Menu Close

Könyvekkel az Oscarra 2017-ben is

A hét elején hirdették ki Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiájának Oscar díjára jelölt filmjeit és filmeseit, s szokás szerint egész sok könyves vonatkozás szerepel közöttük és nem csak az adaptált forgatókönyv kategóriában. Ahogy az elmúlt években most is összeszedtem ezeket, mert a könyvmolyok szeretnek olvasással készülni még a filmes eseményekre is.

A legjobb film díjra jelölt 9 alkotásból négy eredetileg könyv volt és most nem lehet azt mondani, hogy mind regény, hiszen a A számolás joga című filmnek tényirodalom alapja. Viszont mindegyiket jelölték az adaptált forgatókönyv kategóriában is. A számolás joga azokról a színesbőrű lányokról és asszonyokról szól, akik a NASA-nal dolgoztak az űrprogram idején és segítettek eljuttatni az embert a Holdra. A magyar kiadás február elejére várható, méghozzá elég meglepő, de a Harlequin kiadó jegyzi itthon. Illetve a magyar borító még nem tökéletes formában terjed, ugyanis rajta van a Harper Collins cégjegy. A filmet még a legjobb női mellékszereplő (Octavia Spencer) kategórában is jelölték.

Nyolc jelölést kapott az Érkezés című film, ami Ted Chiand egyik kisregényéből készült és az Életed története és más novellák című kötetben jelent meg, amit ősszel a film itthoni bemutatójával majdnem egyszerre jelentetett meg az Agave könyvek, s biztosra mentek árukapcsolásban, mert a plakátot használták borítónak is. (A többi kategória amiben még jelölték: legjobb rendező, operatőr, vágás, hangvágás, hangkeverés, látványterv)
Agave Könyvek, 2016 ISBN: 9789634192022, 320 old.

A Fences  a hasonló című August Wilson színdarabból készült, amit itthon nem nagyon ismertünk, pedig annak idején Pulitzer díjas is volt és már Tony díjban is részesült színpadi adaptációja. (További kategóriák: férfi főszereplő, női mellékszereplő)

Saroo Brierley: Oroszlán című könyvéből készült a negyedik legjobb filmre jelölt alkotás, ami összesen 6 kategóriában fog indulni az aranyszoborért. A könyv az Athenaeum Kiadó gondozásában fog megjelenni február elején, úgyhogy még simán el lehet olvasni az Oscar-díj kiosztóig a történetet. (Egyéb kategóriák: Legjobb rendező, női mellékszereplő, férfi mellékszereplő, operatőri munka, filmzene)
Athenaeum, 2017 február 6, ISBN: 9789632936383, 288 old.

Azért még vannak könyves kapcsolatok a többi kategóriában is.
Például a legjobb külföldi filmek között ott van sokak kedvence, Frederick Backman, Az ​ember, akit Ovénak hívnak könyve alapján készült svéd film. A könyv már három éve olvasható magyarul is, úgyhogy biztos könyvtárakból is lehet kölcsönözni 🙂
Animus, 2017, ISBN 9789633242384, 336 oldal

J.K.Rowling Göthe Salmander : Legendás állatok és megfigyelésük könyve alapján készült a hasonló című film, tehát valamennyire könyvadaptáció, a rajongóknak nem kell bemutatni, s ott van a legjobb látványterv és jelmez jelöltek között.
Animus, 2001, ISBN 9639307246, 80 oldal

Tom Hanks-et idén nem jelölték ugyan Oscarra, de a Sully című film, ami a Hudson folyó vízén történő leszállásról és a pilótáról szól szintén egy könyvet vett alapul a sztorijához. Ami magyarul is megjelent Sully: Csoda a Hudson folyón (nyálas) címmel. A filmet egyébként a legjobb hangvágás kategóriában jelölték Oscarra.
Cartaphilus, 2016, ISBN: 9789632664873, 344 old.

A Cartaphilusnál jelent meg újra pár éve Endo Suszaku Némaság című könyve (korábban a Szent István Társaság adta ki), amely alapján Martin Scorsese forgatott filmet és amit a legjobb operatőri munkáért jelöltek*
Cartaphilus, 2013, ISBN 9632662190, 256 old.
Van még jó pár film könyves vonatkozással, de ezek magyarul nem jelentek meg. A legjobb rajzfilm kategóriában induló Életem cukkiniként egy francia ifjúsági regényből készült, a filmet január végétől játsszák majd itthon, a könyv megjelenéséről nem tudok, de nagyon jónak tűnik az alapsztori is, hátha valamelyik ifjúsági regényekre szakosodott kiadónak megtetszik és felkarolja. Mivel még angol fordítása sincs a könyvnek, esélytelen hogy anélkül elolvashatnám például.

Talán kevesen tudják, hogy az Éjszakai ragadozók alapját is egy könyv adta, Austin Wright: Tony and Susan című 1993-as története inspirálta a filmet, amelyből Michael Shannont jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

A legjobb női főszereplő kategóriában indul az Oscarért a francia Isabelle Huppert, az Elle című fillmből és ez is francia regényen alapul: Philippe Dijan: Oh… (egyébként ő írta a Betty Blue alapjául szolgáló regényt is, ami az Oh…-val ellentétben olvasható magyarul).

 

Szóval lehet olvasással készülni az Oscar díjra idén is február 26-án pedig meg lehet nézni az átadót is.

*Köszönöm Bubu Maczkónak, hogy felhívta erre a figyelmemet:)

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *