Menu Close

Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban

Gimnazista koromban volt egy időszak, amikor faltam a második világháborúban játszódó regényeket (Tű a szénakazalban, A frontsebész, Meghalsz tengerész! stb.) és néztem a klasszikus filmeket (Kelly hősei, Kémek a Sasfészekben, A nagy szökés stb.) aztán ez a téma valahogy kikopott az olvasmányaim közül. Egészen addig, amíg nem találkoztam azzal, hogy a nők szemszögéből írják meg ezeket a történeteket és kiderült, hogy voltak bátor katonák, pilóták, kémek, kódfejtők akik lánynak születtek, mégis helytálltak a harcokban. Úgyhogy az utóbbi években több ilyen regény is megfordult a kezemben, avattam kedvenceket is közülük. Pam Jenoff neve már régóta a radaromon volt, hiszen ő is ezzel az időszakkal foglalkozik, de most lettem igazán kíváncsi, amikor a legújabb magyarul megjelenő regényében kémnők köré font történetet.

A fiatal özvegy, Grace Healey 1946-ban New Yorkban véletlenül belebotlik egy elhagyatott bőröndbe és talál benne egy borítékot teli fiatal nőket ábrázoló fényképpel, némelyikük egyenruhában van, de vannak köztük civilek is. Nem is nagyon érti hogyan és miért, de úgy érzi, ki kell derítenie, kié volt a bőrönd és kik ezek a lányok. Egy másik idősíkban 1943-ban járunk, Eleanor Trigg Londonban dolgozik a Különleges Egységnél, akik ügynököket képeznek ki és küldenek Európába, hogy szabotázs akciókkal segítség a megszállott területen élőket. Engedélyt kap arra, hogy kiképezzen egy szakasz nőt, akiket a frontvonalak mögé dobhat Franciaországban és akik rádiósként, futárként segíthetik az ellenállók munkáját, s előkészíthetik a partraszállást. 1944-ben a francia felmenőkkel rendelkező egyedülálló anyát, a Brit Belügyminisztériumban titkárnőként dolgozó Marie Roux-t is beszervezik titkosügynöknek és bár sokáig kétségei vannak saját képességeit illetően, mégis végigcsinálja a kiképzést és eljut Franciaországba. Ott az egyik legendás ügynök, Vesper mellé kerül és kiderül, hogy bizony vannak rejtett tartalékai. Csakhogy a csapatból egyre többen kerülnek a németek kezébe és Eleanor is úgy érzi, hogy valami nincs rendben Európában, mert fura rádióüzeneteket kapnak …

Miközben Grace a Pentagonban kutat információk után, követhetjük a kémeket is és valahol az idősíkok összefutnak …

A Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egyesületéről (SOE) már Sarah Rose: Legendás lányok című kötetében is olvastam, de míg ott ugye nonfikció volt, nagyon örültem, hogy most egy regényes történetet kapok majd. Bár az író azért bevallotta az utószóban, hogy elég nagy szabadságot engedett magának sok mindenben a SOE operációival kapcsolatban, de hát a történelmi regényeknél az izgalmas, hogy az adatokból mit tud kihozni a szerző és mennyire tudja magával ragadni az olvasót. Az bizonyos, hogy Jenoff nagyon otthonosan mozog ebben a korszakban, ez érezhető volt azoknál a részeknél, ahol röviden be kellett mutatnia a környezetet, mindent nagyon jól eltalált és tényleg olvastatta magát a könyv.
S eleinte magával is ragadott a történet, főleg az 1943-44-ben játszódó rész, a lányok beszervezése, kiképzése. Grace történetszálát erőltetettnek éreztem, aztán a regény második felére zavarni kezdett, hogy igazából a főszereplőinknek nincsen nagyon karaktere, hogy nem tudtam kellőképpen izgulni értük és úgy éreztem, hogy sok hibát követnek el olyan helyzetekben, amikkel számolniuk kellett volna, s a romantikát is teljesen felesleges volt beleszőni. Ráadásul az elején azt gondoltam, hogy a háborús dolgok kémregényszerűen a békébe is jobban átívelnek és még krimisebb fordulatok is várhatók, de sajnos ez a vonal elmaradt. Végül még Grace volt az, akinek lett igazi karakteríve és megérthettük, hogy végre megtalálta a hivatását.
Az Elvesztek Párizsban izgalmas alapötletet túlságosan elnagyolva dolgoz fel: szórakoztató történelmi regény, olvastatja magát, Pam Jenoff kiválóan ír, de igazából hiányoztak belőle nekem a magával ragadó karakterek, akiknek a története lebilincsel.

Blogturné

Pam Jenoff történelmi regényében a második világháborúban komoly feladatot ellátó női titkosügynökök körébe repít el bennünket. Tartsatok velük, hogy megismerkedjetek a bátor lányokkal, asszonyokkal, akik annyi mindent feláldoztak a győzelemért és ha szerencsétek van, még az Agavé Kiadó által felajánlott könyvet is megnyerhetitek a turné végén.

Fülszöveg

1946, ​Manhattan: Grace Healey egy hétköznap reggel munkába igyekezvén átvág a New York-i Grand Central pályaudvar nagycsarnokán, és belebotlik egy gazdátlan bőröndbe. Kíváncsiságtól hajtva belekukkant, és egy borítéknyi fényképet talál benne. A tucatnyi női portré annyira megragadja, hogy a csomagot zsebre vágva sietve visszatuszkolja a bőröndöt a pad alá, és már szalad is a dolgára.
Hamarosan megtudja, hogy a bőrönd tulajdonosa Eleanor Trigg volt, aki a második világháború alatt az angol titkosszolgálatnál női ügynökök hálózatát szervezte. Az ügynöknőket a megszállt Európában vetették be futárként és rádiósként, közülük azonban tizenketten soha nem tértek haza, sorsukat homály fedi. Grace megpróbálja felgöngyölíteni ezeknek a nőknek a történetét. Nyomozása egy Marie nevű ifjú anyához vezet, aki veszélyes franciaországi küldetése során a barátság, hűség és árulás útvesztőjében maga is kis híján odaveszett.
Pam Jenoff regénye a második világháborúban tevékenykedő női titkos ügynökök köreibe repíti az olvasót. A valós eseményekre épülő történetben feltárul előttünk ezeknek a merész és hősies nőknek a háborúban betöltött fontos szerepe, miközben a szerző magával ragadóan mesél bátorságról, testvériségről és a legnagyobb vészben tanúsított túlélő erőről is.

Kiadó: Agave Könyvek
Megjelenés: 2021
Oldalszám: 384
ISBN: 9789634198123
Fordította: Török Krisztina
Megrendelés

Nyereményjáték

A játékban olyan könyvek borítóit mutatjuk meg, amelyekben szintén kémnők szerepelnek, csak kitakartuk a szerzőt és a címet 🙂 Megfejtésként a könyv szerzőjét és magyar címét kérjük a megfelelő sorba írni

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

05.21. Olvasónapló
05.23. Kelly és Lupi olvas
05.25. Csak olvass!
05.27. Könyv és más

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *