Menu Close

Natalie Haynes: Ezer hajó

Madeline Miller után kimondottan figyeltem, hogy ki lesz a következő, aki majd ókori történeteket fog átdolgozni és előtérbe helyezni a női szemszöget. Bár Pat Barker trójai nőkről szóló regényeit nem fordították le magyarra, megérkezett Natalie Haynes Ezer hajó című regénye, ami az engem érdeklő kritériumoknak megfelelt. Nem is volt kérdés, hogy el fogom olvasni és csak bónusz, hogy a General Press ezt a kötetet is csodás borítóval, kemény-kötésben adta ki.

„Dalolj múzsa” -szólítja fel a költő Kalliopét, hogy segítsen neki megénekelni a Trójai háborút. Az epikus költészet múzsája azonban a férfiak hőstettei helyett azt mutatja meg, hogy a nők hogyan élték meg ezeket a helyzeteket. Kreúsza a fiatal feleség aki a háború alatt nőtt fel, a lángoló Trójára ébred,s megpróbálja megtalálni a családját. Más trójai nők a tengerparton várják, hogy a görögök szétosszák őket a győztesek mellé rabszolgának: köztük van Hekabé az özvegy királyné, életben maradt lányai, valamint menye, Andromakhé is. Olvashatjuk Penelopé egyre ingerültebb leveleit is Odüsszeusznak aki valahogy csak nem akar hazatérni … A történet nem egyenes vonalú, az epizódokban feltűnnek a háborút megelőző események épp úgy, mint azok amik a harcok alatt, vagy után történtek. Kicsit úgy érezhetjük magunkat, mintha Kasszandra fejében járnánk, aki látomásaiban összemossa a jelent és a múltat, s már maga se tudja, hogy mi a valóságos, mi az ami megtörtént és mi az, ami csak ez után következik. Az ő megjelenése, történetszála kimondottan szívszorító. De feltűnnek kevéssé ismert alakok is, például Onióné, Paris első felesége, vagy Laodameia az egyik görög vezér hitvese. Ők tényleg olyanok, akikről alig hallhattunk korábban.

Haynes képes arra, hogy még a legrövidebb fejezetekben is tökéletesen kidolgozott alakokat kapjunk legyen szó az amazon Pentheszileia-ról, a naív Ihigéniáról vagy éppen az egyik zavart istennőről, Eriszról. S még sorolhatnám a sok nőt, akiknek a szemén keresztül egészen másnak tűnik egy háború, mintha csak a hőstettekről olvasnánk. Több anyaképet kapunk, például ott van Akhilleusz anyja, Thetisz, aki nem tudja megbocsátani fiának, hogy a rövid dicsőséges életet válassza, vagy Hekabé, akinek rengeteg gyermeke halt meg a háborúban amit saját fia okozott, s bár ismerték a jóslatot a férjével, egyszerűen nem vitte őket rá a lélek, hogy megöljék születése után Paris-t.
Simán írhatnám sorban, csak ebből a regényből, hogy kik és milyen áldozatokat hoztak a háború miatt, s mennyire fontos, hogy az ő történeteiket is megismerhetjük. Hiszen az antikvitásból fennmaradt irodalmat túlnyomóan férfiak írták, számukra egészen más volt akkoriban a világ, másképp élték meg a háborút, a kalandokat. De ezek a feminista szövegek, mint a Kirké is volt, rámutatnak, hogy a hősiesség nem csak az amit a harcmezőn véghez visznek a férfiak és képesek merész új történeteket létrehozni, árnyalni a jól ismert cselekményeket olyan szereplőkkel, akik szinte csak széljegyzetek voltak.

Natalie Haynes különböző nőket: istennőket, feleségeket, anyákat, lányokat mutat be a könyvében, akiket valamilyen módon a trójai háború köt össze, s különböző szerepeket játszottak és fontos, hogy nem csak kiegészítők, mert még ha a környezetük miatt passzívnak is kell lenniük, de mindegyiküknek van saját története, amelyen keresztül jóval árnyaltabb képet kaphatunk a háborúról, amit férfiak vívnak, de amelyet mindenki megszenved, s az érzelmi munka igenis itt is a nőkre szakad, akiknek a dicső harcok után is sok feladatuk maradt.

Szerettem olvasni a könyvet, mert az ismerős szereplők mellett örültem az új alakoknak, az árnyaltabb képeknek és igen, a humornak is mert Haynes azt is megcsillogtatta (pl. Penelope leveleiben, vagy az istennők vetélkedésében). S most is azt mondom, még több ilyen újramesélést kérek, ahol végre nem a férfiaktól/ról hallunk csak.

Blogturné

A ókori görög történelem szerelmesei újabb nagyszerű regényt tarthatnak a kezükben. Mindannyian hallottunk már a trójai háborúról. Azt azonban nem tudjuk, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a háború történetét. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Natalie Haynes regényét és merüljünk el együtt a ebben a lenyűgöző történetben.

Fülszöveg

Az Akhilleusz dala rajongóinak

Ez nem egy vagy két nő története. Ez mindannyiuk története.

Az éjszaka közepén Aineiasz felesége, Kreúsza arra ébred, hogy szeretett városa, Trója lángokban áll. A tíz éve tartó háborúnak vége, a görögök győztek. Az asszony kétségbeesetten próbál menekülni a tűz elől, hogy elérje a városkaput, és reményei szerint találkozzon kedves férjével és kicsi fiával. Az utcákat azonban már ellepték a görög katonák. Vajon sikerül Kreúszának elkerülnie őket… és a végzetét?

Mindenki hallott már a trójai háborúról. Azt azonban jóval kevesebben tudják, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Mi várt rájuk a háború után? Miért küzdött meg az amazon hercegnő Akhilleusszal? Hogyan cselezte ki Pénelopeia a férje trónjára áhítozó kérőit?

Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a nyugati világ egyik legnagyszerűbb és legmeghatóbb történetét.

Natalie Haynes író és rádiós műsorvezető. Íróként több műfajban is kipróbálta már magát: krimi és ismeretterjesztő könyvek is fűződnek a nevéhez. Regényeiben, valamint saját rádióműsorában előszeretettel foglalkozik az antik szerzőkkel és műveikkel. 2015-ben a klasszikus irodalom szélesebb körben való megismertetéséért a Classical Association Prize díjjal jutalmazták. Az Ezer hajó a harmadik regénye, amely szerepelt a Women’s Prize for Fiction 2020-as rövid listáján.
ISBN: 9789634526049 | Oldalszám 304 oldal | Fordító: Szántó András | Megrendelés

Nyereményjáték

Ebben a játékban az ókori görög történelemre és kultúrára koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdés, nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

Ki az a három istennő, akiknek a neve összefüggésbe hozható a trójai háború kirobbanásával?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *