Menu Close

Art Spiegelman: A teljes Maus

Amikor még az volt a trend, hogy a képregények csak felületes dolgok, a 80-as évek közepén jött többek között Art Spiegelman (meg Alan Moore, Frank Miller stb.) és az irodalmi elitnek el kellett ismernie, hogy mennyire sokrétű történetmesélést lehet kihozni rajzzal és szövegbuborékokkal. A Maus azzal is írt történelmet, hogy az első képregény volt, ami Pulitzer díjat kapott, na meg azzal, hogy egy Holokauszt túlélő történetét mondta el. Annak idején, amikor először megjelent magyarul, még lemaradtam a kötetről, mindig szemem előtt volt, hogy majd egyszer el kéne olvasni, mert ez olyasmi, amivel meg kell ismerkedni, s örülök, hogy végre lehetőségem adódott rá.*

A Maus igazából életrajz, két idősíkban folyik. A keretben Art Spiegelman az apjával beszélget annak múltjáról, ugyanis Wladek lengyel zsidó volt aki feleségével együtt a Holokausztot, elbeszélését magnóra rögzíti, mert az a terve, hogy kezd vele valamit: könyvet állít össze belőle. A fő idősík pedig a 30-as évek végétől 1945-ig tart, megismerjük idősebb Spiegelman életét a második világháború előttről, hogyan ismerkedett meg Andziával és vette feleségül. Aztán pár héttel Lengyelország lerohanása előtt Wladeket behívták katonának, majd hadifogságba kerül, ahol már érezhető, hogy a zsidókkal másképp bánnak. Később sikerül visszajutni a családjához és megpróbálják megúszni a nácik egyre durvább elnyomását, ügyeskednek, főleg Wladek aki mindig feltalálja magát és egy darabig még sikerül megmenekülniük, de aztán ők is eljutnak Auschwitzba. Ez a történet ott zárul, hogy a háború után Wladek és Andzia ismét együtt vannak, de közben egy csomó tragédia érte őket és olyan dolgokat láttak, tapasztaltak, amelyeknek sose szabadott volna megtörténnie. S miközben az idős, beteges apa mesél, vissza-visszatérünk az interjúk jelenébe, a házba ahol Wladek második feleségével él és tanúi lehetünk Art és az apja feszült, egyáltalán nem problémamentes viszonyának.

Annak idején a Maus két részben jelent meg, az első után a másodikban már benne van az is, hogy Spiegelmannak mennyire nehezére esett feldolgozni azt is, hogy sikeres lett a története. Ezzel egy csomó mindent vett a nyakába, az addig is meglévő gondok mellé. Mert a Maus arról is szól, hogy a Holokauszt nem csak a túlélőket, de még a következő generációt is nagyon mélyen érinti. Wladek első felesége, Anjndzia, Art anyja öngyilkos lett amikor a szerző 20 éves volt, ez is olyasmi, ami nagyon komolyan megrongálta Spiegelmanék kapcsolatát. Ráadásul a fiú megtudja, hogy az anyja naplót írt arról, mi történt vele Auschwitzban, viszont a férje ezeket halála után elégette. Art úgy érzi, hogy ezzel megfosztották őt attól, hogy igazán meg tudja érteni az anyját és annak tettei.
Spiegelman igazából nem tesz kísérletet arra, hogy megértse mennyiben járult hozzá a második világháború ahhoz, hogy a szülei olyanok lettek amilyenek, vajon Wladek nehéz természete, önsajnálata emiatt alakult ki, vagy az anyja öngyilkosságát is vissza lehet vezetni oda, hogy mi mindent tettek vele a nácik? Mindezeket sose tudta meg se ő, se mi, az olvasók.

A fekete-fehér rajzok, az állatfejű alakok (igen egyszerű, mindenki számára érthető szimbolikával) tisztán és érthetően mutatják meg mindenféle felesleges sallang nélkül a horrort, az embertelenséget, ami a Holokauszt volt, s valóban meglepő, hogy mindezek mellett olyan összetett dolgokról is tudnak ezek a képkockák beszélni, mint a túlélés komplexitása (bűntudatot kell-e érezni, mert valaki életben maradt mikor annyian meghaltak, jogos-e a fiú bűntudata, mert nem érti meg a szülei mennyit és hogyan szenvedtek stb.).

Szívbemarkoló, mérhetetlenül őszinte és felejthetetlen képregény a Maus, igazán lehetne ajánlott irodalom itthon is a Holokauszt tanulmányozása mellé.

*Sőt olvasása után kicsit forgattam még a MetaMaust is, ami 2011-ben jelent meg mint kiegészítő kötet, interjúkkal,leiratokkal, képekkel, DVD-vel és rengeteg háttér-információt szolgáltat még az eredetihez.

Blogturné

Bevezető: Art Spiegelman ismert képregénye ismételten megjelent, ezúttal a Libri Kiadó gondozásában. Négy bloggerünk vette kezébe a könyvet, amiben két ember (apa és fiú) történetét ismerhetitek meg, akik átélték és túlélték a II. világháború egyik legsúlyosabb katasztrófáját. Tartsatok velünk, és ha részt vesztek a nyereményjátékunkban, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott két példány egyikét!

Fülszöveg

“Ezek nem emberek!” Ha ez a gyűlölettel átitatott mondat egy állam ideológiájává válik, az minden esetben világméretű tragédiához vezet. A náci Németországban a goebbelsi propaganda elhitette az emberekkel, hogy bizonyos embertársaik alsóbbrendűek, akiket el kell pusztítani.
E szörnyűséges, egész Európát érintő történelmi bűntett áldozatainak állít emléket Art Spiegelman Pulitzer-díjas képregénye, a Maus. A szereplők antropomorf állatok: egérfejű zsidók, macskafejű németek és kutyafejű amerikaiak. Az ő sorsukon keresztül ismerjük meg a holokauszt megrázó eseményeit és következményeit.
A történet gerincét Spiegelman lengyel származású apjának magnószalagra rögzített visszaemlékezései alkotják, így a Maus fikciós, önéletrajzi és dokumentumkötet egyben. Műfajteremtő, egyetemes érvényű irodalmi alkotás egy szégyenletes korszakról, mely nem merülhet feledésbe.
Kiadó: Libri Kiadó
Fordító: Feig András
Megjelenés: 2018
Oldalszám: 296
ISBN: 9789634333678
Megrendelés

Nyereményjáték

A könyv központi témája a Holokauszt, így ennek az esemény szempontjából ismert helyszínekről lesz szó. Minden állomáson találtok egy helyszínt, amivel kapcsolatban két információt kell beleírnotok a Rafflecopter dobozba: mi működött az adott városban, és, hogy ma melyik országhoz tartoznak, ugyanis, a szóban forgó korszakban ezek mind a Harmadik Birodalom részét képezték. Például: Majdanek: haláltábor, Németország. Ha velünk játszotok, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott két nyereménykönyv egyikét.
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

Feladványom

Auschwitz-Birkenau

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

1/14 – Always Love a Wild Book
1/15 – Nem félünk a könyvektől
1/16 – Olvasónapló
1/17 – CBooks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *