Sep 182020

A görög majd a római mitológia után megjelent Frank Schwieger harmadik kötete is, ahol az északi istenekkel és hősökkel foglalkozik. S ez így még szépen benne is van abban a sorrendben, ahogy én ismerkedtem meg annak idején a mítoszokkal. A görög majd a római regék után jöttek a Germán-Kelta regék. S bizony az a szöveg kicsit más volt, mint ez 🙂
Természetesen manapság már a vikingek és a hozzájuk köthető történetek nem annyira ismeretlenek a gyerekeknek sem. Elvégre még a szuperhős filmek is belőlük táplálkoznak, nem is beszélve a képregényekről. Csakhogy ezek azért erősen eltérnek az eredeti történetektől és egészen más mitológiákat hoznak létre, s bizony azért nem minden kisiskolásnak lehet kezébe adni a Dömötör Tekla-féle Germán, kelta regék és mondák című kötetet, s bár nagyon szórakoztató, azért jóval kevesebb kép van Neil Gaiman Északi mitológiájában is. Frank Schwieger viszont nagyon eltalálta ezt a formátumot, hogy rajzokkal, személyiség kártyákkal és történetekkel, amelyek egyedül is megállják a helyüket, de együtt olvasva adnak ki egy képet közelebb hozza a száraznak tűnő régi történeteket a kisiskolásokhoz.

Szokás szerint itt is úgy indul minden, mint korábban: Odin mérgelődik, hogy nem ismerik már őt és udvartartását, meg a hőstetteiket, úgyhogy összeállított egy tablót, s 14 képben és mesében elmondhatják, hogy kik is ők, s melyik volt a legnagyobb tettük. Persze itt vannak a jól ismert alakok: Odin, aki elmondja hogyan veszítette el a szemét, az alakváltozató, furfangos Loki aki mindenkinek borsot tör az orra alá, vagy Thor, aki nem szeret unatkozni, de vannak dolgok amiket szégyell, de szót kap Skadi a mérgelődő óriásnő aki feltalálta a síelést, és sárkánytartáshoz is kaphatunk tippeket. Szóval akadnak ismert és kevésbé ismert történetek, mindenesetre egész szépen bemutatja a viking mondavilágot. Ráadásul roppant őszintén, de gyerekekhez illően szól olyan dolgokról is, amik talán nem voltak annyira követendő példák ezen hősök életében sem. Például, hogy a mértéktelen italozás nem vezet jóra, hogy a túlságosan is harcos életmódnak többnyire azért halál a vége, hogy a kapzsiság rossz tanácsadó.

Nagyon bejön nekem ez a sorozat (és a tesztközönségemnek is:), s úgy érzem, hogy minden résszel egy kicsit jobb is lesz. Egyre gördülékenyebbek a viccek, amiket a tréfás rajzok még tovább erősítenek, s az, hogy ezek kiválóan illenek az alaphangulathoz megint csak Ramona Wultschner keze munkájának köszönhető.
S az is bebizonyosodott ismét, hogy hiába a trollok, óriások, sárkányok, a halhatatlan istenek gyakran ugyanúgy viselkednek mint az emberek: civakodnak, megsértődnek, hízelegnek, ravaszkodnak. S azzal, hogy közvetlenül szólnak az olvasókhoz talán még inkább feltüzelik a célközönség érdeklődését, hogy tovább kutakodjanak és ismerjék meg még inkább ezt a különleges északi mitológiát.
Úgyhogy ismét egy szórakoztató, ugyanakkor sokat tanító könyvet kaphattunk Frank Schwieger-től, s ha legutóbb azt mondtam, hogy várom már mit fog kezdeni Asgarddal, most hogy ezt megtudtam, s nem csalódtam benne, ismét csak van mire várni. Hiszen azóta németül már megjelent a Merlin és rettenthetetlen lovagok című könyve is. Ki lehet találni miről szól 🙂

Blogturné

A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Frank Schwieger mitológia újratöltve sorozatának legújabb kötete, az Odin és a bandája. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere útra kel, hogy Niflheimtől Midgardon át, túl a Világ szélén, egészen Asgardig felkutassa a legmenőbb viking sztorikat, és nem kisebb hírességeket mutasson be, mint Loki, a csínytevés istene, vagy maga Odin, minden istenek atyja.

Fülszöveg

Ütős történetek a legrafkósabb és legtökkelütöttebb viking ászokról!
Szereted Thor, a szuperhős, Erik, a viking vagy épp Hablaty és Fogatlan történeteit? Itt az idő, hogy megismerj még több viking mítoszt, istent és hőst! Tudod-e, hogyan lopták el Thor, a tökfejű mennydörgésisten legendás kalapácsát? És ki lehet Hel, a depis szörnylány? Vajon miért van sárkány a viking hajók elején? Ha szívesen villognál egyedülálló mitikus tudásoddal, ez a könyv neked szól!

A viking mitológia legvadabb mondái vadiúj csomagolásban. Mítoszok első kézből – Odin, az ász nagyfőnök isteni parancsára!

Szerző: Frank Schwieger
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalak száma: 196
ISBN: 9789634376552
Fordította: Veress Kata
Megrendelés

Nyereményjáték

Játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a viking mitológiát, ezért minden állomáson egy-egy idevonatkozó kérdéssel találkozhattok. Nincs más dolgotok, mint a helyes megoldást beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, és reménykedni, hogy az istenek nektek kedveznek.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

Hogy hívják az istenek lakhelyét a viking mitológiában?

a Rafflecopter giveaway

Állomások

09/18 Olvasónapló
09/20 Readinspo
09/22 Flora the Sweaterist
09/23 Dreamworld
09/24 Könyv és más
09/26 Book Tag
09/28 Veronika’s Reader Feeder
09/30 Spirit Bliss Sárga könyves út
10/02 Hagyjatok! Olvasok!

Oszd meg!

Reader Comments

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *