Menu Close

Diane Setterfield: Bellman & Black

bellmanblackAnnak idején nagy kedvencem volt Diane Setterfield: A tizenharmadik történet című regénye (s nem csak nekem, hisz bekerült az előkelő 6. helyre is a top50nél), s mégis 7 évet kellett várni, hogy az író újabb kötettel rukkoljon elő. Nem is csodálom, hogy akárcsak Niffenegger Setterfield is nehezen tudott valami olyasmivel megjelenni, ami méltó nyomába érhet első lehengerlő regényének.

Klasszikus gótikus történet a Bellman & Black, ami a 19. században játszódik, főszereplője William Bellman, akinek az életét kísérhetjük végig, hogyan lett vidéki fiúból akinek nem sok gondja van sikeres vállalkozó szövőmalom tulajdonosból London legkülönösebb áruházának igazgatója és a társasági élet különc figurája. S bár első pillantásra a férfi élete egy nagy sikertörténet, fokozatosan gyanússá válik, hogy minden nagy fordulópont környékén valaki a környezetéből fűbe harap. S miután már közvetlen családtagjai is tragikus hirtelenséggel távoznak, William Bellman egyezséget köt egy fura, fekete ruhás alakkal, akikkel csak temetéseken találkozik. Azonban mindezeket az eseményeket senki se köti össze azzal a gyerekkori csínnyel, amikor tizenkét éves korában William életében először és utoljára elvett egy életet: lecsúzlizott egy varjút.

A regény első fele feszes tempójú, lebilincselő volt, aztán volt egy pont, ahol a történet mintha megakadt volna és lelassult. Áthelyeződött a hangsúly  és valahogy kevésbé működött már a dolog: az egy dolog, amire fókuszált és ami körül forogtak az események, amely Bellman cselekedeteinek mozgatórugója lett annyira titokzatosan volt lebegtetve, hogy teljesen súlytalanná vált. S a regény végére valahogy elmaradt a nagy csúcspont és a leleplezés is teljes egészében az olvasó fantáziájára van bízva.

Na és én itt szoktam bepöccenni, mert biztos van, aki szereti, ha egy igen misztikus könyvben sok kérdés marad megválaszolatlanul, számomra azonban ez az út nem járható. Szeretem a támpontokat, amelyek nyomán tudom továbbfűzni a gondolataimat a regénnyel kapcsolatban, de itt nagyon kevésnek és elnagyoltnak éreztem ezeket a részeket. Úgyhogy kicsit úgy jártam a Bellman & Black-kal, mint Zafon Angyali játszmájával, hiányoltam belőle az értelmes magyarázatot a történtekre. Kicsit úgy éreztem, hogy végül még maga Bellman se tudta, mi a fene történt vele és miért?

Egyébként maga Bellman se volt egy kedvelhető szereplő: eleinte úgy tűnt, hogy minden mélységet nélkülöz a karaktere, csak a szerencsének köszönheti, hogy eljut oda, ahova és nem nagyon tudja irányítani a sorsát. Az se volt igazán egyértelmű a számomra, hogy a hivatása mennyire volt az ő választása, valójában mennyire élvezte a munkáját? A regény második felében pedig, amikor megalapítja az áruházát, már egyértelmű, hogy nagyon fókuszált, okos és szorgalmas, határozott ember s amit a fejébe vesz, azt végig is visz. Viszont egyáltalán nem került emberként közel hozzám, nehéz volt még az őt ért tragédiákkal együtt is megsajnálni vagy megkedvelni, annyira csak egy dologra koncentrált.

Ami azonban mindenképpen megmaradt és ami tovább vitt, amiért végigolvastam a regényt az egyértelműen Setterfield stílusának köszönhető. Nagyón jól elkapja a 19. századi életérzést, legalábbis úgy tudja könnyedén visszaadni a korszakot, mint ahogy azt megismertem, megkedveltem a korabeli, klasszikus szerzők tollából. Látszik, hogy alaposan utánanézett hogyan is működött egy szövőmalom, milyen apróságokból tevődött össze egy viktoriánus kori temetési szertartás stb., s ezeket úgy tudta beépíteni a regénybe, hogy egy pillanatra se volt unalmas, nem is tűnt feleslegesnek, hanem hozzáadott a cselekményhez.

Úgyhogy összességében azért csalódás volt a regény, mert míg az alapötlet kiváló lett volna, az írónő stílusa pedig továbbra is nagyon hozza a korszakot, addig a megvalósításban valahol valami félrecsúszott. Annyira misztikus lett, hogy képtelen voltam kitalálni a ködből és nem szeretek elveszett olvasó lenni. Márpedig ez a történet valahogy elveszett maradt számomra.
Kiadó: Atria/Emily Bestler Books
Megjelenés: 2013 november 23
Terjedelem: 305 p.
ISBN: 9781476712000
Honnan: Netgalley, recenziós ebook

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

3 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *