Menu Close

GoodReads Choice Awards 2021

November elején meglepődve tapasztaltam, hogy még nem indult el a GoodReads éves közvéleménykutatása 2021 kedvenceiről pedig többnyire addigra már túl is szoktunk lenni az első etapon. Aztán azért elindult 16-án, de kiderült, hogy a kedvenc beszavazós körömet kihagyták. Eleve azzal indítottak, hogy melyik volt az elmúlt évben a saját algoritmusuk szerint a 15 legtöbbet olvasott? kedvelt? könyv a kategóriákban. Úgyhogy most nem volt igazán megkérdezve a közönség és nem lehetett esetleg jó, de kevésbé nagy marketinggel rendelkező szerzőket és műveiket beszavazni. Minden rövidebb ideig tartott tavaly a top10ből két hete volt az embernek válogatni kedvencet. Ráadásul most 20 kategória helyett 17 volt csak, nincsenek külön képeskönyvek, szakácskönyvek valamint eltűnt a tudomány és technika is. Úgyhogy nem igazán vagyok kibékülve a GoodReads ezen újításaival. Szerintem a beszavazót meg kellett volna tartani, s ha már mindent rövidítettek az is belefért volna… Nem tudom, mi folyhatott a színfalak mögött, de nekem így most nagy rohanás volt az egész. Azért persze az elődöntőt és a döntőt is végigszavaztam, most pedig szokás szerint elmesélem hogy miket választottam.

A legjobb regény kategória két érdekességére figyeltem fel, hogy több az elsőkönyves szerző, s hogy nagyon sok olyan téma van LGBTQ, diverzitás amiből magyar nyelven nagyon kevés olvasható. Ugyanis a 10 jelölt közül már megjelent Sally Rooney regénye és a Papírpalotát, biztos jövő évi dátuma van Nicholas Sparksnak és gondolom jön majd Hilderbrand is, mert szokott. A többiről nagyon nincs még hír. Én a The Reading List-re szavaztam, mert ezek közül igazán ennek a sztorija fogott meg mint amit szívesen elolvasnék hiszen arról van benne szó, hogy könyvtári könyvek hoznak össze embereket. (Nők aránya 7/10)

Legjobb rejtély és thriller között érdekes látni a Harlemi kavarást mert úgy tudom, hogy papíron igen, bűnöznek benne de mégse ez a lényege, akárcsak a többi Whithead regénynek. Néhány nagyobb név mellett van azért elsőkönyves szerző is, Ashley Audran közülük magyarul is megjelent, akárcsak King és amire én szavaztam, az Árnyékfeleség mert a kívánságlistámon van egy ideje, hiszen Jane Eyre feldolgozás thrilleresítve 🙂 (Nők aránya 6/10)

Legjobb történelmi regény kategóriából végre mondhatom, hogy kettőt is olvastam, sőt értékeltem is őket. Mindkettő elsőkönyves szerző regénye volt, a Párizsi könyvtárra szavaztam is közülük (a másik A méregkeverő patikárius), a többi nem olvasható magyarul, mondjuk remélem, hogy a Kate Quinn valamint a Personal Librarian mindenképp megjelenik ez utóbbi szereplőjéről pár éve egy podcastban hallottam, roppant izgi a története. Mivel Kristin Hannah és most Taylor Jenkins Reid is népszerűek gondolom ők is várhatók magyarul. Itt egyébként továbbra is a nők uralkodnak, mert csak 2 férfi író van a jelöltek között

A legjobb fantasy regények között szerepel idén Alice Hoffman Átkozott boszorkákat továbbfűző regény, érdekes, hogy tavaly ugyanebből a ciklusból a könyve a történelmi regények között volt, de azt hiszem az ő regényei mostanában nem fognak megjelenni magyarul… Mindenesetre a fantasyk közül John Gwynne  regényét már kiadták, megjelenés előtt áll a a népszerű írónő  Sarah J. Maas regénye is, remélem Naomi Novik sorozatát is folytatni fogja a Gabo Kiadó, s mivel idén itthon is nagy siker volt T.J. Klune előző könyve (A ház az égszínkék tengernél)  gondolom jön majd az Under the Whispering Door is. Itt én természetesen az Ariadne-ra szavaztam, remélem hogy lesz hozzá szerencsém és tényleg olyan klassz lesz, mint a Kirké, amire már a borítójától kezdve nagyon emlékeztet…  (Nők aránya 8/10)

A romantikus regények között főleg kortársak vannak és egy-két paranormális fantasztikus, s szinte mindegyik nagyon friss szerzőtől. Emily Henry és Casey McQuiston regényei, amikkel befutottak, már olvashatók magyarul, ezek az újak nem. A kategóriából egyet olvastam, az Act Your Age Eve Brown-t amit nagyon kedveltem, szuper szereplőkkel és helyzetekkel dolgozott, úgyhogy erre is szavaztam. Itt még mindig a nők uralkodnak, sőt 11/10 most az arányuk, ugyanis Christina Lauren név egy szerzőpárost takar.

A legjobb sci-fi kategória jelöltjei között idén megint több a nő mint a férfi ugyanakkor érdekes, hogy magyarul ebből a kategóriából csak a férfiak regényei lettek eddig lefordítva (Andy Weir, A jedik fénye, Kazuo Ishiguro. Oké, Marhta Welles Öldöklő robotok sorozatából már megjelent kettő, de az idei immár a 6. regény a ciklusból. Mintha magyar kiadók még mindig úgy gondolnák, hogy sci-fit csak férfiak írnak, illetve lehet itthon csak az fogy? Mindenesetre Christina Sweeney-Baird: The End of Men regényére szavaztam, mert amúgy nem vagyok annyira járatos a sci-fi területén de tetszett a könyv fülszövege. (nők aránya 7/10)

A legjobb horror kategóriában első ránézésre azt hittem, nincs idén Stephen King, hiszen egy regénye már jelölt, de hát nem hiába ő a király, hiszen 2020ban még thrillert is írt. De azért itt most kicsit előbbre törtek a nők ugyanis 5 jelöltet is ők írtak, egyet pedig magát non binary-nak valló Lee Mandelo. Érdekes, hogy ebből a kategóriából még egyik regényt se lehet magyarul olvasni, bizony még King: Later-je se jelent meg. Végül találomra Jennifer McMahon regényére szavaztam, azt talán még el is olvasnám, a fülszöveg alapján (nők aránya: 5/10)

A humor kategóriából a legtöbb nevet ismerem, Nick Offerman-t a Városfejlesztési osztályról, David Sedaris podcast társam Brigi egyik nagy kedvence, a Barely Functioning Adult webcomikokkal már többször találkoztam, Jenny Lawsontól olvastam ugye az Őrülten boldog-ot, Seth Rogent filmszínészként ismerhetjük, Phoebe Robinsont meg a tévéből. Akárcsak Amber Ruffin-t, akire amúgy szavaztam is, ő Seth Meyers esti beszélgetős műsorában kezdett íróként, de most már saját show-ja is van, s a könyvét a testvérével írta és pár részlet alapján nagyon tetszett a mű. (nők aránya: 7/10)

A legjobb tényirodalom kategóriában Mary Roach könyvére a Fuzz-ra voksoltam, ő az a szerző aki mindig képes valami érdekessel foglalkozni, ebben a könyvében például avval, hogy voltak helyzetek, amikor az állatok törvényt szegtek és hogyan lehet ezek után nyomozni. Meglepett, hogy a kategóriából egész sok könyv olvasható magyarul: Bill Gates, Mi történt veled?, Adam Grant (Itt most 5 női szerző volt, ugyanis 3 könyvben társszerzőkként szerepeltek)

A legjobb önéletrajz kategóriában most nem volt számomra semmi, ami igazán bökte volna a csőrömet, meg olyan se, ami igazán érdekelne. Talán még legjobban Stanley Tucci könyve rgadott meg, ami a szavazatomat is kapta mert tetszik ahogy az étellel foglalkozik s azt hiszem igazán hangoskönyvben lenne érdemes megismerkedni vele, mert a szerző olvassa fel. Úgy tűnik a nők kitárulkozóbbak, mert a 10-ből 8 életrajzot jegyeznek ők.

A legjobb történelmi és életrajzi könyvek közül Judy Batalion könyvére szavaztam, a Partizánnőkre, ami magyarul is olvasható és amely a lengyel gettó zsidó ellenállónőiról szól . Egyébként érdekes, hogy a kategóriában több nők helyzetével és tetteivel foglalkozó kötet is van, olyan alakokat állítanak középpontba, akikről nem sokat tudhattunk eddig: például a PanAm légikisérőiről az 50-es évekből, a Blackwell nővérekről akik az első csak nőkkel foglalkozó és foglalkoztató kórházat hozták létre vagy éppen olyan nőkről akiket azért zártak elmegyógyintézetbe a 19. században mert könnyen rájuk süthették a férfiak hogy bolondok, pedig pont az ellenkezője volt róluk igaz… De a másik magyarul is olvasható könyv, a A kódfejtő is egy érdekes kutatóra és munkásságára fókuszál. (Nők teszik ki a szerzők felét is ebben a kategóriában)

A legjobb képregény és grafikus regény jelöltjei közül a Dűne és a Lore Olympus is elérhető már magyarul, engem azonban leginkább a Szomorú Szellemek Klubja kötet leírása fogott meg, úgyhogy erre adtam le a voksomat. (nők aránya: 8/10)

A költészet kategória jelöltjei között van több verses ifjúsági regény is, meg persze továbbra is vannak olyan költők, akik az instagramról indultak. Na meg Amanda Gorman a fiatal lány, aki Joe Biden beiktatásán mondta el ezt a verset és akinek a kötete (amire szavaztam is) kábé megdöntött minden rekordot, ami a verseskötetetket illeti. S ha minden igaz jövőre magyarul is meg fog jelenni együtt még más költeményeivel is Versek címmel (Akárcsak tavaly ismét a non-binray szerzők miatt nem teljes a nőuralom.)

A legjobb elsőkönyves kategóriára tartogattam a A méregkeverő patikárius szavazatomat. Jó látni idén, hogy nem csak ifjúsági regények kerültek be a kategóriába és a korábban már említett magyarul is olvasható regények mellett már kiadták itthon is a The Glided Ones- Aranyló vért s jövőre meg fog jelenni A tűz örzőjének lánya is. (10/10)

A legjobb ifjúsági (YA) regény kategóriából egész sok könyvnek az első része már olvasható magyarul, például Az örökösök viadala, Aristotle és Dante, Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz. Én az egyetlen férfi szerzőre voksoltam most, ugyanis Aristotle és Dante történetének folytatása már az Audible fiókomban vár hogy meghallgassam, amint Lin-Manuel Miranda folytatja a felolvasást. (9/10)

Nem tudom, hogy az új szabályok miatt van-e de a legjobb ifjúsági (YA) fantasy kategóriában igazán nincs meglepetés, csak a szokásos nagy nevek, úgyhogy gondolom a nyertes is majd közülük fog kikerülni. Szóval az egyik kezdőre, a Vasözvegyre szavaztam (mert milyne szép már a borítója meg nagyon egyedinek és inább sci-finek mint fantasy-nek tűnik a szerző által kreált világ). (10/10)

Legjobb gyermek és ifjúsági regény kategóriából arra a könyvre szavaztam, amely inkább illett volna a képeskönyvek közé, Eyes that Kiss in the Corners mert mennyire csodás már a borítója is, a címe is varázslatos és nagyon bájosnak tűnik a sztori is. (6/10 a nők aránya)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *