Menu Close

Genevieve Gornichec: A ​boszorkány szíve

Gyerekkoromban a görög mitológiák után közvetlenül a kelta mítoszok világa ragadta meg a képzeletemet. S az elmút években egész sok műben és műfajban találkozhattam Asgard lakóival. Volt ugye mítosz újramesélés Gaiman tollából, szuperhős képregény, urban fantasy, ifjúsági fantasy vagy éppen vicces töri könyv, s most megérkezett a könyv, amely ugyanazt teszi az Északi mitológiával, amit Madeline Miller a göröggel. Genevieve Gornichec ugyanis fogott egy kevésbé ismert történetet és alakot, megtette egy regény főszereplőjévé, ráadásul hozta rendesen a női szemszögöt is, hisz hősünk, mint a címből is kiderül: boszorkány. Nem is volt kérdés, hogy vevő leszek rá.

Márpedig nem is akármilyen boszorkányról van szó, hiszen Gullveig nagyon sokféle tudást ismer, még az istenek is tanulnak tőle. Csakhogy amikor Odin többszöri kérésére se hajlandó felfedni az ászok főnöke előtt a jövőt, megégetik. A biztonság kedvéért háromszor. Csakhogy bár a szíve elvész, túléli a máglyát, visszavonul a Vaserdőbe egy barlangba, s felveszi az Angurboda nevet. Itt találja őt meg Loki, aki visszahozza neki amit elveszített: a szívét. A férfi jön-megy, néha vitatkozik a nővel, máskor a segítségét kéri, van hogy hónapokig is marad, s most, hogy már Angurbodának van szíve, az megenyhül Loki iránt és egymásba szeretnek. A kapcsolatukat sokáig titokban tartják, még a boszorkány legjobb barátnője, a harcos óriás, Skadi előtt is. Csakhogy amikor családjuk gyarapodni kezd, már nem lesz titok többé viszonyuk. Angurbodának és Lokinak három különleges gyermeke lesz, akikeknek nevelése komoly kihívások elé állítja a szülőket. Csakhogy hiába a varázslat, a rejtekhely, az istenek (és Loki másik felesége), tudomást szereznek a családról és bosszút állnak. Angurboda pedig bármit megtenne, hogy megóvja a gyermekeit, s el kell döntenie, hogy átadja-e Odinnak a rég áhított tudást, s felfedi előtte a Ragnarököt, vagy megtartja magának …

Szóval tényleg ez a könyv olyan volt, mint amilyenre számítottam. Egyrészt tele volt ismerős dolgokkal, ugyanakkor nagyon ügyesen került bele az Északi mitológia, akinek ismeretlen vagy csak a Marvel filmekből rémlenek neki nevek meg helyszínek, azoknak is szépen fel van építve ez a világ. Méghozzá igencsak trükkösen, hiszen Angurboda amikor először találkozunk vele bár már túl van a máglyán, de a múltja teljesen ismeretlen számára: fokozatosan tárul fel előtte világának rendszere. Kegyetlen egy korszakot ábrázol azért, rengeteg benne az erőszak nőkkel, gyerekekkel és állatokkal szemben is ráadásul szinte minden emberi kapcsolat (barátság, család, szerelem) kudarcra van ítélve. Ugyanakkor valahol optimista is, mert végül mindig van benne megbocsátás, ellenségekből barátok lesznek, barátokból szeretők és a világégés eljövetele ellenére nagy reményekkel tekintenek a túlélők a jövőbe.

A főszereplők szinte mindegyike nő akiknek az életét az összetett, erős egymáshoz és a környezetükhöz fűződő kapcsolataik határozzák meg. A történet során is több szerepet kap az otthonteremtés, a női barátságok, gyereknevelés, főzés, varázslás, kuruzslás mint a harcok, holott az Északi mitológia legbrutálisabb korszakában vagyunk. Angurboda nagyon erőteljesen megrajzolt főszereplő, azonnal magával ragad: kitartó, okos, vicces, kemény, ugyanakkor legnagyobb ereje valóban a szívében rejlik, s anyaként igazán lélegzetelállító amit megtesz a gyermekeiért.

Genevieve Gornichec tehát nagyon jó könyvet írt: karaktereinek motivációi, a hétköznapok leírásai közel hozzák őket az olvasóhoz: szinte hétköznapi világot teremtenek, s mégis ebbe tökéletesen idomulnak a fantasztikus elemek. Igazán elhisszük, hogy az emberek és istenek ennyire sok szállal kötődtek egymáshoz és főleg a környezetükhöz.
Bár talán lassan indult be a könyv, eleinte a sok apróság feleslegesnek tűnik de a gördülékeny prózája és a lebilincselő karakterek miatt egy pillanatig se unatkoztam olvasása közben, mert rengeteg mindent adott nekem: egy boszorkány szívét ismerhettem meg.

Blogturné

Az Agave Könyvek gondozásában nemrég jelent meg Genevieve Gornichec A ​boszorkány szíve című regénye, mely nem csupán gyönyörű külsejével vonja magára az olvasók figyelmét, hanem azzal is, hogy izgalmas és gondolatébresztő módon dolgozza fel az északi mitológiát, azon belül is Angurboda történetét. Tartsatok bloggereinkkel a blogturné állomásain, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!

Fülszöveg

Egy ​száműzött boszorkány beleszeret Lokiba, és ezzel az istenek haragját vívja ki ebben a megindító, elsöprő erejű történetben, ami újragondolja az északi mitológiát.

Angurboda története ott kezdődik, ahol a legtöbb boszorkányé véget ér: egy égetésnél. Ezt kapja ugyanis büntetésül Ódintól, amiért megtagadja tőle a jövő ismeretét. A tűztől sebzett és erejétől megfosztott Angurboda egy távoli erdő rejtett zugába menekül – itt talál rá egy férfi, aki Lokiként mutatkozik be, és a nő kezdeti bizalmatlansága ellenére hamarosan őszinte és igaz szerelem szövődik közöttük.

Hamarosan három különleges gyermekük születik, különleges sorsokkal. Angurboda a világ végén, Ódin mindent látó szeme elől rejtve neveli őket, ám, ahogy lassan visszanyeri látnoki képességét, úgy ébred rá, hogy boldog élete – és vélhetően mindenki másé – nagy veszélyben van. Hamarosan el kell döntenie, hogy elfogadja saját és családja végzetét, vagy fellázad és megváltoztatja a jövőt.

Genevieve Gornichec regénye az egyik legősibb mitológiából táplálkozik, és a modern világ emberének mesél el egy felejthetetlen történetet szerelemről, veszteségről és reményről.

Kiadó: Agave Könyvek, 2022
Oldalszám: 368 oldal, puhatáblás
ISBN: 9789635980154
Eredeti cím: The Witch’s Heart
Fordította: Ballai Mária
Megrendelés

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban az Agave Könyvek frissen megjelent kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

Blogturné Klub
09.21. Olvasónapló
09.23. Ambivalentina
09.25. Utószó
09.27. Könyv és más

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *