Menu Close

Marie Benedict: Hedy Lamarr, az egyetlen nő

Amikor én még kislány voltam a magyar tévében gyakran vetítettek régi filmeket a 30-as, 40-es évekből, s mivel nagy választék nem volt, hogy miket lehetett nézni, vasárnap délutánonként ott ült a család és nézte a Marlene Dietrich, Audrey Hepburn vagy éppen James Stewart sorozatokat, ami azt jelentette, hogy hetekig vasárnaponként az ő filmjeiket vetítette az MTV1 (mert még lehetett így hívni :). Innen kezdett táplálkozni rajongásom a régi amerikai filmek iránt. Hedy Lamarra is emlékszem, mert hiába szerettem igazán Katharine Hepburnt, nála szebb nőt addig még alig láttam, úgyhogy az Algírra sokáig emlékeztem.
Számomra tehát mint színésznő, nem volt ismeretlen. Pár éve tudtam azonban meg, hogy feltalálóként is számon tartják. Kedvenc podcastomban, ami Hollywood aranykoráról szól, a You Must Remember This-ben Karina Longworth egy egész adást szentelt Hedynek és történetének. Teljesen meglepett, hogy mennyi minden történt vele, még mielőtt híres színésznő lett volna. Úgyhogy izgatottan vártam, hogy elolvashassam végre magyarul is az életéről szóló regényt.

Hedwig Kiesler nagyon fiatalon kezd színészkedni, első főszerepét a botrányos Extázis című filmben játszotta, amit azonban hamar betiltottak. Színpadon próbál meg érvényesülni, ahol sikerével felhívja magára a fegyvergyáros Fritz Mandl figyelmét, aki hevesen udvarolni kezd neki. Hedwig osztrák, a család zsidó gyökereit már a szülei se nagyon reklámozták, hiszen a 30-as években, már Bécsben se gondolta senki biztonságosnak hangoztatni. A lányt leveszi lábáról a gazdag gyáros, férjez megy, ám ez egyben színészi karrierjének végét is jelenti, ugyanis valódi trófea feleség válik belőle. Szerencsére a férj rájön, hogy neje nem csak szép, hanem okos is és eleinte ki is használja ezt. Hedy igencsak fülel amikor meghívják üzleti vacsorákra, ahol csak szép biodíszletként gondolnak rá a résztvevők, ő azonban különböző fegyverekről meg azok hibáiról szerez így tudomást. Azonban ahogy változik Ausztriában a politikai helyzet és a vezetők elkezdenek a náci Németország felé hajolni, Fritz Mandl is egyre inkább rájátszik a “Halálkufár” becenevére, ami feleségének egyre kevésbé tetszik. Csakhogy Hedyt egyre rövidebb pórázon tartják, a német megszállás fenyegetése mindennapossá válik, a nő pedig úgy érzi lépnie kell …

A történet tehát bonyolódik amíg el nem jutunk addig, hogy Hedwig Kieslerből Hedy Lamarr ünnepelt szépség, unatkozó sztár nem lesz, aki a háborúban tenni szeretne valamit a nácik ellen, úgyhogy előáll egy találmánnyal, ami segíthet megoldani a torpedók rádióvezérlésének biztonságossá tételét. Vajon hozzá tud-e ezzel járulni a háborús erőfeszítésekhez “a világ legszebb nője”…

Jó volt olvasni Hedyről és a kalandjairól. Még úgy is, hogy ismertem nagy vonalakban a történetét, kimondottan érdekes volt a kezdetekről és a bécsi életéről ismereteket szerezni. A szerző egyértelműben sokat kutatott, mert nagyon jól bemutatta a 30-as évek Ausztriáját. Lehet hogy azoknak, akik meg inkább a hollywoodi életre lennének kíváncsiak, csalódás lesz a regény, mert arról jóval kevesebb szó esik. Mindenesetre Marie Benedict nagyon igyekszik inkább az okos feltalálót bemutatni, s nem a színésznői karrierre koncentrál. Az egyetlen problémám a regénnyel az volt, hogy feleslegesnek éreztem az E/1-es elbeszélést, mert igazán Hedy jellemét és stílusát nem igazán lehetett megismerni, pedig szerintem ennek a nézőpontnak ez lehet az előnye. Én simán el tudtam volna viselni az életrajzi regényt a mindentudó harmadik személyként is, mert így voltak itt-ott felesleges és unalmas körök, s nem igazán adta át narrátorunk személyiségét a könyv.

Elnézegetve a képeit még mindig úgy gondolom, hogy hihetetlenül gyönyörű nő volt, akit pont ezért nem vettek komolyan, holott igazán jó agya is volt, amit szeretett volna jó ügy érdekében használni. Ez volt életének a nagy csalódása: szépsége a találmányai bevezetését akadályozták.
Azt hiszem azoknak is kiváló bevezetés lehet a regény Hedy Lamarr életébe, akik még sose látták egyetlen filmjét se, sőt csak pár éve kezdtek el hallani róla, amikor kiderült, hogy a szabadalma a modern vezeték-nélküli kommunikációs hálózatunk alapját képezi.

Blogturné

A csodálatos Hedy Lamarr nem csak elbűvölő volt az életben és a filmvásznon, hanem roppant okos is, az ő találmányán alapulnak a modern hírközlési rendszerek. Ráadásul az élete is kész regény volt, amelyet a Libri Kiadó gondozásában megjelent kötetből ismerhetünk meg. Ha a Blogturné Klub négy bloggerével tartasz te is megtudhatod, miért volt olyan különleges Hedy története és szerencsés esetben a róla szóló könyvet is megnyerheted.

Fülszöveg

A zsidó családból származó Hedwig Kiesler csodálatos szépség, aki Sissi császárné szerepében azonnal magára vonja a náci fegyvergyáros, Fritz Mandl figyelmét. Abban a reményben, hogy ezzel megóvja életét, feleségül megy a férfihoz, aki nyíltan beszél előtte üzleti ügyeiről és a nácik fegyvereiről. Sejtelme sincs, hogy az asszony, akivel összekötötte az életét, nem csak káprázatosan gyönyörű, de elképesztően okos is, s nem hogy érti, amiről beszélgetnek, de kifejezetten érdeklik a hadi fejlesztések.
A II. világháború előtt sötét fellegek gyülekeznek Hedy feje felett: férje egyre inkább kontrollálni akarja őt, a németek pedig megszállják Ausztriát. Hedy számára világossá válik, hogy menekülnie kell: nem csak saját, személyes érdekében, hanem azok érdekében is, akiknek a sorsa megpecsételődött a nácik előretörésével. Hedy ugyanis olyan tudás birtokában van, amely milliók életét mentheti meg.
Elképesztő és igaz történet egy nőről, aki ünnepelt dívaként nem csak Hollywoodot hódította meg, hanem a férfiak által uralt tudományos világban is helyt állt.
Marie Benedict a Boston College-ban történelmet és művészettörténetet tanult, majd a bostoni jogi egyetemen jogot hallgatott. Több mint tíz évig dolgozott ügyvédként, de mindig is arról álmodott, hogy olyan nők élettörténetét írhatja meg, akiknek a sorsa és élete méltatlanul elfeledett. A Hedy Lamarr, az egyetlen nő című regénye a magyar származású, ünnepelt hollywoodi színésznő és feltaláló, Hedy Lamarr életén alapul, aki a nácik által megszállt Ausztriából először Londonba, majd az Egyesült Államokba emigrált. Az asszony nem csak hihetetlenül szép, de meglehetősen intelligens is volt. A szövetségesek hadászati eredményeit segítendő George Antheillel közösen a hadi torpedók rádiófrekvenciájának zavarására alkalmas találmányt fejlesztettek ki, amelyet szabadalmaztattak is.
Kiadó: Libri
ISBN:9789634335979
Fordította: Nagy Gergő
Megjelnés: 2019
Terjedelem: 328. oldal
Megrendelés

Nyereményjáték

A történelem során nem csak Hedy Lamarr volt olyan nő, akinek a nevét lefelejtették különböző korszakalkotó eredmények mellől, pedig sokan álltak elő fontos újdonsággal férfitársaik előtt is. Játékunk során ezeknek a nőknek a nevét keressük a felfedezéseik alapján. A rafflecopter megfelelő helyére a tudósok nevét várjuk.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feldaványom

Számítógép

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

09.24. A szofisztikált macska
09.26. Flora, the Sweaterist
09.28. Olvasónapló
09.30. Könyvvilág

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *