Menu Close

Kiersten White: And I Darken – Lada Dracul – egy sötét lélek

A nemcserélős sztorik, amikor egy eredetileg férfi karaktert nővel játszatnak el (vagy fordítva) nagyon bejönnek mostanában nekem. Nemrég olvastam Sherry Thomas Lady Sherlock sorozatának első két részét (igen, ahol Sherlock Holmes nő), amiről az egyik podcast adásunkban beszélgettünk. Utána pedig következett Kiersten White regénye, amiről annyit tudtam, hogy benne Dracula nő lesz, úgyhogy nagyon vártam a sztorit. Azonban kicsit másra számítottam, mert ugyan a regény igazából fantasy, de nem azért, mert Bram Stroker sztorijának Draculáját bújtatja szoknyában, hanem mert elképzeli, hogy Vlad Tepes nem férfinek, hanem nőnek születik.

Havasalföld uralkodójának, II. Vladnak új feleségétől elsőre lánya születik aki még csak nem is szép de azért megkapja az apai név nőiesített változatát, így lesz belőle Vladiszlava, akit mindenki Ladának becéz. Másodikként már egy csodás kisfiú látja majd meg a napvilágot, Radu, aki később megkapja a Jóképű becenevet. Lada úgy nő fel, hogy szomjazik apja elismerésére, s tudja, hogy nőként egyedül a külsejével boldogulhat, ám mivel nem szép, sőt kimondottan csúnyának tartja őt mindenki, úgy viselkedik, ahogy azt elvárnák egy elsőszülöttől, ha az fiú.  S bár kivívja apja elismerését, ez mégse akadályozza meg II. Vladot abban, hogy amikor támogatást kér a Török birodalom fejétől, s a szultán segítsége fejében túszul magánál tartja a gyerekeit, könnyedén hátrahagyja Ladát és Radut a drinápolyi udvarban. A két gyerek tehát ott nő fel, az Oszmán Birodalom közepén: Lada gyűlöli a török birodalmat, amely a hazáját annyira markában tartja, a janicsárokkal lóg és vérszomjas harcos lesz belőle, míg a gyengédebb Radu az Iszlám vallásban talál nyugalmat. Hamarosan azonban mindkettejük életébe belép egy újabb szereplő: Mehmed, a szultán harmadik fia, aki összebarátkozik a két Drakulával, s hárman együtt próbálnak meg zöld ágra vergődni a politikai csatározásokban, habár mindhármuk mozgatórugója más és más…

Ez kérem egy alternatív történelmi regény, szóval sehol semmi misztikum és vérszívás. Viszont van egy magával ragadó hősnő, s természetesen az egész regény fogadtatása azon áll vagy bukik, hogy az olvasó mennyire tudja elfogadni Ladát, aki egyáltalán nem a szerethető, ifjúsági fantasykben megszokott jó ügyért harcoló csaj. Ő már a kezdetektől vad, néha kimondottan gonosz, makacsul szembemegy mindenféle korabeli normával, de nagyon erős lánggal lobog, ami mindent felemészt, beleértve saját magát is. S ha az embernek van egy kis emléke, történelmi tanulmányaiból, hogy mi is történt Havasalföldön és Vlad Tepessel (az igazival😊), akkor tudja, hogy a sztori hova fog kifutni.*  S abszolút megágyaz ennek Kiersten White Lada karakterével, aki fittyet hány a nemi szerepekre, fura érdeklődést mutat a karóba húzás iránt, s a célja, hogy a hazáját megvédje és felvirágoztassa .  Folyamatosan konfliktusban van éppen ezért saját magával is, mert gyűlöli a törököket, de Mehmedért az életét adná… akárcsak Radu, s ez a közös bennük. Kettejük testvéri dinamikája is roppant összetett. Lada az idősebb, rátermett, aki magára veszi, hogy a gyengébbet, a családot védelmezni kell, s nem akarja elveszíteni egyetlen természetes szövetségesét, az öccsét. Radu felnéz rá és elismeri őt, de hiába próbálkozik nem tud közös hangot találni vele. A török udvar intrikái között a két Drakula gyerek másképpen védi meg a pozícióját: Lada mindig résen van, tőr a kézben, előbb szúr aztán kérdez, Radu pedig született diplomata, úgyhogy naná, Mehmed a saját javára fordítja két barátja tehetségét.

Nem rövid, de olvasmányos regény volt, egyszerűen tényleg faltam a sorokat, mert érdekelt, mi történik. S ami még a magyar olvasóknak szerintem kedves lehet, hogy jólesően megborzong az ember, valahányszor Hunyadit emlegetik, márpedig sokszor szóba került a neve. Igazából számomra még az is nagyon bejött, hogy a világ, amiben játszódik, kedvenc gyerekkori korszakomat idézi, hiszen én imádtam az Egri csillagokat, A koppányi aga testamentumát és A beszélő köntöst. Nagyon remélem, hogy a két következő rész is megjelenik magyarul, mert nagyon érdekel, milyen ívet fognak bejárni a szereplők

*Ha pedig nem, akkor gyorsan átnézi a vonatkozó wikipédia oldalt

 

Blogturné

A napokban jelent meg Kiersten White zseniális regénye, az And I Darken. A könyvről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és ha szerencsés vagy, nyerhetsz is egy példányt a kötetből.

Fülszöveg

Milyen lett volna Drakula, ha nőnek születik?

Egy hercegnőtől senki nem vár kíméletlenséget, Lada Dracul mégis ezt nyújtja. A lányt szelíd természetű öccsével együtt elszakították szülőföldjétől, Havasalföldtől, apjuk elhagyta őket, így a török szultán udvarában nevelkedve megtanulja, hogy a túlélés záloga a kíméletlenség. Öccsével, Raduval együtt játékszerek csupán egy gonosz játszmában, és egy láthatatlan kard függ egy hajszálon a fejük felett. Származásuk különlegessé teszi őket, de emiatt célpontul is szolgálnak.

Lada gyűlöli a törököket, és várja a napot, amikor bosszút állhat rajtuk – amint visszatérhet Havasalföldre és megszerezheti a trónt, ami megilleti. Radu csak egy biztonságos helyre vágyik. Amikor találkoznak Mehmeddel, a szultán dacos és magányos fiával, Radu úgy érzi, személyében hű barátra talált, Lada pedig benne látja azt a fiút, aki érdemes az ő szenvedélyes érzelmeire.

De Mehmed annak a birodalomnak a trónörököse, ami ellen Lada harcot esküdött, és amit Radu már az otthonának tekint. Vajon mi lesz így a sorsuk?
Vajon mennyit bír ki a szerelem és a hűség fonala?

Oldalszám: 488
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: And I Darken
Fordító: Hetesy Szilvia
ISBN: 9789634576990
Megrendelés

Nyereményjáték

A történet nagy részében az oszmán birodalomban járunk, ahol a törökök politikai fogolyként tartják a főhőseinket.
Így a mostani játékunk is az oszmán birodalomra hegyeződik ki. Minden állomáson egy olyan híres épület képét találjátok meg, ami olyan városban található, amit valamikor elfoglaltak a törökök..
A feladatod, hogy beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik városban található az adott épület 🙂

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

09.03. – Sorok Között
09.04. – Olvasónapló
09.06. – Sorok Között extra állomás
09.08. – Utószó
09.10. – Fanni’s Library
09.12. – Utószó extra állomás
09.14. – Könyv és más
09.16. – Deszy könyvajánlója
09.18. – Dreamworld

3 Comments

  1. Pingback:Íme 10 klassz idézet az új Vörös Pöttyösből, az And I Darken-ből!

  2. Pingback:Kiersten White: And ​I Darken – Lada Dracul: Egy sötét lélek – Utószó

  3. Pbea67

    Na, igen, én vagyok az, aki nem tudja elfogadni a hősnőt és furcsaságait, úgyhogy ez nekem sajnos, nem jött be. 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *