Menu Close

Leigh Bardugo: Wonder Woman – A háborúhozó

Ha az eredeti megjelenési sorrendet nézzük, Leigh Bardugo Wonder Woman újraképzelése igazából előbb jelent meg, mint a Macskanő, de gondolom mivel nálunk Sarah J. Maas nagyobb névnek számít, inkább vele indított a Könyvmolyképző. A Catwoman ugye nem volt egy rossz könyv, de ez sokkal klasszabbra sikerült, eleve Wonder Woman karaktere sokkal izgalmasabb, ikonikusabb na és Bardugo jobb író szerintem, mint Maas (rajongók tuti megesznek, de ez van😊). Mindenesetre ami mind a két regényben nagyszerűen sikerült és csak fejet tudok hajtani előtte, a szuperhősök bemutatása a női karakterekre és barátságra való fókuszálás.

A Háborúhozó elején megismerkedhetünk Dianával, az amazonhercegnővel, akinek minden vágya, hogy származása ellenére bebizonyítsa, igenis helye van a harcosnők között, akik mind kiérdemelték valamivel, hogy Themyscirán élhessenek. A bizonyítást azonban pont nem a szigeten fogja megtenni, hanem csak azután, hogy elhagyta … Diana útjába egy fiatal görög-amerikai lány sodródik, Alia Mayeux Keralis, akinek megmenti az életét és elrejti őt egy barlangban otthonában, hogy kitalálja, mi legyen a következő lépés. Csakhogy a lány jelenléte veszélybe sodorja magát Themyscirát: Alia ugyanis Háborúhozó, a trójai Heléna leszármazottja, s amerre jár, viszályt szít, háborút tud kirobbantani … éppen ezért sokan fenik rá a fogukat. Diana azonban megtudja, hogyan mentheti meg otthonát és Aliát is: el kell juttatni a lányt a forráshoz, ami megtisztíthatja a vérvonalát és elkerülhetővé válik a globális háború kirobbanása. Azonban az amazonnak ehhez el kell hagynia az otthonát és hamarosan a modern világban, New Yorkban találja magát … Az idő és különböző ellenségek azonban szorongatják őket: van aki holtan akarja tudni a Háborúhozót, de akad, aki éppen életben tartaná, mert a harc mindig is jó üzlet embernek és istennek egyaránt… Diana és Alia mellé csatlakozik a lány barátnője Nim, a bátyja Jason és a barátjuk Theo, s együtt próbálnak eljutni a célig …

Bár konkrét Wonder Woman képregényt még sose olvastam, láttam a régi tévésorozatot, nagyon szerettem az új filmet és örülök, hogy ebben a regényben is megmaradt olyannak, aki miatt tényleg illik rá a Csodanő jelző. Diana többre becsüli a békét, mint a háborút, hihetetlenül együttérző és meglátja, meg kiemeli az emberek erősségeit, s elhiteti velük, hogy ők is különlegesek. Alia az elején egyáltalán nem hisz neki, de állhatatosságával, céltudatosságával, egyenességével meggyőzi őt is és maga mellé állítja. Természetesen amikor New Yorkba érkezik Diana hozzáállása a modern világhoz egyszerre mulatságos, ugyanakkor pont az előbb felsorolt tulajdonságai miatt nagyon kényelmetlen is egy csomó minden, amit kimond, miután megtapasztalja a hétköznapi szexizmust, rasszizmus a technika fétisizálását igencsak kényelmetlenül betalál.
Lehet maga a történet vonala és a kirándulás, menekülés majd nagy leszámolás nem különösebben hoz újdonságot, azonban amiben nagyon erős a regény, az a lányok és a köztük lévő kapcsolatok bemutatása. Diana és Alia nem azonnal lesznek barátok, hanem fokozatosan alakul ki bennük az egymás iránti tisztelet, megértés és szeretet. Nim megjelenése kicsit feldobja kettősüket, s triumvirátusként igazi húzói lesznek a sztorinak: mindegy, hogy évődnek, viccelődnek, divatról vagy fiúkról, lányokról beszélgetnek, sziporkáznak és telibe találnak a mondataik. Imádtam, hogy ők vannak a középpontban, románc szinte alig, az se lényeges, sokkal több a hangsúly azon, hogy fejlődnek és miért is jó, ha van egy baráti kör, akik szó szerint feláldozzák magukat a másikért.

Leigh Bardugo abszolút tudott még életet lehelni Diana történetébe, épített a már ismert motívumokra, de behozott új szálakat, s bár talán lassan indul be a sztori, a vége már tényleg egy nagy száguldás. Azt hiszem a Háborúhozó lehet kapudrog a Wonder Woman karakterrel való ismerkedéshez (végülis ezért ifjúsági regény), de ugyanakkor akiknek már régi ismerős Diana Price azoknak is jó szórakozás lehet. Részemről örültem, hogy ennyire erős, feminista és szórakoztató kalandban volt részem.
S akkor jöjjöna végére:

Varázs, varázs, hősi bagázs.
Jöjjön egy kis bajkavarás

Blogturné

A Könyvmolyképző kiadó idén egy új sorozattal örvendeztetett meg bennünket, melyben neves szerzők a DC univerzum legnépszerűbb szuperhőseinek történetét gondolják újra. Nem sokkal a Sarah J. Maas-féle Macskanő-verzió megjelenése után most Wonder Woman karaktere kap egészen új megvilágítást, melyet Leigh Bardugo fantasztikus képzelőerejének köszönhetünk. Tartsatok velünk a turnén, és játsszatok a nyeremény könyvpéldányért!

Fülszöveg

„Harcos ​nővértársam, pajzsod és kardod vagyok.
Amíg én élek, az ellenségeid számára nincs menedék.
Számíthatsz rám az utolsó leheletemig, a te ügyed az enyém is.”
– AZ AMAZONOK ESKÜJE –

Diana, az amazonhercegnő leghőbb vágya, hogy kivívja legendás hírű nővérei elismerését. Amikor azonban dicsőséget szerezhetne magának, nem él a lehetőséggel, hanem a száműzetést kockáztatva megszegi az amazonok törvényét, és megmenti egy halandó életét. Ám ezzel az egész világot végveszélybe sodorja.
Alia Keralis csak egy rövid időre akar elmenekülni folyton atyáskodó bátyja elől a tengerre. Nem sejti, hogy az életére törnek. Ellenségei úgy vélik, már a puszta létezése kirobbanthat egy világháborút. Amikor Alia hajóján bomba robban, egy rendkívüli erejű, rejtélyes lány menti ki őt a vízből. Hamarosan szörnyű igazsággal kell szembenézniük: Alia Háborúhozó, a hírhedt trójai Helené leszármazottja, akinek az a sorsa, hogy elhozza a világra a Vérontás és Szenvedés korát.
A két lány egy seregnyi ellenséggel találja magát szemben, akiknek eltökélt szándéka elpusztítani a Háborúhozót. És csak együtt van esélyük megmenteni a világaikat.

Kiadó: Könyvmolyképző
Év: 2020
Oldalszám: 480
Fordította: Fazekas Sándor
Megrendelés

Nyereményjáték

A játékunk ezúttal az erős női főszereplők köré épül. A feladatotok, hogy a bejegyzésekben szereplő képek vagy idézetek alapján kitaláljátok, melyik történet hősére gondoltunk, illetve mi a neve az adott karakternek. Az idézetek esetében elegendő csak a könyv címét beírnotok a Rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

Ki látható a képen?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *