Menu Close

Good Reads Choice Award 2018

Ahogy a karácsonyi zenék is mindig korábban szólalnak meg és már november második hetében elkezdődik az Adventi vásár, úgy a legjobb könyves listák is már az év utolsó előtti hónapjában elkezdenek becsorogni. A GoodReads legjobb listájára is már október végén elkezdődött a beszavazás: első körben bármire lehetett szavazni ugye, ami 2018-ban jelent meg, aztán minden kategóriában 15 könyv került a középdöntőbe és innen jön az a 10-10, amiből kikerül a legjobb. Idén, mivel a GoodReads Choice Awards már egy évtizede hirdeti meg a maga közönségszavazását van egy plusz kategória is, a 10 év legjobbjai, ide mondjuk eleve nyertesekből lehetett bekerülni.
Természetesen, mint minden közönségszavazásban, itt is ki lehet kezdeni a jelölteket és a végeredmény is pár helyen jó eséllyel megjósolható, de jó mókának tartom. Leginkább az első kört, amikor még én is javasolhatok könyveket, aztán pedig itt a végén meg azért tartok ki, hogy tényleg véleményt nyilvánítsak. S néha még az is előfordult az elmúlt években, hogy az én jelöltem nyert.
S mint már 4 éve mindig, most is elmesélem, hogy mire és miért is szavaztam.


Legjobb regény: Ez az a kategória, ami most teljesen hidegen hagy, nem is nagyon ismerem a jelölteket, vagyis szerzőket igen (Liane Moriarty, Jojo Moyles, Fredrick Backman, Murakami), de a könyveket nem. Persze itt is az van, hogy nemrég megjelent kötetek dominálnak (Moriarty meg Hank Green könyve alig pár hete jött ki). Viszont az még mindig szimpatikus, hogy több ebben a kategóriában is a nő, mint a férfi és vannak nem fehérek is! Végül Moriartyra szavaztam amúgy, mert őt olvastam eddig igazán. (Amúgy a nők aránya 6/10)

Legjobb rejtély és thriller, sajnos idén még az előző körben benne volt a kedvencem, Jane Doe de a döntőből már kimaradt. A jelölteket nem olvastam, illetve tavaly ugye nagyon szerettem Jane Harper Aszályát, úgyhogy a folytatásra voksolok, remélem jön magyarul is. De azért érdekelne innen még Lisa Jewell és Tana French könyve is, viszont Galbraith továbbra sem és igazából azon a véleményen vagyok, hogy egy krimi ne legyen több, mint 350 oldal, úgyhogy Rowling így nálam mindig kiesik. (Nők aránya 7/10)

A legjobb történelmi regények jelöltjei között nagyon átvették a nők az uralmat például a tavalyhoz képest, mert csupán Ondaatje képviseli a férfiakat, sőt most ezek közül párat már olvashatunk magyarul (A háború fényei mellett az Az auschwitzi tetoválót), illetve tervben van a megjelenésük (mint a Beatriz Williams, Chantel Cleeton, Chloe Benjamin könyvé). Tavalyi szavazatomat ugye az Alice hálózata kapta, most meg legyen mondjuk Kate Morton, őt biztos kiadják majd. (9/10 a nők aránya)

A fantasy kategória esetében eléggé gondban voltam. Egyrészt a Circe-t nagyon szeretném olvasni, hiszen imádtam az Akhilleusz dalát, aztán ugyanez a helyzet a Naomi Novik regénnyel is, ami ráadásul jön magyarul is hamarosan, aztán van még egy Seanan McGuire is a finalisták között méghozzá a legújabb rész a csellengő gyerekek sorozatból, aminek az első könyve nekem nagyon bejött. Másrészt meg ott van a Year One ami az elmúlt évek egyik legjobb Nora Robertse volt, pedig mostanában párszor okozott már kellemes meglepetést. Úgyhogy mivel ez utóbbit olvastam is, meg ez talán a legkevésbé népszerű ebben a kategóriában, ment is rá a voks. (8/10 a nők aránya)

Best of the Best kategóriában álltam a legjobban, mert a 10 jelöltből 5-t olvastam és többnyire szerettem is. Kivéve persze a Holtodiglant. De mind a Segítség, mind a Gyűlölet amit adtál, na meg az Éhezők viadala 2 (Futótűz) is jó volt (bár szerintem a trilógiát egyben van értelme kezelni, főleg mert a 3. résszel lesz igazán ütős szerintem a sorozat). Természetesen Neil Gaiman csodás kisregényét szavaztam azért meg, mert ebből az ötből igazából az maradt meg nekem a legjobb élménynek. (6/10 a nők aránya)

Természetesen még mindig a legjobb romantikus regény kategória az, ahol a férfiak labdába se rúghatnak és most annyira nem is vagyok elégedetlen a jelöltekkel. Igaz, csak egyet olvastam, arra szavazok is ez pedig Helen Hoang regénye a Szerelem egyenlete ami nagyon aranyos volt és tudom, még mindig nem írtam róla, de talán egyszer… De érdekel még és jónak mondták Jasmine Guillroy valamint Marina Zapata regényét. A többinél azért kicsit úgy érzem, inkább a nevek hozták a jelölést, mint maga a történet (Ward, E.L.James, Kristen Ashley pl.) (10/10 a nők aránya)

Idén a legjobb sci-fi regények között a tavalyihoz képest amikor csak 2 női jelölt volt, immár megháromszorozódott a számuk, hiszen 6-an vannak, s most nagyjából ismerem is a könyveket, vagyis hallottam róluk. Természetesen V.E.Schwab-ra szavazok, hiszen pont idén olvastam a Vengeful előzményét, s kíváncsian várom, hogy milyen lesz az itt jelölt második fele a történetnek. (6/10 a nők aránya)

Természetesen a horror a kategória, ahol a nők előretörése nem túl jelentős, a tavalyihoz képest eggyel vannak többen, s persze megint ez a kategória, ami eléggé távol áll tőlem, még véletlenül se olvastam innen. Vannak itt is azért nagy nevek (Stephen King nélkül nincs év illetve Anne Rice is visszatért), de akkor most ment Alma Katsu regényére a voks, mert az nemrég jelent meg magyarul is, az Agavénak két könyve is van ebben a kategóriában mert ők adták ki a Dracult is. (Nők aránya 3/10)

Nos a humorban a férfiak és a nők egyenlően vannak 🙂 S bár olvastam már Tiffany Haddish könyvét, de a várólistámon van a két Városfejlesztési osztályos eredetű könyv is (Retta meg Megan Mullally, Nick Offerman kötete) mégse őket választottam. Hallgattam egy podcastot a Hope never Dies-ról, ami szerint bár az ötlet kiváló, de igazán a kivitelezés nagyon gyengén sikerült. Így aztán David Sedaris-ra szavaztam, mert ő amúgy biztos tudja hozni a színvonalat. (Nők aránya: 5/10)

A legjobb tényirodalomból nem olvastam egyet se még, s most kicsit megszegem a saját felháborodós szabályomat, mert Susan Orlean könyvére szavaztam, ami ugyan csak most jelent meg októberben, de hát az a címe, hogy The Library Book, jókat hallottam róla és persze hogy a kívánságlistámon van. Bocsi Roxane Gay és Reese. (6/10 a nők aránya)

Na jó, az önéletrajzoknál van megint egy olyan könyv, ami még a szavazások kezdete után jelent meg, ez pedig persze Michelle Obama könyve, ami biztos magasan nyeri is majd ezt a kategóriát. Úgyhogy az én szavazatomra nincs szüksége, leadtam a voksomat Maggie O’Farrell-re, mert őt kedvelem, s mivel magyarul is olvasható a könyv, talán még bele is fogok nézni. (Nők aránya: 8/10)

A legjobb történelmi és életrajzi könyvek között idén több női szerző és téma is van, mint tavaly volt. Ugyan nem olvastam ezek közül, de van ami érdekel, méghozzá a House of Dreams, hiszen az L.M. Montgomery életéről szól, akit mi annyira mint szerzőt nem ismerünk, csak a világot, amit megteremtett nekünk Avonlea-ben. (Nők aránya: 4/10)

Na igen, a tudomány és technika annyira nem érdekel, hogy most még kevésbé van fogalmam a jelöltekről, mint eddig, úgyhogy az egyetlen ismerős név kapta a voksomat, Stephen Hawking, még akkor is, ha ő már annyira ezért nem tud hálás lenni. Itt visszaesés volt a nők szerepében (Nők aránya: 1/10)

A legjobb szakácskönyvek közül igazán megint nincs olyan, amit ismernék, vagy ami annyira megmozgatott volna a leírásaik alapján. Érdekes, hogy most szerintem több a hagyományos receptes kötet a jelöltek közt, korábban kicsit talán jobban voltak jelen az elméletibb, meg szociológiásabb könyvek. Mindenesetre Chrissy Tiegenre szavaztam, mert őt nagyon bírom és többször is találkoztam olyan kajaképekkel/leírásokkal a neten hétköznapi emberek oldalain, amiket az ő receptjei inspiráltak. (Nők aránya itt azért 7/10, mert a BuzzFeed könyvet nem tudtam hova sorolni, lévén azt egy szerkesztőség állította össze)

A legjobb képregény és grafikus regény kategóriában is nagyon sok a női szerző, s idén megint csak Sarah Andersenre szavaztam, mert csak őt olvastam, a jelöltek közül.  (7/10 a nők aránya)

Költészet esetében megint csak vaklövészet van, mert nem ismerem egyik szerző munkásságát se, viszont nagyon tetszik Elizabeth Acevedo könyvének borítója. (Nők aránya: 8/10)

Legjobb elsőkönyves esetében Tomi Adeyemi regényére szavaztam, ami hamarosan olvasható lesz magyarul is, nekem nagyon bejött a világ amit épített és hihetetlen, hogy mennyire fiatal szerzőről van szó 🙂 (Nők aránya: 8/10)

A legjobb ifjúsági regény kategória is eléggé elnőiesedett, csupán egy könyvet szerzett férfi azt is igazából felesben, társszerzőként. Itt én a Sadie című regényre szavaztam, mert azt olvastam is és Courtney Summerstől megszokottan eléggé mellbe vágott, azóta is gyűjtöm az erőt (meg persze az időt), hogy írjak róla bejegyzést. (9/10 a nők aránya)

A legjobb ifjúsági fantasy szokott az a kategória lenni, amit követni ugyan követek, de ritkán olvasok belőle. Idén persze nem így volt, mert a Vér és csont gyermekei itt is befigyelnek, úgyhogy ment is rá a szavazat. (9/11 a nők aránya, itt is úgy van 2 férfiszerző, hogy Jay Kristoff társszerzője az Obsidionak)

Legjobb gyermek és ifjúsági regény (MG): innen is egy könyvet olvastam, Neil Patrick Harristől A különc varázslót, szóval tudok mire szavazni, s remélem ha már Victoria Schwab ennyire reneszánszát éli nálunk is, a City of Ghosts is jönni fog valamikor. (7/10 a nők aránya)

Képeskönyvek esetében nem volt kétség, hogy Marlon Bundo kapta a voksomat. Ha valaki nem tudná, mi ez, nézze meg a vonatkozó John Oliver epizódot. (7/10 a nők aránya)

Ti kire szavaztatok?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *