Menu Close

Oscar és a könyvek 2023

Tegnap az Amerikai Filmakadémia kihirdette azokat a 2023-as filmeket, amelyek esélyesek az Oscar díjra, s most örömmel konstatáltam, hogy már eleve a 10 legjobb film kategórában szereplők felének van valami könyves vonatkozása, úgyhogy gyorsan összeszedtem, mik is ezek és mi az ami kapható, olvasható magyarul. Tavaly kihagytam ezt az összefoglalást, mert annyira nem találtam fogást a jelölteken, most viszont éreztem motivációt, hogy elkészítsem a szokásos összefoglalómat.

Idén a legtöbb azaz 13 díjra jelölt film, az Oppenheimer forrása Kai Bird és Martin Sherwin eredetileg 2005-ben megjelent kötete American ​Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer (Amerikai Prométeusz: J. Robert Oppenheimer diadala és tragédiája). Izmos egy könyv, volt szerencsém kézbe fogni a több mint 700 oldalát és még a hangoskönyv változata is 26 és fél órás. Az Oppenheimer a legjobb rendező, férfi fő és mellékszereplő, női mellékszereplő, adaptált forgatókönyv, látvány, fényképezés, jelmez, vágás, zene, maszk, hang kategóriákban van még versenyben. Az eredeti könyv magyarul nem jelent meg.*

Ellentétben a Megfojtott virágokkal, ugyanis David Grann oknyomozó kötetét nem sokkal az eredeti (2017) megjelenés után lefordították és 2019-ben már a boltokban volt itthon, de tavaly októberben kapott újabb kiadást és filmes borítót is. A film még 9 másik kategóriában is Oscar esélyes: legjobb rendező, női főszereplő, férfi mellékszereplő, legjobb fényképezés, jelmez, látvány, vágás, zene, betétdal, de a legjobb adaptált forgatókönyvben nem 🙂

A Szegény párákat is 11 kategóriában jelölték, s talán nem annyira ismert, de szintén irodalmi alapja van a történetnek, Alasdair Gray 1992-ben megjelent regénye brit irodalmi díjakat bezsebelt annak idején ezt írta át filmre Tony McNamara. A 2019-ben elhunyt Alasdair Gray-től semmi se olvasható magyarul, tehát ez a kötet se és bár vártam volna, hogy valaki lefordítja a film miatt, meg hát ugye Pesten is forgatták nagy részét, ez még várat magára. Mindenesetre a Szegény párák a legjobb film és adaptált forgatókönyv mellett még jelölt a következő kategóriákban: legjobb rendező, női főszereplő, férfi mellékszereplő, látvány, fényképezés, jelmez, vágás, maszk és zene.

Igazából a Barbie is adaptáció csak hát ugye nem valami irodalmi alkotást, hanem egy meglévő játékot használtak a forgatókönyv írók ezért indul a legjobb film mellett még ebben a kategóriában is 5 másik mellett (férfi mellékszereplő, női mellékszereplő, látvány, jelmez és két betétdal).

Az 5 jelölést kapott American Fiction is adaptáció (s jelölték ebben a kategóriában is), Percival Everett 2001-es szatirikus regényét, az Erasure-t alkalmazták filmre, s ez se olvasható magyarul. Még versenben van legjobb férfi fő és mellékszereplő valamint zene kategóriákban.
Szintén 5 jelölést kapott az Érdekvédelmi terület, amely egy Martin Amis regényt dolgoz fel, s azt hittem, hogy ez legalább már olvasható magyarul elvégre elég népszerű itthon is mind a szerző, mind a téma (Holokauszt). Jelölték még a rendezőt, az adaptált forgatókönyvet, legjobb hangot és még a nemzetközi film kategóriában is szerepel.

A többi legjobb film kategóriának nincs igazán könyves előzménye, bár lehet Leonard Bernstein életrajzokat találni (Juhász Előd, igen a Zenebutikból pl. kettő könyvet is írt róla), sőt a zeneszerző több könyve (Hangversenyek fiataloknak, A megválaszolatlan kérdés, A muzsika öröme) is olvasható magyarul ha valaki a munkásságával szeretne ismerkedni.

A legjobb filmek egyben kimerítették a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriát is, de azért akad még néhány könyves kapcsolódás.
Például legjobb női mellékszereplő kategóriában jelölték Danielle Brooks-ot, aki a Bíborszínben Sofiát játsza. S mint köztudott, hogy ugyan ez a mostani film a musical adaptációja, ugyanúgy Alice Walker levélregényén alapszik, amit először még Kedves Jóisten címen jelentettek meg itthon, de pár éve nemcsak folytatása lett a regénynek, de az újabb kiadások már a Bíborszín címet viselik itthon is.
Szintén színészi jelöléseket kapott kettőt is a Nyad (Jodi Foster és Annette Bening), a film nagyon sokat merít a valódi Diana Nyad különböző önéletrajzaiból.
A hó társadalma is két jelölést kapott (legjobb nemzetközi film, maszk) és bizony ez is adaptáció ugyanis Pablo Vierci azonos című kötetéből készült, ugye ez az a bizonyos 1972-es repülőgép szerencsétlenséges sztori az Andokból, amiről több könyvet is lehet olvasni és már volt pár filmadaptációja is. Ez a könyv nem jelent meg itthon, de azért utána lehet a sztorinak olvasni, ugyanis bálunk legismertebb Piers Paul Read: Életben maradtak című kötete amely rengetegszer jelent meg.

Nagyon örülök, hogy az animációs filmek kategóriában jelölték az én tavalyi nagy kedvencemet a Nimonát is (erről a Vakfolt podcast 2023 kedvencei adásában is áradoztam), amely egy képregényen alapul és amit nagyon-nagyon szeretek minden formájában. S ez bizony itthon is megjelent nemcsak pár éve, de most nyáron is a filmes borítóval.

A rajzfilm kategóriában a Pókember – A pókverzumon át is adaptáció, hiszen rengeteg képregényből szedték össze a dolgot. A Robot Dreams is eredetileg grafikus regény volt, Sara Varon alkotása még 2007-ben jelent meg könyv alakban.

Illetve a Fiú és a szürke gém című Miyazaki Hayao rajzfilmnek is könyv szolgált alapjául: Genzaburo Yoshino: How ​Do You Live? eredetileg japánul még 1937-ben megjelent ifjúsági regénye

A legjobb betétdal kategóriában található Flamin’ Hot – Egy pikáns sikertörténet is adaptáció, ugyanis Richard Montanez önéletrajzából készült (magyarul nem jelent meg).

A legjobb rövidfilm kategóriában jelölt Henry Sugar csodálatos története egy Roald Dahl történet adaptációja, amely magyarul az író összegyűjtött Meghökkentő mesék kötetében (Roald ​Dahl összes meghökkentő meséje) található meg.

Ha még március 10-ig a díjkiosztóig megjelenik valamelyik könyv aminek eddig nem volt magyar változata igyekszem majd frissíteni ezt a bejegyzést.

Ti olvastátok bármelyik itt említett kötetet, vagy tervezitek?

*Megtudtam, hogy már el vannak adva a jogok, van magyar kiadó is, a megjelenés idejéről azonban nincs infóm 🙂 / Azóta kiderült, hogy a Maxim fogja kiadni és június 1-én jelenik meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *