Menu Close

GoodReads Choice Awards 2020

Immár a nyolcadik alkalommal nézem át a legnagyobb könyves közösségi portál, a GoodReads éves közönségszavazását és adom le a voksomat. Szokás szerint már az októberben induló előválogatáson is javaslok könyveket, aztán jelzem, hogy az elődöntőbe bekerült kategóriánkénti 15 jelöltből szerintem melyiknek kéne ott lennie az utolsó 10-es mezőnyben. Idén is tartottam magam ehhez és most is szavaztam a döntőben, bár valahogy úgy éreztem, annyi minden történt a világban, hogy a könyves kalandok igazából amolyan vigasztaló funkciót töltöttek be nálam és nem is feltétlenül voltam annyira képben, mint korábban. De azért továbbra is van véleményem és voksom, tudjátok, szeretem hallatni a hangomat és reménykedni, hogy még ha nem is mozgok minden kategóriában kényelmesen azért tudok választani olyan könyvet, amit szívesen olvasnék ne adj isten, magyarul is. Úgyhogy jöjjenek a kategóriák meg a szavazataim.


A legjobb regény kateógirában meglepett, hogy ott található az Amerika földje is, ami az év első felének egyik legnagyobb botrányt kavaró könyve volt. Izgalmas látni, hogy három elsőkönyves is szerepel a 10-es listában és pont ugyanennyi jelent már meg magyarul is (Cummins mellett Backman és Napolitano). Remélem, hogy a Matt Haig regény hamarosan olvasható lesz magyarul is, akire azonban szavaztam az Jennifer Weiner, mert ugyan rég nem olvastam tőle regényt, de szeretem a stílusát, s a cikkeiben megfogalmazott véleményét is. (Nők aránya 8/10)

A legjobb rejtély és thriller kategóriában, sok az új név, ráadásul páran más kategóriában alkottak korábban (pl. Tarryn Fisher vagy Alyssa Cole) de Tana French már rég a radaromon van, Harlan Coben regénye persze már itthon is megjelent, Stuart Turton előző könyve pedig az Evelyn Hardcastle hét halála hamarosan olvasható lesz magyarul is. Alyssa Cole-ra szavaztam, mert a románcairól már sok jót hallottam, meg hogy ebben a zsánerben is megállta a helyét, ráadásul nem csak rejtély van a regényben, hanem társadalmi kritika is. (Nők 7/10)

A legjobb történelmi regények közül arra szavaztam, amit olvastam is a Jane Austen Társaságra. A többi regény is jónak tűnik, Emma Donoghue Hívnak a csillagok története november végén lesz magyarul is (már olvasható persze Ken Follett, Allende, A hennaművész és Lisa Wingate is) Amilyen nagy kultusza volt Alice Hoffmannak itthon meg az Átkozott boszorkáknak, az elmúlt években nem nagyon jelent meg tőle semmi nálunk. Az itt jelölt legújabb regénye pedig már a második előzménye a sztorinak de nem úgy néz ki, hogy olvasható lesz magyarul. (Nők aránya 9/10)

A legjobb fantasy könyvek közül szinte minden név ismerős és ha nem is az itt felsorolt műveik, de egész sok olvasható magyarul vagy már tudjuk, hogy meg fog jelenni, mint Addie LaRue láthatatlan élete, amire leadtam a szavazatomat, mert ugye V.E. Schwab 🙂 Egyébként vacilláltam még Naomi Novik mellett is, de mivel az új regénye egy sorozat első része, még  biztos lesz rá alkalom, hogy voksoljak rá is. (7/10)

Érdekes tendencia, hogy a legjobb romantikus regény kategóriából mennyire kiszorultak a történelmi romantikusok, viszont most igazán nem panaszkodhatom, mert mindegyik teljesen felnőtt románc, ráadásul legtöbbjük inkább romantikus komédia, mint amilyen az Otthoncsere is volt (amire szavaztam is), sőt még Abby Jimenez és Rebecca Serle regénye is elérhető magyarul (s biztos Coleen Hoover is hamarosan lesz). Itt most csak azért nem minden szerző nő, mert van egy magát non-binárisnak valló író is 🙂  (9/10)

A legjobb sci-fi kategóriában ismét fele-fele arányban vannak a nők és a férfiak, az egyik meglepetésjelölt számomra Lindsay Ellis, akinek youtube csatornáját szoktam nézni, mert a popkultúrával sokat foglalkozik, de az valahogy kimaradt, hogy regényt, sőt sci-fit is írt, a másik pedig, hogy Hank Green legutóbbi regénye is ebbe a zsánerbe tartozik. A szavazatomat azért ugyanarra adtam le, mint tavaly, akkor a Gideon, a kilencedik volt nálam a nyertes, most a folytatását, Harrow-t támogattam. (Nők aránya 5/10)

Idén a horror kategóriában megint felesben vannak a nők s micsoda izgalmas címekkel. Nagyon sok jót hallottam a Mexican Gothicról meg a The Year of the Witchingről és úgy érzem, hogy ezek mindegyike olyan, amit én a főnyúl is el tudnék olvasni. Akárcsak a Plain Bad Heroinest, amire szavaztam, mert az meg horrorkomédia, eredeti nézőponttal és titokzatos bentlakásos lányiskolával. Adja valaki ki magyarul légyszi! (Nők aránya 5/10)

A humor kategóriából bár neveket ismerek, de egyik könyvet se olvastam még. A Becoming Duchess Goldblattra azért szavaztam, mert tetszik az alapötlete, a szerző épp személyes válságban kitalált egy Twitter karaktert, az idős, előkelő Goldblatt hercegnőt és a nevében kezdett írogatni, s ez mennyire sokat adott neki és azoknak, akik követték. (4/10)

Legjobb tényirodalom kategóriából többnyire később szoktak magyarul is megjelenni a könyvek, itt ugye Bon Woordward Trump könyve a húzónév, én viszont Anne Bogelre szavaztam, hiszen ő az a könyves blogger (Modern Mrs. Darcy), podcaster (What Should I Read Next), aki bebizonyítja, hogy hétköznapi olvasást szerető ember is megélhet ebből az internetekben. S ez immár a harmadik könyve, ami megjelent. (Nők aránya 6/10)

Legjobb önéletrajz a kategória, ahol mindig van, amin fel tudom húzni magamat, hiszen Obama könyve meg se jelent még amikor a szavazás elkezdődött, ráadásul mivel nagy sikerre számítottak előolvasói példányokat is max. a New York Times kapott, mégis bekerülhetett a döntőbe és tuti, hogy nyerni fog. Pár éve ugyanez volt Michelle kötetével is, nem elvitatom az érdemeiket, biztos jó lesz ez a könyv is, csak éppen nem igazán van esélye így labdába rúgni senkinek. Úgyhogy persze valami noname könyvre szavaztam mint csendes ellenálló. Fogalmam sincs, kicsoda Michele Harper de ő arról ír, hogyan lett belőle orvos a sürgősségin és ez mit jelent nap mint nap neki meg azoknak, akikkel ott találkozik. (Nők aránya 6/10)

A legjobb történelmi és életrajzi könyvek közül A címtárra szavaztam, mert mennyire érdekes már, hogy a szerző azt kutatja, hogyan kaptak neveket az utcák különböző városokban, kutatja hogy vajon mi lett a sorsa azoknak akik bizonyos címeken laktak. Mivel gondolom főleg amerikai meg nyugat európai utcákról gyűjtött anyagokat, simán lehetne ilyet készíteni itthon is. Remélem valaki már bőven írja, legalább mint szakdolgozatot 🙂 (5/10)

Nagyon örülök, hogy idén a tudomány és technika kategóriában a korábbi évekkel ellentétben megugrott a nők aránya, igazából 6 könyvnél is közreműködtek, mert van egy írópáros is aminek a másik tagja férfi. Atttenborough könyve hamarosan magyarul is olvasható lesz (kiváló karácsonyi ajándék!), addig meg a Netflixen ott van a filmje is, én azonban a Why We Swim-re szavaztam, mert nagyon tetszett, hogy az úszás kultúráját járja körbe. (6/10)

Nos, legalább neveket ismerek a szakácskönyv kategória jelöltjei közül (Gordon Ramsay, Ree Drummond), viszont mivel az az év igazi vigaszkajákért kiált, hát Ina Gartner Modern Comfort Food kötetére szavaztam (ráadásul pont Anne Bogel ajánlgatott családi recepteket a kötetből)

Nos legalább a legjobb képregény és grafikus regény jelöltjei között könnyedén találtam kedvemre valót. Hiszen olvastam és imádtam Grant Snider: I Will Judge You By Your Bookshelf című kötetét, úgyhogy nem volt kétség hova megy a voks. (6/10)

Szokásos vaklövészet kategóriá: költészet. Bár van idén is több nagy név (Rupi Kaur, Margaret Atwood, Lana Del Rey) A lány és az Istennőre szavaztam, mert mint láttam nem csak a borítója csodás, de a verseket is hasonló illusztrációk egészítik ki. (Itt is van egy nem bináris szerző, úgyhogy megint nem teljes a nőuralom:)

A legjobb elsőkönyves kategóriában most nem Natalie Jennert választottam, hanem Alexis Hendersont mert mint már említettem, horror címke ide vagy oda, nagyon izgalmasnak tűnik a regénye. Egyébként itt is fölényes a nők aránya 9/10.

Legjobb ifjúsági regény (YA) kategóriából most egyet se olvastam, bár pár szerzőt már ismerek közülük, viszont Maureen Johnson regényére szavaztam, ami egy sorozat része: zseniképző bentlakásos magániskola, rejtélyek, nyomozás. Csak jókat hallottam róla, úgyhogy olvasnám. (8 nő és egy nembináris/10)

Legjobb YA fantasy kategória azért érdekes most, mert van ugye két nagy visszatérő: Stephenie Meyer és Susan Collins, mintha egy évtizeddel korábbi összecsapás ismétlődne (jobbszélről Cassandra Clare vigyorog). Vajon labdába rúghatnak-e az újak mellett. Én egy nagyon ígéretes úrjamesélésre szavaztam: Hamupipőke halott. (8/10)

Legjobb gyermek és ifjúsági regény kategória is olyan, hogy vannak benne régi motorosok (Riordan, Applegate, Woodson) meg újabbak. Leírás alapján nekem a Zoe Washington asztaláról sztorija tetszett legjobban (már az elődöntőben is erre szavaztam), hiszen főszereplőnk ír, nyomoz és még sütiversenyre is készül. (8/10)

Képeskönyvek idén az a kategória, ahol a legkevesebb a női szerző. Van megint celebritás könyv, Jimmy Kimmel és a kacsája, ami bevételéből gyerekkórházat támogat, érdekes Guns’N’Roses feldolgozás, ami a kritikák alapján igazából az alapötlet miatt érdekes (Guns, tudjátok, srácoknak!). Végül arra a könyvre szavaztam, ami arra bíztatja az olvasóját, hogy higgyen magában, bármilyen színű is a bőre. (3/10)

Azért a végén visszanézem, hogy vajon mi az ami nyert, meg mi jelenik meg majd magyarul és figyelemmel követem a GoodReads használóinak ízlését, még ha többnyire nem is egyezik az enyémmel. Nekem minden évben jó móka. És nektek?

1 Comment

  1. Dóri

    Első körben szavaztam én is, de mindig örülök amikor te is összeszeded a gondolataidat róluk. Felfedeztem újdonságokat is (magyar megjelenések közül) :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *