Menu Close

GoodReads Choice Award 2019

Ismét eljött a szokásos novemberi programom: végigszavazni a GoodReads legjobb könyvei listáját. Érdekes, hogy míg tavaly készítettek kategóriát a 10 éves jubileumi szavazás évfordulóra, idén egyelőre nincs szó arról, hogy az évtized legjobb könyveit kiválasszák. Mint ahogy most már október óta olvashatjuk ezeket a típusú toplistákat is, nemcsak az évzárókat. Egyébként manapság volt arról szó, hogy a GR az elmúlt évtizedben mit se változott: s ez az éves szavazáson is látszik, semmi újítás nincs benne: kezdődik a beszavazással, amikor a népszerű kötetek mellé még mindenki hozzáteheti a magáét, aztán a legtöbb voksot kapott 15-ből kell választani kategóriánként 10, s most a végén jöhet a top 10-ből a sorrend felállítása. Ami még mindig zavar engem az egészben, hogy októberben indul a buli, s közben novembertől novemberig megjelent könyvekre lehet szavazni, tehát vannak amiket hétköznapi halandók el se tudnak olvasni, mire választani kéne… Persze tudom vannak előolvasói példányok, meg a rajongók akik várják az új megjelenést és látatlanban is imádják, de ez nekem olyan álságos. Na mindegy, azért évről évre itt vagyok és szavazok még olyan kategóriákban is, ahol nem vagyok kompetens, hogy hallassam a hangom.


Legjobb regényt majdnem biztos Margaret Atwood fogja nyerni, idén nem olvastam egyet se a jelöltek közül és a Testamentumot se tervezem egyelőre, a többiről hallottam már, Sally Rooney regénye itthon is nagy siker, de Elizabeth Strout-ra szavaztam, mert vele és Olive-val amúgy is meg kéne ismerkednem. (Idén a nők nagyon jó regényeket írhattak, mert arányuk 9/10)

Legjobb rejtély és thriller között ismét van Jane Harper, bár nem Aaron Falk regény, hanem egy önálló történet az Elveszett férfi, úgyhogy szavaztam rá, mert egyiket se olvastam amúgy, viszont kíváncsi leszek a Hugicám, a sorozatgyilkosra, ami 2020 elején fog megjelenni magyarul. (Nők aránya 6/10)

A legjobb történelmi regények közül kettőt is olvastam, A vadásznőt és a New York lányait, azért az előbbire szavaztam, mert Nyina az év feledhetetlen karaktere volt. De örülök, hogy a jelöltek között van Diane Setterfield is, mert míg a 13. történet igazán jó regény volt, a második könyvét nem annyira szerettem, úgy tűnik a harmadik megint sokaknak bejött. Remélem magyarul is megjelenik.  (8/10 a nők aránya)

A fantasy kategóriánál ismerős nevekkel találkozhatunk, sorozatok folytatásával és Leigh Bardugo is felnőtteknek írt most regényt, s még egy új George R.R. Martin is befigyelt. Örülök, hogy Nora Roberts is bekerült, bár az Of Blood and Bone, a Year One folytatása nem annyira ütős, mint az első rész volt, nagyon várom, hogy a trilógia zárófejezete megjelenjen (még egy hét van addig), szóval mivel az egyetlen amit olvastam innen, ide ment a szavazatom is.   (8/10 a nők aránya)

A legjobb romantikus regény kategóriában továbbra is csak nők vannak, érdekes hogy L.J. Shen két könyve is szerepel, úgy tűnik ő most az új sztár, de legalábbis sok rajongója lehet.  Ugyan az egyetlen amit a jelöltek közül olvastam a Menyasszony rendelésre volt, ami a tavalyi aranyosnak ítélt Szerelem egyenlete volt, ez most nagyon nem jött be, úgyhogy végül a Things You Save in a Firere szavaztam, mert abban tűzoltónő a főszereplő, mennyire menő már? (10/10 a nők aránya)

Idén a legjobb sci-fi-nél a tavalyihoz képest, amikor 6-an is voltak igencsak visszaszorultak a női írók,  mivel nem annyira vagyok járatos a kategóriában, viszont a Gideon the Ninth már a megjelenése előtt felkeltette az érdeklődésemet (hívószavak: leszbikus halottkeltők az űrben), egyáltalán a borítója valami lélegzetelállító (és a folytatás külseje is hasonlóan ütős lesz), szavaztam rá, mert hátha valaki kiadja itthon is és akkor elolvashatom! (2/10 a nők aránya)

A horror a kategória, ami ugye szintén nem az én műfajom most az, ahol több női szerző is megjelent. Nagyon meglepődtem, hogy Mona Awad: Nyuszika című regénye itt van, gondolkodtam, hogy elolvasom, de ha ez ennyire para, akkor azért nem 🙂 Viszont a szavazatom azért ment rá, mert a jelöltek közül az egyetlen, ami érdekelne is, még az egyik kedvenc podcastom könyv-kibeszélős adását se hallgattam meg róla, mert úgy gondoltam, majd elolvasom. (Nők aránya 5/10)

Nos a humort idén is fele-fele arányban művelik jól a nők és a férfiak. Ally Wong könyvére szavaztam, mert bár még nem olvastam, nagyon megkedveltem őt az Always Be My Maybe című filmben, pedig korábban a stand-upjai nagyon nem jöttek be. Most igazából arra várok, hogy végre hangoskönyven is elérhető legyen a könyv, akkor majd meghallgatom.  (Nők aránya: 5/10)

A legjobb tényirodalom kategória idei jelöltjei közül egész sok megjelent, vagy meg fog jelenni magyarul. Például a nagyon fontos She Said a #metoo mozgalom elindítóinak könyve (szavazatom ezt kapta, mindenképp el is akarom olvasni majd ha jön itthon), , vagy Melinda Gates meg Lisa Taddeo könyve (amiről a magyar a kiadói hírlevél olvastán azt hittem, valami romantikus regény) kötete, de mivel itthon is népszerűek valószínűleg Rachel Hollis, Mark Manson, Lori Gottlieb, Malcolm Gladwell vagy éppen Ronan Farrow könyve is el tudom képzelni, hogy ki lesz itthon adva. (7/10 a nők aránya)

Na jó, az önéletrajzok közül idén se olvastam még egyet se, sőt meg se hallgattam, pedig a húgom mesélte, hogy Demi Moore könyve nagyon jó volt. Viszont itt azért egyértelmű, hogy Jonathan Van Nessre kellett szavaznom 🙂 Akinek nem egyértelmű, hallgassa a podcastunkat! (Nők aránya: 6/10)

A legjobb történelmi és életrajzi könyvek közül a The Fivera szavaztam, ugyanis már megjelenése előtt hallottam róla, hogy egészen más megvilágításba helyezi Hasfelmetsző Jack áldozatait. Alapos kutatás után ugyanis kiderül, hogy mennyi mindent nem tudtunk róluk és mit hallgattak el róluk az évtizedek folyamán, csak hogy megmaradjon a szenzáció. (Nők aránya: 4/10 szerzőpáros miatt)

Na igen, a tudomány és technika világában továbbra se a nőké a főszerep, viszont azok közül legalább az egyikük nagyon menő. Caitlin Doughty temetkezési vállalkozó és iszonyú jó youtube csatornája van, meg hát a könyvének is milyen jópofa a címe: A macskám meg fogja enni a szemgolyóm? Adja már ki valaki a könyveit magyarul is! (Nők aránya: 1/10)

A legjobb szakácskönyvek közül most igazán tanácstalan voltam, mert senkit se ismertem. Végül azért szavaztam a Notes from a Young Black Chefre mert az nem annyira szakácskönyv, mint főzésről meg a szakácséletről szól és jókat hallottam róla. (Nők aránya 7/10, bár az egyik könyvet vegyes-páros írta)

A legjobb képregény és grafikus regény kategóriában pedig Debbie Tung-ra szavaztam, mert őt olvastam és nagyon szerettem, meg hát ugye Könyvmolyproblémákról szól az egész kötet! (7/10 a nők aránya)

Költészet esetében idén most csak azért nincs vaklövészet, mert Laurie Halse Anderson nevét legalább ismerem, kíváncsi lennék, hogy milyen verseket ír. (Nők aránya: 7/10)

Legjobb elsőkönyves kategóriában sem kérdés, hogy Linda Holmes kapta a voksomat, mert nagyon szerettem első regényét, az Evvie Drake Starts Over-t.  (Nők aránya: 7/10)

A legjobb ifjúsági regény kategória jelöltjei közül a legtöbbről hallottam, ha egyet se olvastam még, bár a Tartsd meg a titkot tervben van, s mivel kedveltem McManus előző regényét is, most ide szavazok. (9/10 a nők aránya)

A legjobb ifjúsági fantasy kategória az, ami mostanában csak a csodás borítók miatt érdekelnek, de olvasni nem nagyon szoktam őket. Viszont szavaztam a Sorcery of Thorns-ra mert mágiakönyvtárosok vannak benne meg egyelőre önálló regénynek tűnik, nem sorozat része. Ha megjelenne magyarul még kézbe is venném. (8/10 a nők aránya)

Legjobb gyermek és ifjúsági regény (MG) kategóriában most egyetlen általam olvasott könyv sincs jelölve, viszont ismét ott van Victoria Schwab, s mivel benne még nem csalódtam, megy rá a voks és remélem, hogy majd ezt a sorozatát is kiadják magyarul! (5/10 a nők aránya)

Képeskönyvek közül a női/férfi arányt a legnehezebb megállapítani, mert szinte mindegyik könyvet ketten jegyeznek és hol az illusztrátor a nő, hol a szerző. Viszont itt van Lupita Nyong’o könyve, ami annyira szépnek és kedvesnek tűnik, ami még fontos üzenetet is hordoz, hogy arra szavaztam.

Ti szavaztatok idén? Mire? Engem az szokott vezérelni, hogy jó móka az egész, meg hátha találok olyat amit szívesen elolvasnék vagy lehet kampányolni/reménykedni, hogy kiadják majd magyarul is.

1 Comment

  1. Dóri

    A példádat követve én is minden évben szoktam szavazni, idén pedig örömmel állapítottam meg, hogy több jelölt könyvet is olvastam vagy nemsokára olvasni fogok. 🙂 (pl.: New York lányai, Nyuszika, Book love és nemsokára elkezdem Lisa Taddeo könyvét).
    Az utolsó körben még nem adtam le a szavazataimat, ezért is szeretem ezeket a posztjaidat, mert segít eligazodni! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *