Menu Close

Grant Snider: I Will Judge You By Your Bookshelf

Tavalyig én is azok közé az emberek közé tartoztam, akik bár már találkoztak mindenfelé Grant Snider munkásságával, sőt a Könyvespolcom lakói paneljét még magyarítottam is, a nevére valahogy nem figyeltem oda. Aztán megkaptam Brigitől a The Shape of Ideas című könyvét, amelyben azt járja körül néhol egészen filozófikus mélységekig merülve, hogy honnan is jönnek az ötletek és mit lehet velük kezdeni. S bizony arra is kitért, hogy mivel is jár a kreativitás, szóval a hullámhegyekre és völgyekre is kitért, s mindezt főleg rajzban tette meg. Grant Snider ugyanis bár mérnöknek meg fogtechnikusnak készült, végül nem bírt leállni a rajzolással és elindította a webcomic-ját Aztán csak azt vette észre, hogy a The New Yorkeben is jelennek meg illusztrációi. Egyébként máig rendszeresen publikál online is az általa indított Incidentalcomics oldalon.
Innentől kezdve természetesen aktívan kerestem a munkáit, s nagyon megörültem, mikor év elején kiderült, hogy a legújabb gyűjteményében a könyves tematikájú rajzait adja ki. Természetesen megrendeltem és meglepődtem, pedig ugye ezzel nem lehet tervezni, hogy pont a születésnapomra érkezett meg a kötet. Ami abszolút beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
Ahogy vártam, benne van minden, amit Snider-ben szeretek, ismert, többszörösen körbe ment rajzai mellett rengeteg olyan is, amit még nem ismertem. S tényleg a könyvekről, olvasásról és persze az alkotásról szólnak a vicces, megható és mindig élesen látó panelek. Ráadásul nagyon átjön, hogy Snider nem csak sokat törődik a költészettel, de nagyon jó rímeket is gyárt, nem egy rajzából és a hozzájuk kapcsolódó szövegből igazi vers kerekedik.
Nagyon jól esett lapozgatni a könyvet, néhány panel egészen vicces, más meg egészen meglepő és komoly dolgokról szól, de az apró figurák és a humor azért mindenütt ott van. Snider itt is sokat foglalkozik a kreativitással, az író, költő, alkotó életével, azzal hogy mennyire kell megfelelni a kánonnak, egyáltalán van-e értelme a kánonnak. Szerettem az egész oldalas rajzokat, amelyek igazán jó poszterek lehetnének például a könyvfesztiválokról, amiket egy vurstlihoz hasonlítva ábrázol és van benne állatfarm meg költősimogató, de gyorsolvasó verseny és bestseller dodzsem is. De külön szerettem a korrektor jelölései panelt is.

Úgyhogy Snider kötete igazi csemege a könyveket szerető embernek, akárcsak Debbie Tung Book Love gyűjteménye. Bár az “I Will Judge You By Your Bookshelf” tovább mutat az egyéni könyvmolyságon, mert nem csak olvasó, de alkotó szemmel is feldolgozza a könyes témákat. S eléggé változatos ahhoz, hogy nem mindig mindenhol értettem vele egyet (azért néhol kicsit sznobnak tűnik az ízlése, illetve az e-könyvektől nagyon elzárkózik), de pont ez is hozzá ad a bájához.
Szóval Snider kötetét, egyáltalán munkásságát nagyon ajánlom mindenkinek, aki a kreativitással, könyvekkel kapcsolatban bármi iránt érdeklődik. Még jó párszor fogom lapozgatni a gyűjteményeit és tuti továbbra is megosztom az érdekesebb paneljait.

Kiadó: Abrams
Megjelenés: 2020
Terjedelem: 125 p.
ISBN: 9781419737114
Honnan: Vásárlás saját példány
Megrendelés

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *