Menu Close

Marie Benedict – Victoria Christopher Murray: Belle, a könyvtár királynője

Még 2017-ben a BookRiot Annotated című podcastjában volt egy adás a Világ legelbűvölőbb könyvtárosáról (The World’s Most Glamorous Librarian) , s itt hallottam először Belle da Costa Greene nevét és történetét. Abszolút lenyűgöző életet élt, nem csoda, hogy Marie Benedict érdeklődését is felkeltette, aki eddig mindig valami különleges nőről és életükről írt történelmi regényeket. De most még egy szerzőtársat is bevont vállalkozásába, ugyanis érezte, hogy főhőse alakját övező spekulációk megfelelő feltárásához és a nagyközönség elé tárásához kevés az ő hangja és tapasztalata. Ezért működött együtt Victoria Christopher Murray-vel.

Belle de Costa Greene igazi celebritás volt a maga korában, méghozzá az értelmiség körében: ő volt a J.P. Morgan által alapított gyűjtemény első magánkönyvtárosa aki 1905 – 1948 között dolgozott az intézménynek. A hihetetlenül gazdag bankár, aki a New York-i pénzvilágot irányította évtizedekig, John Pierpont Morgan szenvedélyesen gyűjtötte a különleges könyveket és műalkotásokat. Még akkoriban is szokatlan volt, hogy fiatal, csinos nőként, alig pár éves könyvtárosi gyakorlattal rendelkezve kapta meg ezt a különleges állást. Eleinte csak a gyűjtemény rendszerezése, katalogizálása volt a feladata, azonban hamarosan ő lett az, aki Morgant beszerző körutakon és árveréseken képviselte. Nagyon jól értette a dolgát: legendássá váltak a technikái és manőverei amelyekkel hihetetlen kincseket szerzett meg a gyűjteménynek. Belle tehát okos volt szellemes és határozott, értette a dolgát, a társasági életben is feltalálta magát, nagyvilági barátai voltak és művészi körökben is elismerték. Henri Matisse is lerajzolta!

Belle életének egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy titkolnia kellett származását. Ugyanis afrikai-amerikai szülők gyermeke volt, de fiatal korától kezdve, halványabb bőrszínének hála fehérnek adhatta ki magát. Így tudott tanulni, munkát kapni és érvényesülni.

Marie Benedict korábbi regényeihez hasonlóan itt is egyes szám első személyben írta meg Belle történetét. Tehát az ő szemén keresztül vehetünk részt az eseményeken. Megtudhatjuk mit dolgozott mielőtt Morgan mellé került, milyen volt a kapcsolata a pénzemberrel és talán bepillantást nyerhetünk abba is, hogy mi volt a mozgatórugója az életének. A szerzőpáros igyekezett elképzelni, milyen is lehetett a nő helyében lenni: azaz fehérnek kiadnia magát és ez milyen kihívásokkal járt. Bár Belle munkássága, szakmai sikerei és társasági fellépései jól dokumentáltak, igazából a magánéletét, érthető okokból igencsak jól védelmezte. Sőt halála előtt rengeteg személyes levelezését és iratát is megsemmisítette. Ennek ellenére azért mert annyira izgalmas egyéniség volt, sokan foglalkoztak vele. Már az elején említett podcastban is hivatkoztak arra az életrajzra, amit Marie Benedict is említ, mint ami lökést adott neki, hogy foglalkozzon Belle da Costa Greene-vel.
Természetesen engem is lenyűgözött ez a nő és a munkássága. Ráadásul a regényben kimondottan élveztem, hogy a 20. század elejének könyvészeti dolgairól is tudomást szerezhettem. Elképesztő, hogy micsoda anyagi forrásokat voltak képesek szenvedélyes gyűjtők áldozni, hogy bizonyos dokumentumok a birtokukba kerülhessenek. Belle nem egy ilyen vadászatot vezényelt le és vitt sikerre, ezért is bízott meg benne annyira J.P. Morgan, akinek azért nehéz volt megszerezni az elismerését. Ugyanakkor amellett, hogy Belle a gyűjteményt gazdagította, ő volt az, aki elérte, hogy az ne csak egy zárt dolog legyen, hanem mindig is szorgalmazta, hogy kutatók is használhassák a könyvkincseket, s valóban a könyvtár ma is látogatható.

Nem azt mondom, hogy Marie Benedict igazán különleges stílussal rendelkező író, de nagyon jó alapanyagokat tud választani regényeihez és olyan érdekesen, alaposan ír emberekről, annyi újdonságot mutat amivel oktat is, hogy továbbra is izgatottan fogom várni, ki lesz a legújabb könyvének hőse. Nekem természetesen nagyon bejött az elbűvölő, kompetens könyvtároskisasszony története.

Blogturné

Marie Benedict Victoria Christopher Murray segítségével ismét egy izgalmas nőről írt történelmi regényt. Belle da Costa Greene a leghíresebb, legelbűvölőbb és legrejtélyesebb magánkönyvtáros volt a XX. száza első felének New Yorkjában. Hogy mi volt a titka azt megtudhatjátok, ha bloggereinkkel tartatok és még meg is nyerhetitek a kötetet, amit a Libri Kiadó jelentetett meg.

Fülszöveg

Belle ​da Costa Greene kivételes műveltséggel és hibátlan ízléssel megáldott fiatal nő, aki egy nap hihetetlen lehetőséget kap az élettől. A félelmetes hírű bankár, J. P. Morgan magánkönyvtárost keres, valakit, aki segíthet neki az egyedülálló kéziratok és a ritka műkincsek beszerzésében. Belle elnyeri az állást, és rátermettségével, szakmai tudásával kivívja munkaadója megbecsülését. A lány előtt csakhamar minden ajtó kitárul, és otthonosan mozog New York legelőkelőbb szalonjaiban éppúgy, mint a műkincspiacon, egy olyan világban, ahol korábban kizárólag férfiak voltak képesek érvényesülni. A sikernek azonban komoly ára van.
Belle ugyanis súlyos titkot őriz: a valódi neve Belle Marion Greener, a lánya annak a Richard Greenernek, aki a Harvard első színes bőrű hallgatójaként, majd elszánt feketejogi aktivistaként szerzett hírnevet. Ahhoz, hogy megtartsa állását és a legfelsőbb körökben kivívott pozícióját, Belle-nek súlyos áldozatot kell hoznia. El kell távolodnia a családjától, meg kell tagadnia a gyökereit, és még a hozzá legközelebb állókat sem fogadhatja bizalmába. Megéri azonban ilyen terhet cipelni azért, hogy teljesüljenek az álmai?
A Belle, a könyvtár királynője egy különleges személyiség története, aki egy olyan világ megkerülhetetlen alakjává vált, amelyik, ha tisztában lett volna valódi kilétével, sosem ismerte volna el a képességeit.

Kiadó: Libri · 464 oldal · ISBN: 9789634339526 · Fordította: Bakonyi Berta
Megrendelés

Nyereményjáték

Amerikában nagyon sok a J.P. Morgan Könyvtárhoz hasonló létesítmény van: magángyűjtemények, ahol hatalmas, különleges könyvkollekciókat bocsátanak kutatók rendelkezésére. Ezek közül néhány leírását olvashatjátok a blogokon. Feladat: a Rafflecopter megfelelő sorába beírni az intézmény/könyvtár nevét.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom


Ebben az 1932-ben megnyílt könyvtárban található a legnagyobb gyűjtemény William Shakespeare nyomtatott műveiből.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

09.18. Olvasónapló
09.21. Zakkant olvas
09.24. KönyvParfé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *