, iker fiai vannak, az életük képeslapra illő. Csakhogy a látszat csal és zárt ajtók mögött még sincs minden rendben. A nők barátsága szorosabbá válik, miközben az iskolában és a hétköznapokban egyre több olyan esemény történik ami közelebb viszi őket egymáshoz és a tragikus végkifejlethez is.

Liane Moriarty zseniálisan építi fel a regényt azzal, hogy a jelenben zajló kihallgatás részletek között fellebbenti a fátylat a fél évvel, 3 hónappal, 2 héttel, fél órával a tragédia előtt történtekről, visszafelé haladva az időben. Érdekes látni, hogy ki hogyan értelmezi a történteket, a kívülállók, az irigyek vagy éppen a semlegesek is mennyire más következtetéseket vonnak le akár aprócska, jelentéktelennek tűnő dolgokból is, milyen könnyen ítélkezünk és ez mennyire ártó és félrevezető is lehet. Vannak dolgok, úgy tűnik, amik mindenhol ugyanazok, legyen az Kalifornia, Sydney vagy Kőbánya: az anyatigrisek, a cicaharcok a gyerekek vélt vagy valós problémái miatt komoly háborúkká fajulhatnak (elég csak kismama fórumokat olvasgatni pl.) amelyeknek elképzelhetetlen következményei lehetnek. A regény emellett még a bántalmazásokról és a zaklatásokról is szól legyen az iskolai, gyerekek közötti vagy éppen házastársi erőszak. S minden esetben úgy van mesterien megírva a könyvben, hogy elindulunk egy vélt vagy feltételezett igazságtól és folyamatosan saját kétségeinkkel és előítéleteinkkel is szembe kell nézni ahhoz, hogy felismerjük a tévedésünket és belássuk, mennyire csal a látszat, akár az első benyomás, akár egy pletyka és hogy egy aprócska bolhából milyen könnyen tudnánk mi is elefántot csinálni.

Moriarty főszereplői mind egytől egyig valóságosnak tűnnek, olyanok akikkel nap mint nap találkozhatunk amilyenek mi is vagyunk, akik kicsi vagy éppen nagy hazugságokat mondunk, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek. S mindeközben a regény végig nagyon szellemes és olykor vicces is (állítólag a sorozatból pont ez az elem maradt ki, ott mindig minden nagyon komoly), néhol igazi fekete komédiává válik. Nem bántam meg, hogy megismerkedtem a történettel és elképzelhető, hogy majd a sorozatot is megnézem, mert szeretném látni is a nőket, akiknek a sorsába ennyire belekavarodtam. Pedig nem indult könnyedén a kapcsolatunk, nem egy rövid regényről van itt szó, az hangoskönyv is több mint 15 órás volt, eleinte lassan is ment a dolog, de aztán rendesen beszippantott magába a feszültség és a végén sokat sétáltam, hogy a végére érjek a sztorinak.

Kiadó: Penguin Audio
Megjelenés: 2014
ISBN: 9780698163911
Honnan: Vásárlás, saját példány

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *