Menu Close

Janet Skeslien Charles: A párizsi könyvtár

Azt hiszem nem kell sok magyarázat, hogy miért is keltette fel az érdeklődésemet a könyv, de azért szedjük csak össze a vonzópontokat: történelmi regény a második világháborúból (pipa), női szemszög (pipa), olvasás (pipa), könyvtár (pipa), irodalom (pipa), barátság (pipa).

A regény 1939 tavaszán kezdődik, amikor a fiatal Odile Suchet megpályáz egy könyvtárosi állást a párizsi Amerikai Könyvtárba: gyerekkora óta a kedvenc helye ez az intézmény, ahol nemcsak angolul tanult meg, de rengeteg csodás könyvélményben volt része, ráadásul imádott nagynénje mutatta meg neki először a csodákat, amit ezek a falak rejtenek. S nem csak a könyves élményeket, de a különleges embereket is, akik gondozzák az állományt és ellátják briliáns olvasnivalókkal a tagokat. Odile nagy lendülettel veti bele magát a munkába, barátokat szerez, udvarlója is lesz, csakhogy egyre többet hallani arról, hogy talán közeleg a háború… Imádott testvére bevonul, rendőr apja igyekszik gondoskodni az emberek nyugalmáról és szerelme, Paul aki maga is rendőr igyekszik megállni a helyét. Aztán jön a német megszállás és kérdéses, hogy a könyvtár tud-e tovább működni úgy, hogy rengeteg könyvet betiltanak, bizonyos emberek nem járhatnak többet az intézménybe és a frontvonalak közelednek…
Egy másik idősíkon a 80-as években egy kis montanai városkában járunk, ahol Odile magányos özvegyasszony immár, egyetlen társasági esemény amin részt vesz, az istentisztelet. Aztán egy délután bekopog hozzá a szomszéd kiskamasz lány, Lily, hogy kikérdezze a háborús Párizsról. Lily életében szomorú változások jönnek és az, hogy összebarátkozik a háborús menyasszonynak nevezett magányos Odilellal mindkettejük életét megváltoztatja. A lány franciául kezd tanulni és egyre többet megtud a Párizsban történtekről, Odile pedig végre talán szembenéz a múltjával és saját történetét is fel tudja dolgozni, s megóvja talán Lilyt attól, hogy hozzá hasonló hibákat kövessen el.

Nem az a hősies kémes ellenállós könyv volt ez, hanem azt mutatta meg, hogy hétköznapi emberek miként élték át a háborút Párizsban. Bár talán Odile és családja az apja révén jóval szerencsésebbnek mondhatta magát, mint a többség, de emellett könyvtárosként, ahogy nagy példaképe, az igazgatónő útmutatását követte az irodalom és a könyvek révén tartotta a lelket nagyon sokmindenkiben. Tetszett, hogy mindkét narrátorunk, Odile és Lily is nagyon esendő ember: tudnak duzzogni és sokáig megsértve lenni, nem belátni a hibáikat, annyira hétköznapiak voltak. Főleg az volt szimpatikus, ahogy a 20-as éveiben járó lány igazi fiatalként és bohóként néhol önzőként viselkedett.

Rengeteg új dolgot tudtam meg ebből a regényből, az egész Amerikai Könyvtár létezése és a háború alatti helytállása nem kitaláció, sőt a kötet végi jegyzetekből kiderül, hogy sok szereplő valós személy volt, persze Odile és a vele történtek több helyről lett összegyúrva, de a könyvtár legtöbb dolgozója, olvasója tényleg létezett. A második világháború történetének nagyon aprócska kis szelete amiről itt szó van és persze nem ér fel sok nagy hősiességgel és tragédiával ami ezekben az években történt. Ugyanakkor mint könyvmolyt, nagyon megérintett az, ahogy ezek a könyvtárosok a helyzetet kezelték: úgy érezték, hogy ha megtagadják olvasóiktól, hogy hozzáférjenek a könyvekhez, kultúrához, azzal elveszik az emberséghez való jogukat. Márpedig ezekben a gyászos időkben arra volt a legnagyobb szükség.
A párizsi könyvtár nem egy pörgős kémregény, hanem kisemberek története, szóval erre senki se számítson. Sőt a nagy titok, amiről a fülszöveg is megemlékezik ha perspektívába helyezzük nem is olyan hatalmas, de egy ember számára épp elég bűn egy ilyen árulás ahhoz, hogy vezekelni akarjon miatta.
Nagyon kedveltem tehát a regényt, élvezettel olvastam a rengeteg könyves, könyvtáros és irodalmi utalást is, úgyhogy feltétlenül olvasásra ajánlom.

Blogturné

Janet Skeslien Charles történelmi regénye két idősíkon játszódva fedi fel a benne rejlő titkokat. A főhősnők mellett nagyon fontos szerepet kapnak benne a könyvek és könyvtárak, úgyhogy igazi könyvmoly csemege a történet. Ha bloggereinkkel tartatok megnyerhetitek a Libri Kiadó által felajánlott könyvet is.

Fülszöveg

1939-et írunk, és Odile Souchet, a fiatal párizsi lány nem is lehetne boldogabb: felveszik könyvtárosnak az impozáns Amerikai Könyvtárba, és a jóképű Paul személyében a szerelem is rátalál. A náci csapatok bevonulása azonban egy csapásra véget vet az idillnek, és Odile világa összeomlani látszik. Hogy megmentse mindazt, ami fontos a számára, munkatársaival csatlakozik az ellenálláshoz, és úgy harcol, ahogy lehetőségei engedik: a könyvek segítségével. Heroikus küzdelmük ellenére Odile-nek hamarosan szembe kell néznie a szörnyű igazsággal: valaki elárulta.
1983: Lily, a Montanában élő magányos kamasz lány felfigyel idős szomszédjukra, Mrs. Gustafsonra, akit a helyiek csak úgy hívnak, „a háborús menyasszony”. Ki ez a rejtélyes nő, és miért költözött a kisvárosba, ahová látszólag semmi sem köti? Lily kutatni kezd az öreg hölgy múltja után, és egyre több közös vonást vél felfedezni kettejük között. Egy nap sötét titokra bukkan, amely az egész addigi életüket megváltoztathatja…
Janet Skeslien Charles lebilincselő regénye varázslatos óda a könyvekhez, a barátsághoz, Párizshoz, és nem utolsósorban azokhoz a hétköznapi hősökhöz, akik sokszor ott munkálkodnak, ahol a legkevésbé sejtenénk.
Libri Kiadó
Terjedelem: 300 oldal
ISBN: 9789634336662
Fordította: Csáki Judit

Megrendelés

Nyereményjáték

Mivel a könyvben fontos szerepet játszik a könyvtár, mint intézmény, a játék is ide kalauzol benneteket. Minden állomáson egy magyarországi könyvtárról találtok képet, megfejtésnek a könyvtár nevét kell beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

10.16. Olvasónapló
10.18. A szofisztikált macska
10.20. Csak olvass

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *