Menu Close

Lynn Messina: Arcátlan kíváncsiság

A könnyed krimiknek, a cozy mysteryknek van olyan alfaja is, ami történelmi környezetben játszódik. Néha még híres emberek köré is szövik a történeteket, mint Bella Ellis a Bronte nővéreket téve meg nyomozóknak vagy Stephanie Barron Jane Austennel detektíveskedik. Lynn Messina regényére azért figyeltem fel, mert szintén a régensség idején játszódó rejtély és a szerző romantikus regényeket is írt, ráadásul van egy Büszkeség és balítélet újramesélése is ami egész izgalmasnak hangzik, mert nemcsak modern, de még a nemeket is felcserélte, szóval Darcy a nő! Szóval úgy gondoltam, biztos jól fogok szórakozni.

Beatrice Hyde-Clare visszahúzódó árva kisasszony, aki kénytelen a rokonaival élni, s nem is van nagyon remény számára arra, hogy változzon az élete, csak ücsörög a sarokban, kötöget és megtartja magának a gondolatait. Csakhogy meghívják őt is nagynénjével és családjával együtt egy vidéki összejövetelre, amit elhatároz, hogy élvezni fog. Még akkor is, ha kénytelen a hihetetlenül pökhendi Kesgrave hercegével egy társaságban lenni. Aztán amikor éjszaka nem tud aludni és valami olvasmányt keresne magának, bizony egy hullát talál a könyvtárszobába, akit jól fejbecsaptak egy gyertyatartóval (ahogy az egy társasban is megtörténne). Csakhogy a holttest mellett más is van: a herceg, aki szintén állítja, hogy már ott volt a holttest, amikor ő megérkezett. Sőt az esetre azt mondják, öngyilkosság történt, de Bea úgy dönt, kideríti mi az igazság. S kinek menne ez jobban mint az egérszerű kisasszonynak, aki előtt mindenki megnyílik, legyen friss özvegy, félárva, szolgáló s akit senki se vesz komolyan, hogy nyomoz. Kivéve talán Kesgrave aki szintén szeretné megfejteni a rejtélyt, s úgy tűnik mindenféle ellentéteik ellenére, kénytelenek lesznek együtt dolgozni, hogy kiderítsék ki lendítette meg azt a bizonyos gyertyatartót(!) a könyvtárban(!).

A szerző nagyon is otthonosan mozog a régenskori romantikus környezetben és ügyesen játszik a szereplőkkel. A helyszín, a körülmények mind-mind megfelnek egy igazi klasszikus rejtélynek: megszabott számú szereplő, az olvasó folyamatosan a főszereplőnkkel van, így tudja követni az eseményeket a nyomokat és próbálkozhatunk kitalálni mi történt. Csak ne vezessen férle egy rossz következtetés 😊

A kellemes kis környezeten és a rejtélyen túl természetesen egy ilyen könyvnél kulcsfontosságú, hogy a főszereplőnket mennyire viseljük el. Bea szerencsére igencsak magával ragadó kisasszony, aki tisztában van saját képességeivel és lehetőségeivel, éles eszű és találékony, bár ezt gyakran nem tudja kimutatni, ugyanis félénk és visszafogott társaságban. Ugyanakkor mint mások is hasonló körülmények között, meglehetősen élénk a képzelete éppen ezért már a nyitó oldalakon is vigyorogva lehet olvasni arról, hogy milyen gondolatok fordulnak meg a fejében, s legszívesebben mit is csinálna Kesgrave-vel. S mivel a sorozat immár a 12. részénél tart és egész komoly rajongói körrel rendelkezik, valószínűleg Hyde-Clare kisasszony többi esete is kellemes olvasmány lehet.

Nem tudom, hogy a magyar megjelenést folytatják-e de ha igen, remélem lecserélik a fordítót/szerkesztőt. Itt-ott nagyon kizökkentett az olvasmányélményből a suta megfogalmazás és a nagyon nem odaillő szóhasználat meg a félreértelmezett kifejezések. Beleolvastam az eredetibe és ott bizony a szerző sokkal jobban követte a régenskori fordulatokat és a vicces-romantikus könyvektől megszokott stílusjegyeket. Ezt nagyon nem sikerült áthozni.

Blogturné

A 19. századi nemesi látogatások és azok soha véget nem érő esőzéseinek bágyadt hangulatát egyszer csak titokzatos haláleset rázza fel. A bűntényt öngyilkosságnak álcázzák, egy kotnyeles vénkisasszony azonban nyomozni kezd, hogy felderítse az igazságot. Vajon sikerül neki? Tarts négy bloggerünkkel, s ismerd meg Lynn Messina sorozatkezdő történetét, az Arcátlan kíváncsiságot, mely a Pioneer Books kiadásában jelent meg nemrégiben. Ha a turnéval tartasz, megnyerheted a könyv egy példányát a kiadó felajánlásában.

Fülszöveg

A huszonhat éves vénkisasszony Beatrice Hyde-Clare-nek semmi esélye férjet szerezni. Rokonai jótékonyságából élő árvaként egyetlen dolga a hímzés és az udvarias hallgatás. Egy elegáns vidéki fogadás vendégeként Beatrice tökéletesen hozza a szerepét, még Kesgrave borzasztóan idegesítő, ám annál is jóképűbb hercege sem hozza ki a sodrából. Na jó, a legszívesebben a herceg arisztokratikus vonású fejére öntené a teknőslevest, de még egy úri hölgy is képzeleghet.
Ám amikor egy vendég holttestére bukkan, Bea megelégeli a hallgatást és az udvarias mosolygást. Bár a hatóságok szerint öngyilkosság történt, ő tudja, hogy ez képtelenség – és nem habozik a tettes nyomába eredni.
Itt az ideje némi úri hölgyhöz legkevésbé sem méltó viselkedésnek.
A rejtélyekkel és románccal teli Beatrice Hyde-Clare kisasszony esetei a 19. század elejére repít minket, amikor még a gyilkosok is úriemberek voltak.
Lynn Messina: Arcátlan kíváncsiság
Kiadó: Pioneer Books
Fordította: Kiss Viktória
Terjedelem: 336 oldal
Megrendelés

Nyereményjáték

Nem Beatrice Hyde-Clare az irodalom első nyomozókedvű kisasszonya, aki egy bűntény felderítésébe vágja fejszéjét – szakítva minden társadalmi konvencióval. Keressük meg együtt irodalmi elődeit! Minden állomáson találtok egy idézetet egy olyan könyvből, melynek hősnője (vagy hősnői?) szintén nyomozóként tette magát próbára. A feladat, hogy az adott könyv nyomozónőjének nevét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába. Figyelem, lehet, hogy akad olyan állomás is, ahol két névre vagyunk kíváncsiak!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom

“Anyám oly sokszor ecsetelte nekem, milyen igazságtalanok a törvények. Tegyük fel, ha egy nő a saját munkájával megírt és kiadott egy könyvet, minden befolyó pénz a férjét illette.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

01.17. Szembetűnő
01.19. Olvasónapló
01.21. KönyvParfé
01.23. Dreamworld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *