Menu Close

Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Szerintem mindenki, aki már kicsit is hallott Agatha Christie-ről, még ha nincs is teljesen tisztában az életrajza összes mozzanatával hallott arról a bizonyos „Krimiíró eltűnt 11 napra” esetről, ami valóban megtörtént vele 1926-ban. De például én annyira nem emlékeztem semmire se, hogy csak annyit tudtam, eltűnt, előkerült és sose beszélt róla, az életrajzában is nagyvonalúan átugrotta. Emlékszem, hogy láttam a Dustin Hoffman-Vanessa Redgrave filmet valamikor tévében de abból se sok maradt meg… Úgyhogy kíváncsia voltam, hogy Marie Benedict milyen elmélettel fogja gazdagítani az esetet körülölelő rejtélyt.

A regény két idősíkon mozog: először is ott van a 11 nap, amikor Agatha Christie-nek nyoma veszett és követhetjük, hogy mi történik a férjjel, kik nyomoznak az ügyben, mekkora lesz a felhajtás. A másik idősík pedig Agatha története, aki 1912-ben a táncparketten találkozik Archibald (Archie) Christie-vel a pilótával, aki hamar leveszi őt a lábáról. Úgyhogy a lány inkább hozzá megy, mint az állhatatos, de unalmas udvarlójához. Az első világháború évekig távol tartja őket egymástól, közben Agatha ápolónőként majd patikussegédként dolgozik, s ezek a munkák később jól jönnek majd neki a krimiknél. A háború után míg Archie karrierje megfeneklik és nem találja a helyét, Agatha történetei jó fogadtatásra találnak és komoly pénzeket hoznak a családnak. Ennek ellenére az írónő mindent háttérbe szorít, hogy a férje kedvére tegyen, aki egyre több kifogást talál és egyre inkább eltávolodnak egymástól … Mire 1926 decemberében a rendőrséget is bevonják az ügybe, s megérkezik Kenward főkapitány, Agatha már egy napja eltűnt, Archie kapott ugyan egy levelet, amit csak ő olvasott el és megsemmisített, de erről mélyen hallgat s szinte alig működik együtt a nyomozókkal…

Nos, ha Marie Benedict azt akarta, hogy meggyűlöljük Archie Christie-t az nagyon jól sikerült neki. A regénynek azon részén ahol az ő szemszögéből látjuk az eseményeket, de aztán előtte is többször éreztem azt, hogy szeretnék odamenni hozzá és jól elkalapálni. Na meg persze Agathába is szerettem volna egy kis észt verni néha, de ő legalább fejlődött és belátta, hogy az összes “hogyan tartsd meg a férjed és legyél a padlórongya” tanács, amit az anyjától (meg egyáltalán a korabeli környezetében bárkitől kapott) egy nagy kalap lószart ér. Mert hiába igyekezett mindig ennek a narcisztikus elkényeztetett pasasnak a kedvére tenni, sose lehetett elég jó neki. Persze az se segített a kapcsolatukon, hogy míg az ő karrierje beindult Archie-é stagnált, s persze mindig más volt a hibás, sose ő. Úgyhogy tökéletes képet kaptunk egy mérgező kapcsolatról és egy olyan házasságról, ami szinte a kezdetektől bukásra volt ítélve. Csak míg a nő dolgozott azon, hogy életben tartsa a lángot, addig a lusta pasas inkább csak sajnáltatta magát. Annyira bírtam, hogy végül Archie megkapta a magáét, amit sokáig észre se vett, hogy a magatartásával, ahogy a rendőröket meg a médiát (itt még főleg újságírokat) kezelte, azzal csak ásta maga alatt nagyon mélyre a gödröt. Hiszen ő úgy adta elő magát, mintha áldozat lenne, mert ezt gondolta, de rajta kívül senki (még az anyja se) vette be ezt a maszlagot.

Egyébként elképzelhető, hogy ha valaki sokkal jobban ismeri a sztori hátterét, kevsébé fog ezen ilyen kellemesen szórakozni, de nekem tetszett a folyamatos lebegtetés: vajon ki mond igazat, kinek kell hinni melyik elbeszélő/nézőpont a hiteles? Mindenesetre elégedetten csuktam be a kötetet, nekem komolyan tetszett a megoldás.

Igazából lehetne a regény címe: Agatha: The OG Gone Girl. Illetve tanulság: ha a házastársad abból él, hogy megfejthetetlen bűnügyeket talál ki, talán nem kéne vele kekeckedned 😊

 

Blogturné

Legújabb könyvében az izgalmas életrajzi regényeket jegyző Marie Benedict egy változatot mutat arról, hogy mi állhatott a krimik nagyasszonyának, Agatha Christie-nek titokzatos eltűnése mögött, amelyet soha senki se magyarázott meg igazán. Spekuláljatok ti is bloggereinkkel és nyerjétek meg a kötetet, amit a Libri Kiadó jelentetett meg.

Fülszöveg

„Nem az a kérdés, ki és miért tette, hanem az, hogyan tette! Ahogy Agatha Christie első és legismertebb detektívje, Hercule Poirot mondaná: Türelem. Minden kiderül.” The Los Angeles Times

1926 decemberében a híres krimiíró, Agatha Christie eltűnik. Mindössze néhány nyom áll a nyomozók rendelkezésére: mit keres Mrs. Christie elhagyatott autója a tóparton, és a hideg idő ellenére az asszony miért nem vitte magával a kabátját?
Anglia egyik legnagyszabásúbb keresőakciójában számtalan rendőr és civil kutat az írónő után, de nem akadnak a nyomára. Vajon él még? És ha igen, hová tűnt?Marie Benedict regénye arról szól, mi történhetett Agatha Christie-vel, s hogy egy ilyen zseniális író, mint ő, hogyan keveredhetett egy ilyen homályos históriába. A Mrs. Christie rejtélyes eltűnését olvasva óhatatlanul felmerül majd bennünk a gondolat, hogy ez a történet talán az összes Agatha Christie-krimi közül az egyik legizgalmasabb.
MARIE BENEDICT a Boston College-ban tanult történelmet és művészettörténetet, majd a bostoni jogi egyetemre járt. Több mint tíz évig dolgozott ügyvédként, majd úgy döntött, hogy a történelem különleges, nagy formátumú asszonyairól ír regényeket. Köteteiben a valóságból kiindulva, láttató erejű írói fantáziával fest meg ismert vagy éppen kevésbé ismert sorsokat.
A Libri Kiadónál eddig megjelent könyvei: Hedy Lamarr, az egyetlen nő (2019), Clara (2020).

332 oldal · ISBN: 9789634337706 · Fordította: Nagy Gergely
Megrendelés

Nyereményjáték

Minden állomáson Agatha Christie-hez kapcsolódó kérdést találtok, a helyes megfejtéseket írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

Milyen álnéven írt romantikus regényeket Christie?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

05.28. Olvasónapló
05.30. Readinspo
06.01. Booktastic Boglinc
06.03. A szofisztikált macska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *