Menu Close

Sarah J. Maas: Macskanő: ​Lélektolvaj

A DC Legendák sorozat érdekes koncepciója nagyon megtetszett: menő YA szerzők írjanak történeteket már megalapozott karakterekkel. Nagyjából szabad kezet kaptak, s gondolom a cél az volt, hogy újabb rajongókat vonzzanak be a DC táborába. Már az első regény a sorozatból izgalmasnak érkezett, Leigh Bardugo képzelhette újra Wonderwoman-t. Sajnos a magyar kiadás pont nem ezzel a kötettel rajtolt, hanem Sarah J. Maas Macskanőjével, de gondoltam üsse kő, akkor legyen ez az első könyv, amit elolvasok ebben a körben.

Gotham City rosszabbik részén felnövő Selina Kyle mindent elkövet, hogy beteg húgának megadja az orvosi ellátást, amit igényel, mivel szülőkre már évek óta nem számíthat, veszélyes dolgokkal keresi meg a pénzt, egy különleges szervezet tagjaként. Aztán amikor sarokba szorítják, a húga jólétét helyezi a magáé elé és alkut köt: ezzel bizonytalan jövőt választ magának. Mikor pár évvel később visszatér Gotham City-be, már van egy csomó titkos identitása és nagyszabású terve, amit sietnie kell megvalósítani, mielőtt a világ legjobb bérgyilkosai elérik őt. Mint Macskanő lép színre és beszervezi maga mellé Méregcsókot és Harley Quinnt, s míg Batman éppen távol van, látványos és furfangos akciókkal igyekeznek megbolygatni a rendet és megtömni a saját zsebüket. Úgyhogy hamarosan sokan felfigyelnek rájuk Batman helyettese, Batwing próbálja felszámolni a triót, a régi főnökök se nézik jó szemmel a csajok ténykedését és bizony a titokzatos Árnyak Ligája a legkomolyabban szeretné leállítani őket, de különösen Macskanőt.

Igazán akciódús regényt írt Maas a meglévő alapanyagokkal operálva. Pedig nem lehetett könnyű képregények, vagy filmek után prózában és csak szavakkal alkotni meg a színes, néhol eléggé csúcsra járatott karaktereket. Itt most nem lehetett szövegbuborékokkal, élénk rajzokkal és kétszavas robbanásokkal bemutatni helyzeteket, de sikerült megugrani ezt az akadályt.

Selina Kyleről nekem is csak a mozifilmes elődök vannak meg: Michelle Pfeiffer és Anne Hathaway alakította figurák (Hale Berryről ugye nem beszélünk), úgyhogy bár olvastam több fanyalgást, hogy Maas kicsit másképp nyúlt a kánonban szereplő Macskanő alakhoz, igazából határozottan netszett amit művelt vele. Nála Selina eléggé összetett karakter: nemcsak kemény, de van benne emberség és ingadozik, kétségei vannak, amikor bizonyos kapcsolatokat fel kellene áldoznia a célok érdekébe. Ezzel persze többnyire saját magát is meglepi, amikor hiába lebeg előtte egy hatalmas, komoly cél, valahol mocorog benne valami és nem mindig hagyja magára azokat, akik önhibájukon kívül kerülnek bajba, úgyhogy ő nem az, aki bár úgy tervezi, mégsem áldoz be embereket a céljai érdekébe. Főleg hogy olyan kapcsolatokba kezd belebonyolódni, amikkel korábban nem számolt: barátság, szerelem… Abszolút elvitte a történetet az ő karaktere.

Hozzá képest bizony a szerelmi szálként szerepeltetett Luke Fox elég gyenge volt, pedig nagyon ígéretesen indult a megjelenése. A származása mellett még érdekes volt, hogy PTSD-vel küzdött és emellett kellett helyt állnia, de valahogy Selina mellett tényleg szó szerint labdába se rúghatott, jóval több energia lett fordítva a lányra a történetben, mint rá. Kicsit keveset kaptunk a motivációiból és trükkjeiből, azok nagyvonalúan voltak felvázolva. Mellette még Méregcsók (Poison Ivy) is jóval élőbbnek és karakteresebbnek tűnt, az ő múltját, céljait és jellemét nagyon jól megismerhettük és igazából megkedveltem őt.

Úgyhogy hibái ellenére (néhol túlírt felvezetők voltak, máshol meg elnagyolt alapozások, s ez egyáltalán nem volt egyensúlyban) igazából pörgős, szórakoztató regény volt. Leginkább arról szerettem olvasni, amikor a kemény csajok seggeket rúgta szét és trükköket mutattak be. Az igazán bejött. Remélem, hogy hamarosan érkezik már a Csodanő is!

Blogturné

Az Üvegtrón és a Tüskék és rózsák udvara sorozatai után most egy Stand Alone kötet érkezik Sarah J. Maas írónő tollából a Könyvmolyképző Kiadónál. A júliusban megjelenő könyv középpontjában nem más áll, mint az egyik legikonikusabb DC karakter, a Macskanő. Amennyiben kíváncsiak vagytok Selina Kyle történetére, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.

Fülszöveg

Selina tökéletes tolvaj.
Luke gondterhelt hős.
Gotham Cityben nem mindenki az, aminek látszik.
A #1 New York Times bestsellerszerző Sarah J. Maas mutatja be a felnőtté váló Selina Kyle-t, aki biztosan elrabolja az olvasók szívét az új, várva várt világszenzáció YA regényben, az akciódús és izgalmakkal teli Macskanőben!
Két évvel azután, hogy kijutott Gotham City nyomornegyedéből, Selina Kyle a titokzatos Holly Vanderheesként tér vissza. Batmant elszólítja egy fontos küldetés, így könnyű préda a város .
Mindeközben Luke Fox be akarja bizonyítani, hogy Batwingként képes segíteni az embereken. A Macskanőt veszi célba, az újonnan felbukkanó tolvajt, aki Méregcsókkal és Harley Quinn-nel portyázik. Emberére akadt volna?
Selina ádáz küzdelmet folytat: éjszakánként Batwinggel, napközben pedig a pokolian jóképű szomszédjával, Luke Foxszal. Vajon képes lesz-e végrehajtani a legfontosabb tervét, miközben a múlt egy darabkája veszéllyel fenyegetve a nyomába szegődik?

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2020. július 31.
Eredeti megjelenés: 2018
Oldalszám: 416
Fordító: Szabó Krisztina
ISBN: 9789634577805
Megrendelés

Nyereményjáték

A mostani játékunk DC Comics karakterekhez fog kötődni. A feladat, hogy felismerjétek az állomásokon található képek szereplőit, és beírjátok a nevüket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

08.05. Sorok Között
08.06. Readinspo
08.07. Könyvvilág
08.08. Sorok Között extra állomás
08.09. Olvasónapló
08.10. Fanni’s Library
08.11. Deszy könyvajánlója
08.12. Könyv és más
08.13. Hagyjatok! Olvasok!
08.14. Dreamworld extra állomás
08.15. Kelly és Lup olvas
08.16. Dreamworld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *