Menu Close

Beth O’Leary: Otthoncsere

Beth O’ Leary előző regénye, Az ágybérlő nagyon sikeres volt, nem csak itthon, de külföldi oldalakon is jól fogadták, csak a könyvtárban mindig kölcsön volt, úgyhogy nem tudtam még rá sort keríteni. De aztán hogy lehetett jelentkezni az új regényére, az Otthoncserére, felvértezve a kedvező véleményekkel, gondoltam belevágok. A regény amúgy szinte egyszerre jelenik meg eredeti és magyar nyelven is, úgyhogy mondhatjuk, hogy világpremierrel van dolgunk.

Eileen Cotton egy yorkshire-i kis faluban él, ahol mindenki tud mindenkiről mindent, s nemrég maradt egyedül, ugyanis a férje lecserélte őt egy fiatalabb modellre. Csakhogy a 79 éves nagymamát, aki még mindig vidáman felmászik a fára ha kell nem olyan fából faragták, hogy feladja és innentől kezdve csak bánkódik. Dehogyis, elhatározza, hogy új partnert keres magának, mert még sok terve van az életével. Csakhogy hiába vesz mindenkit számításba, kiderül, hogy Hamleigh-in-Harksdaleben nincs túl sok számításba jöhető férfi. Közben az unokáját, a mindig magas fordulatszámon dolgozó Leenát, aki az utóbbi időben a végsőkig feszíti a húrt, két hónapnyi kényszerszabadságra küldik. S mivel a lány meglátogatja a nagymamáját, kitalálja, hogy cseréljenek helyet: ő két hónap alatt összeszedi magát Yorkshire-ben, Eileen pedig meglátja, hogy Londonban rengeteg facér 70 fölötti ember keres partnert. Úgyhogy a Cotton nők helyet cserélnek: Leena igyekszik helyt állni a falu bizottságaiban és segít megszervezni egy májusi ünnepséget, Eileen pedig a nagyvárosban unokája barátai segítségével megtanulja kezelni a társkereső oldalakat és különös kalandokba keveredik.

Mindkét Cotton hölgy nagyon jó szervező, úgyhogy bár más a stílusuk, fokozatosan megtalálják a helyüket a cserepozíciókban is. Eileen egy kis közösséget hoz létre unokája lakótársaival, Leena pedig megreformál pár dolgot. Ugyanakkor mindkettejüknek fel kell dolgozni egy nagy veszteséget, ami alig egy éve érte őket és ami miatt Leena még mindig fasírtban van az anyjával. Eileen titokban reméli, hogy a két hónap alatt lánya és unokája megenyhül egymás iránt. Úgyhogy nemcsak mások, de a saját életüket is tisztába kell tenni, s ehhez felvonul egy csomó remek mellékszereplő, Leena lakótársai és barátai valamint a falusi pletykakör lakossági figyelőszolgálat tagjai, akiket imádni lehet.

Azt kell mondanom, hogy Beth O’Leary engem is meggyőzött: a regénye olvasmányos, tele van remek karakterrel és a történetvezetése is nagyon jó. Pedig eleinte voltak kétségeim, úgy gondoltam, hogy Leena-t nem fogom megkedvelni, de ahogy egyre jobban megismertem úgy értettem meg a motivációit és tetszett, ahogy megbirkózott a dolgokkal, s rájöttem, hogy nem egy tette nagyon életszagú volt. Eileen pedig egy gyöngyszem volt, az igazi napsugara a történetnek, aki nem adja fel 79 évesen is tettre kész, az emberismerete többnyire tévedhetetlen és megtalálja mindenkivel a hangot, sőt sikerül mindig jól beletalálni dolgokba és segíteni másoknak. Az önzetlensége, ami egyáltalán nem kínos, vagy erőltetett elképesztően üdítő volt. Úgyhogy abszolút le a kalappal O’Leary előtt, aki mindig jól egyensúlyozott: nem tolta túl a drámát, ott volt vicces, ahol lenni kellett de még így is meg lehetett könnyezni ahol Eileen és az anyja végül tiszta vizet öntöttek a pohárba. A végére persze, mert hát romantikus regényről van szó rendeződnek a dolgok és az olvasó elégedetten dőlhet hátra.

Ugyan már nem divat a chiklit, pedig talán azokhoz tudnám hasonlítani a regényt: kiváló karakterek, tartalmas történet, szórakoztató stílus, humor. Igazi nyári olvasmány volt, amitől határozottan jókedvem kerekedett. Beth O’Leary kiválóan adagolt mindent: báj, humor, szellemesség és olyan csodálatra méltó főszereplők, akiket csak imádni lehet.

Blogturné

Beth O’Leary neve ismerősen csenghet, hiszen neki köszönhetjük a híres Az ágybérlő című kötetet. A General Press kiadó jóvoltából idén újabb könyv jelent meg az írónőtől, mely nem más, mint az Otthoncsere. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen egy nyereménypéldány csak rátok vár ebből az érzelmes, humoros történetből!

Fülszöveg

Leena ​túl fiatal ahhoz, hogy egy helyben toporogjon.
Eileen túl idős ahhoz, hogy mindent újrakezdjen.
Talán itt az ideje, hogy helyet cseréljenek…
Amikor a maximalista Leena Cottont két hónap kényszerszabadságra küldik, miután tönkretesz egy fontos prezentációt a munkahelyén, a lány a nagyanyjához menekül. Eileen nem olyan rég újra egyedülálló lett, ráadásul hamarosan betölti a nyolcvanat. Szeretne egy második esélyt kapni az élettől, hogy megtalálja a szerelmet, ám az aprócska yorkshire-i faluban nem sok szóba jöhető agglegény akad. Amikor Leena értesül a nagymamája helyzetéről, felajánlja neki, hogy költözzön Londonba, a lakásába. Amíg Eileen a szerelmet keresi a nagyvárosban, addig a lány vigyáz a vidéki házára. Gyorsan kiderül azonban, hogy a másik cipőjébe lépni sokkal nehezebb, mint amire számítottak. Leena hamar rájön, hogy távkapcsolatban élni nem is annyira romantikus, mint remélte, ráadásul ott van még az a bosszantóan tökéletes – és zavarba ejtően jóképű – tanár is, aki mindenben igyekszik lepipálni őt. Eközben Londonban Eileen beleveti magát az online párkeresés bugyraiba, pedig a tökéletes társ talán közelebb van hozzá, mint gondolná.
Kiadó: General Press
ISBN: 9789634524199
Oldalszám: 412
Fordító: Fügedi Tímea
Eredeti cím: The Switch
Megrendelés

Nyereményjáték

Mostani játékunkban összeszedtünk pár információt az írónővel kapcsolatban. Minden bloggerünknél találhattok egy-egy állítást, nektek pedig nincs más dolgotok, mint eldönteni, hogy az adott állítás igaz, vagy hamis. A válaszotokat ne felejtsétek el beírni a Rafflecopter megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

Az ágybérlő Beth O’ Leary első könyve.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

08. 07. – Olvasónapló
08. 10. – Csak olvass!
08. 13. – Betonka szerint a világ…
08. 16. – A Szofisztikált Macska
08. 19. – Fanni’s Library
08. 22. – Hagyjatok! Olvasok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *