Január ugyebár az új kezdetekről szól és ennek megfelelően akik januárban indítottak könyves blogot, azok szépen sorban ünneplik mostanában a blogszülinapjukat. Komolyan meglepett, hogy milyen sokan vannak akik ezekben a napokban ünneplik az évfordulójukat.

De tudjátok mit? Hozzám képest mindenki csíra kis kezdő 🙂 Vannak bloggerek, akik egyidősek az Olvasónaplóval, ami pont ma 15 éve indult útjára.

Amikor az első évtizeden voltam túl, így indítottam:

Sötét, viharos éjszaka volt 2003 január 21-én*, amikor úgy döntöttem, hogy … Na jó, fogalmam sincs, milyen éjszaka volt akkor, de valamiért késztetést éreztem, hogy egy külön blogba kezdjem el írogatni az olvasmányaimat. Bizony, már 10 éve vezetem az olvasónaplómat. Akit érdekel, az őskövületet még megtekintheti az olvasonaplo.blogspot.hun is, ugyanis nem emlékszem a loginomra és képtelen vagyok bebizonyítani a Google-nak, hogy az a blog az enyém és szeretném ismét magamhoz venni. Szegény kis árva csak ott kéklik a hidegben ősrégi web 1.0-s külsejével, viszont jó hír: senki se tudja megkaparintani az olvasonaplo-t a blogspoton.

Folytatást és az első 10 év összefoglalóját itt lehet elolvasni
Aztán a tíz évesre meghívtam egy csomó embert (bloggert, könyves bloggert, fordítót, életmód bloggert, pályaelhagyót), hogy írjanak valamit ide hozzám. Még ma is szívesen olvasom vissza ezeket a cikkeket és örülök, hogy sokan közülük még mindig itt vannak velünk az interneten. Itt vannak összegyűjtve a cikkek.

Most, 5 évvel később már nem csinálok nagy hajcihőt, lassan ez a 15 év azt jelenti, hogy igazából lúzer vagyok, mert másfél évtizede tolom az energiáimat egy semmi jövedelmet nem hozó dologba. De tudjátok mit? Nem érdekel 🙂 Már megvan az új ars poetica bögrém, úgyhogy én már jól vagyok.

Ez egy hobbi és tökre örülök, hogy még mindig, kisebb-nagyobb hallgatásokkal tűzdelve itt eljátszok a saját kis homokozómban. Az elmúlt 5 évben annyi változott, hogy az Olvasónapló mellett jelentős energiákat ölök bele a Popkult, csajok, satöbbi podcastba, valamint tagja lettem a Blogturné csapatának is. A jövőben csak még több ilyesmire lehet itt számítani, köszi, ha továbbra is velem tartatok.

Mivel van egy ilyen jópofa, veterán blogger kérdőív, úgy gondoltam én is inkább ezekre a kérdésekre válaszolok, hátha valakit még érdekel:

1. Hány éve blogolsz?

15

2. Tartottál valaha hosszabb szünetet a blogolásban?

1-2 hét kihagyás maximum, ennél hosszabb nem nagyon volt.

3. Mindig ugyanezt a nevet használtad?

Igen, csak a kiterjesztés volt más.

4. Mindig ugyanezen a címen blogoltál?

Nem, csak 2011 óta használom az olvasonaplo.net-et. Előtte: olvasonaplo.blogspot.com , olvasonaplo.freeblog.hu, olvasonaplo.blogter.hu

5. Változott az évek során a blogod témája?

Nem 🙂 Na jó, annyiban, hogy eleinte tényleg csak fülszövegek voltak, aztán lassan jöttek az értékelések, sokáig tartott mire elkezdtem nem csak könyvértékeléseket, de egyéb, könyves dolgokat is írogatni. Alapjában azonban még mindig több a könyvajánló bejegyzés, mint bármi más.

6. Milyen eszközöket használtál régen és milyeneket most a blogoláshoz?

A blogszolgáltatóktól függött, most már 2011 óta ugye WordPress-t használok, meg a képek szerkesztésében sokszor fordulok a canva-hoz segítségért.

7. Vannak olyan olvasóid, akik a kezdetektől követik a munkásságodat?

Kezdetektől nem 🙂 De talán páran a könyvesblogolás/molyolás őskorából még itt vannak és olvasnak.

8. Vannak bloggerek, akikkel már személyesebb kapcsolatot is kialakítottál?

Találkoztam jó pár bloggerrel személyesen és levelezgettem is velük, de egy ujjamon meg tudom számolni, kivel lett igazi barátság a dologból. S ez persze csakis rajtam múlott, azt hiszem elmondhatom, hogy egészen introvertált vagyok.

9. Megváltozott a környezeted hozzáállása a blogoláshoz, a te blogodhoz?

Igen. Eleinte titkoltam, hogy blogolok, mármint az offline ismerőseim előtt (leszámítva persze a családomat), de most már határozottan büszke vagyok erre az egészre, a kitartásomra és a munkára amit beletettem és a közel állandó színvonalra. Szóval szívesen beszélek róla manapság már bárkinek.

10. Szerinted miben fejlődtél leginkább a blogolás tekintetében?

Hogy nem veszem túl komolyan magam és az internetet.

11. Akadt-e az életedben olyan lehetőség, amihez azért jutottál hozzá, mert blogolsz?

Könyves bloggerként a recenziókat tudnám ide sorolni és a meghívókat exkluzív eseményekre, író-olvasó(blogger) találkozókra. Még ha nem is tudok a legtöbbön részt venni, ezek mindig nagyon jól esnek.

12. Van olyan téma, amiről megbántad, hogy írtál?

Nincs

13. Mi az, amit ma már másképp csinálnál a blogodon/blogoddal, mint régen?

Korábban elkezdtem volna más cikkeket is írogatni, nem csak könyvajánlókat. Akkor talán kicsit több élet lenne itt akkor is, ha éppen nem olvasási válságban szenvedek 🙂

14. Melyik a valaha megírt kedvenc blogbejegyzésed?

Ennyi idő alatt több ilyen is született, nehéz választani csak néhányat, de nagyon szerettem a saját játékaimat, a Chick-lit-es romantikus, ifjúsági regényes védőbeszédeimet, amit a Cabin Pressure-ről írtam na meg persze a Várólista csökkentést is imádom, bármennyire is sok vele a munka.

15. Kaptál valaha olyan kritikát, ami miatt lényegesen megváltoztattál valamit a blogoddal kapcsolatban?

Nem igazán, inkább csak ha jó magam éreztem úgy, hogy valami nem működik akkor azt elhagytam (volt jó pár ilyen rovatom, amelyek tiszavirág életűnek bizonyultak).

16. Szerinted mennyi ideig fogsz még blogolni?

Remélem, amíg élek 🙂

17. Mit gondolsz, mennyire sikerült az évek alatt a blogodon közvetíteni önmagadat, a személyiségedet?

Azt hiszem ha valaki rendszeresen olvas/hallgat, akkor körülbelül már tudja, hogy mit szeretek és mit nem, mi az ami foglalkoztat és hogyan állok a világ dolgaihoz. Ez mind tükrözi a személyiségemet, mert az egész blogot meglehetősen szubjektív műfajként kezelem.

18. Fogalmazd meg, mit jelent számodra a blogolás és a saját blogod!

Hobby, amit szeretek.

19. Írj egy dolgot, ami szerinted igazán egyedi a blogodban, és kiemeli azt a tömegből!

Nagyon-nagyon-nagyon régóta folyamatosan jelen van a könyvesblogos szférában (Lobo, az ősblogger™).

 

*Majdnem elsumákoltam idén ezt az időpontot, valamiért úgy hittem, hogy 23-án indultam, még jó hogy kivételesen előbb akartam összeszedni a gondolataimat, úgyhogy leültem a gép elé és “visszalapoztam” s megláttam, már csak 1 napom van az évfordulóig! 🙂

Oszd meg!