Menu Close

Emma Steinkellner: Egy ​kis boszi naplója

Az Egy kis boszi naplója nagyon kellemes meglepetés volt, mert igazából azért választottam olvasásnak, mert a témája és a megvalósítás módja megtetszett: boszorkányos képregény. Az extra pedig az volt, hogy ez nem csak színes és látványos de még a tartalma is mély. Szóval nagyon klassz, hogy egyre több olyan képregény jelenik meg a gyerekek számára is, amelyekben komoly témák is teret kapnak az illusztrált lapokon.
Luna Hush tizenhárom éves és már régóta tudja, milyen kívülállónak lenni: egyedülálló anyukája nevelte fel, félvér, fura az érdeklődése, az öltözködése, úgyhogy szinte azonnal vannak közös pontjai az új fiúval, Charlie-val. Amikor egy iskolai zaklatási mozzanat során azonban valami különös történik, Luna egész világa felborul. Megtudja, hogy bizony ő boszorkányok leszármazottja, méghozzá nagyon is híres a vérvonala, hiszen az ő családjáról szól a városka története: hogyan üldözték el azokat a nőket, akiket veszélyesnek tartottak, miképp diadalmaskodtak a puritánok, akiknek a leszármazottai közel 300 éve vannak Kramerville élén. Luna, aki imádja a boszorkányokat igazán lelkes lesz és szeretne varázsolni tanulni, de az édesanyja mereven elzárkózik ettől. Ő ugyanis a hétköznapi életet választotta a boszorkánysággal és a könnyedebb, gond nélküli varázsvilággal szemben, s nem akarja, hogy a lánya ebbe belekeveredjen. Luna azonban megtalálja a módját, hogy utána járjon, hogyan lehet varázsolni, s ebben egykori főbérlőjük, a macska képében visszatérő Mr. Laszlo is támogatja. Azonban tevékenységére sokan felfigyelnek, s váratlan látogató érkezik hozzájuk: a nagymama.

Tehát úgy gondoltam, ez valami könnyed, iskolás boszis történet lesz, s egy része valóban az is, de ennél jóval több. Ott van benne ugye a kamaszok örök kérdése: ki vagyok, miért vagyok, mit tudok megtenni és mi az amit szeretnék. Lázadás a szülőkkel szemben, amit nem csak Luna de már az anyja, Calendula is végigcsinált. Nagyon vicces, amikor ezzel pont a kislány szembesíti az idősebb boszorkát, amikor a múltjáról mesél hogy „szóval a kamaszlázadás rendben van, ha te vagy a lázadó?” Ugyanakkor az egyik legerősebb motívum az anya-lánya kapcsolat a történetben. Nem csak Luna és Calendula, de a másik generáció esetében is: erős, határozott nők ezek Hush boszorkányok és nem egyszerű összeegyeztetni a nézőpontjaikat. Ami biztos, hogy igazából mindenki szeretetből cselekszik, csak éppen nem biztos, hogy a jó utat válassza. Úgyhogy ezek az egyedülállóan erős nők igyekeznek megtalálni a saját útjukat. S ez Luna történetének a lényege, hogy rájöjjön mi az, amit szeretne csinálni és hogyan. A sztori elfogadásra és megértésre is tanít, meg hogy mennyire színes és különös egyéniség mindenki, úgyhogy ha valaki ismeri és szereti a Steven Universe-t az egész sok közös pontot fog a rajzfilmsorozattal találni 🙂

Amúgy jól van pozícionálva a történelem is. Kramerville egy kitalált Massachusettsben lévő kisváros, de a boszorkányperek felidézése rámutat arra, hogy mennyire bizalmatlanok voltak annak idején az emberek az okos nőkkel szemben. A tudatlanság és a félelem, az előítéletek pedig évszázadokon keresztül fennmaradhatnak és egy városka történelmébe betonozhatják be magukat, s nem egyszerű feladat ezen változtatni. Hiszen 300 éve azt harsogja mindenki, hogy Kramerville csak jól járt, amikor elüldözte a boszorkányokat, azaz megbélyegzett és marginalizált egy közösséget.

Humoros vagy éppen drámai jeleneteket pedig nagyon jól kiegészítik a rajzok, megfelelő a szöveg és a képek aránya, mindig pont az hangsúlyosabb, amire szükség van. Egyedül talán azt rónám fel a könyvnek, hogy a vége olyan összecsapott lett, de azzal vigasztalom magam, hogy talán azért, mert addigra kiderült, hogy még folytatódhat Luna története. Igazából nincs függővég, mert ez a sztori kerek egész, de azért még remélem, hogy Luna, Charlie, Calendula és Mr. Laszlo még visszatérnek.

Blogturné

A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Emma Steinkellner Egy kis boszi naplója c. képregénye. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere bemutatja Luna boszorkányosan jó történetét, mely szédületes kalandra invitálja az olvasót, miközben olyan fontos dologra hívja fel a figyelmet, mint az elfogadás.

Fülszöveg

A VARÁZSLAT NEHEZEBB, MINT AMILYENNEK LÁTSZIK.

A tizenhárom éves Luna Hush odavan mindenért, ami boszorkányos. Ám hamarosan rá kell döbbennie, hogy a boszorkányság a valóságban nem olyan, mint a filmeken, könyvekben vagy kísérteties történetekben. Amikor néhány nyolcadikos gyerek piszkálni próbálja halloweenkor, valami nagyon furcsa dolog történik. Kiderül, hogy a Massachusetts állambeli Kramerville egy évszázados boszorkánydráma helyszíne. És a meglepetés: Luna családja van az egész középpontjában. Amikor a lány ereje megmutatkozik, a dolgok teljesen elszabadulnak. Befogad egy beszélő macskát, belép egy varázsnaplóba, ahol felfedezhet egy elrejtett világot. Nemzedékekkel korábbi, ősi titkok tárulnak fel, ahogy Luna megismeri a város, családja és önmaga bonyolult örökségét.
Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft.
Oldalszám: 272
Fordította: Bozai Ágota
ISBN: 9789634992516
Megrendelés

Nyereményjáték

Mostani játékunk során ki másoké is lehetne a főszerep, mint a fiatal boszorkányoké? Nincs más dolgotok, mint felismerni az állomásokon látható képek segítségével az adott boszorkányt, és a nevét beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Fontos, hogy a filmes-sorozatos karakter nevére vagyunk kíváncsiak, nem a színészére!
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Turné állomásai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *