Menu Close

Oscar és a könyvek

Az év eleji listázás nagyon lefoglalt, meg úgy hittem, van még bőven időm, erre most döbbentem rá, hogy már a hétvégén osztják az Oscar-díjakat, s én még nem készítettem el a szokásos posztomat a könyvekről, amiket megfilmesítettek és indulnak az aranyszoborért. Bár lehet, tudat alatt az is bennem volt, hogy akár a korábbi években idén is egyre kevesebb könyvet tudok felsorolni ilyenkor. Jó jó most legalább a legjobb filmek között 4 is könyvön alapul, de azon felül nagyon kellett igyekeznem, hogy találjak említésre való könyveket. Hiába érezzük, hogy adaptáció nációban élünk, mintha mindenki most már tévésorozatban gondolkodna. Ami végülis nem gond, sőt, hiszen ott több részen keresztül jobban bele lehet merülni egy vaskosabb regény mindenféle finomságának kidolgozásába, hogy még a legpuristább rajongók se találjanak kivetnivalót benne (ld. most éppen a Vaják-ot).

Na de azért mégis, ha valaki még belelapozna pár kötetbe az Oscar díj kiosztó előtt, itt vannak azok a jelöltek, amelyeknek valami közük van könyvekhez.

 

Amit talán nem kell senkinek sem bemutatni, hogy A Kisasszonyok című film Louisa May Alcott klasszikus regényét adaptálta filmre. Nem először és biztos nem utoljára történik ez meg, hiszen már némafilm is készült belőle, legutóbb pár éve volt egy modernizált változata és egy BBC tévé sorozat is, amelyben Maya Hawke játszotta (igen, Robin a Stranger Things-ből) Jo March-ot. A könyvet én is többször olvastam, bár nem voltam vele soha igazán kibékülve. Ezt meg is lehet hallgatni, ugyanis a regény kibeszélésének egy teljes adást szenteltünk még 2018-ban a Popkult, csajok, satöbbi podcastban (122. epizód).
A filmet összesen 6 kategóriában jelölték, természetesen legjobb film mellett adaptált forgatókönyvért is versenyez, de még díjat kaphat a legjobb női fő és mellékszereplő kategóriában, a jelmezekért vagy a zenéért.

Talán az is egyértelmű, hogy a legtöbb díjra jelölt Joker is adaptáció, hiszen akármennyire is fel van rázva és keverve a dolog, az alapalak bizony DC tulajdon, Batman egyik leghírhedtebb ellenfeleként találkozhattunk vele eredetileg. Bár Arthur Fleck eléggé eltávolodott a képregények és korábbi filmek alakjaitól, azért még mindig ott jegyzik őt az adaptált forgatókönyvek között is, hiszen az ő kitalálója mégiscsak Bill Finger · Bob Kane · Jerry Robinson trió volt (Egyébként Batman és a rajongás történetéről ajánlom Glen Weldon: The Cape Crusade: Batman and the Rise of Nerd Culture című könyét
(Kategóriái: Legjobb film, rendező, férfi főszereplő, adaptált forgatókönyv, operatőr, jelmez, vágás, smink, eredeti filmzene, hangvágás, hangkeverés)

A következő, 10 díjra jelölt film is adaptáció, ráadásul olyan, ami már évek óta olvasható magyarul is. Az ír ugyanis egy visszaemlékezésből született, ami eredetileg, Charles Brandt „Hallom, ​szobafestő vagy!” : A maffia bérgyilkosa címmel jelent meg még 2011-ben, de most persze újra kiadták immár a filmre is emlékeztető borítóval és címmel. Az új kiadása címe: The ​Irishman – Hallom, szobafestő vagy lett.
(Kategóriái: Legjobb film, rendező, két  férfi mellékszereplő, adaptált forgatókönyv, operatőr, jelmez, vágás, látványtervezés, vizuális effektus)

Bár a címe teljesen eltér az eredetitől, a Jojo Nyuszi is adaptáció. Sőt már a regény magyar megjelenésekor a fülszövegben is ott volt, hogy Christine Leunens : Cellába ​zárva című regényéből Taika Waititi készíti a filmet. Persze Taika pont az az ember, aki az eredeti regényből kb. csak az alapkoncepció nagy vonalait tartotta meg, s onnantól kezdve azt csinált vele, amit akart. Így viszont 6 díjra is jelölték a filmet. (Legjobb film, női mellékszereplő, adaptált forgatókönyv, vágás, látványterv)

Az adaptált forgatókönyv jelöltjei között még két film szerepel, az egyik  A két pápa, ami  Anthony McCarten könyvéből illetve annak színpadi változatából készült s amit nemrég az Agavé ki is adott itthon. A film még jelölést kapott a legjobb férfi fő és mellékszereplő kategóriában, elvégre az erőssége a két címszereplő.

A további adaptációk még, egyéb kategóriákban például a Judy is, ugyanis a Judy Garland életének utolsó évéről szóló történet eredetileg színdarab volt: End of the Rainbow címmel, s  Peter Quilter írta. Legjobb női főszereplő és smink kategóriában van esélye.

Na jó, ez nem klasszikus könyvből készült, de ha már ott voltak a Joker képregények akkor természetesen a Marvelről se feledkezhetünk meg, hiszen a Bosszúállók: Végjáték is adaptáció, legalábbis az alakok és történetszálak bizonyos részei már valamelyik képregényben is felfedezhetők voltak. (Vizuális effektusok)

Legjobb egész estés rajzfilm kategóriában a jelöltek közt van, az Így neveld a sárkányodat utolsó része is, úgyhogy kiváló alkalom, hogy ismét előhozzam Cressida Cowell regénysorozatát, ami most már teljes egészében az elsőtől az utolsó (12.) részig kapható magyarul is. S bár a regények nagyon eltérnek a filmektől, nálunk nagy kedvenc volt a könyvben is Hablaty és Fogatlan kalandos élete 🙂

Illetve még találtam a jelöltek között, hogy a legjobb dal kategóriában jelölték az Áttörés című film betétdalát amit Diane Warren írt és Chrissy Metz énekel („I’m Standing with You” ), s a film szintén adaptáció  Joyce Smith – Ginger Kolbaba : The ​Impossible című keresztény regényén (magyarul nem jelent még meg) amit egyébként szintén azóta kiadtak The Breakthrough címmel is, hogy a filmes borítóval is árulhassák.

Szóval nem sok, de legalább van valami 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *