Menu Close

Patricia C. Wrede: Dealing With Dragons

dealingwithdragonsAmikor jópofa mesekönyveket keresgettem, ahol lányok a főszereplők, több helyen is ajánlgatták blogokon, meg más szerzők is, Patricia C. Wrede Elvarázsolt erdő sorozatát, amelynek első része a Sárkányokkal törődés (Dealing with Dragons). Azt hiszem, ez is egyike azon klasszikusoknak, amik a 90-es években íródva (eredeti megjelenés: 1990) és kimondottan lányoknak szólva egész egyediek és úttörőek voltak. De még így felnőtt fejjel és jó pár évtizeddel később is szórakoztató és kedves könyv volt.

Cimorene hercegnő egyáltalán nem akar úgy viselkedni, ahogy azt a családja meg a tradíciók elvárják tőle. Inkább tanulna főzni, kardozni, varázsolni vagy latinul, mint ölbe tett kézzel várni, míg végre jön egy herceg, aki majd feleségül veszi és aztán boldogan él, amíg meg nem hal. Miután a szülei nem tudnak vele mit kezdeni, elviszik és bemutatják egy hercegnek, aki talán hajlandó lenne őt elvenni, de erre már igazán tele lesz a lány hócipője. Így aztán megfogadja egy beszélő béka tanácsát, s útra kel és inkább beáll egy sárkány mellé hercegnőnek. A sárkányoknak persze rendszerint vannak hercegnőik, de még senki se ajánlkozott önként, hogy szívesen lenne az, viszont Cimorene talpraesettsége és a főzni tudása megtetszik Kazulnak aki befogadja a renegát hercegnőt. A sárkány és a lány kiválóan összebarátkoznak. Csakhogy azért nem ennyire egyszerű az élet. Mert a hercegek meg nem akarják elhinni, hogy Cimorene nem akar megszabadulni a sárkányától, úgyhogy jönnek őt megszabadítani, a lány pedig nem győzi elküldeni őket, sőt még egy feliratot is készít, hogy Kösz, nem kell megmenteni. S ha nem lenne elég a tökfejű hercegek ostroma, akkor meg ott vannak a sárkánybarlangok körül ólálkodó varázslók is, akik tuti készülnek valamire.  Úgyhogy Cimorene és barátnői: Kazul, a sárkány, Morwen a boszorkány és Alianora hercegnő megpróbálják kideríteni, hogy vajon mi van a fura események hátterében.

Hogy én mennyire imádtam volna ezt a könyvet is akkoriban, amikor A rózsa és a gyűrűt olvastam meg a Rebeka leányait, mert egyrészt Wrede ifjúsági meseregénye kifigurázza a tündérmesék trópusait, motívumait és szereplőit, ugyanakkor az is süt a sorok közül, hogy mennyire jók is ezek a mesék és milyen sok mindent lehet belőlük megtanulni. Akár úgy is, hogy éppen nevetségessé tesszük őket. Sőt talán pont így lehet a gyerekek figyelmét felhívni dolgokra.

Ráadásul a borító alapján azt hittem, hogy Cimorene amolyan odamondogatós, kicsit idegesítő hercegnő lesz, aki még a sárkányával is állandóan szembeszáll, de éppen hogy nem. Igen, a konvenciók és a családja ellen lázadozik, de alapjában talpraesett, határozott viszont nem önfejű és hallgat az okos szóra. Na meg tiszta girlpower az egész regény, elvégre itt mindenki, akiből hős lesz, vagy legalábbis a jó oldalon áll, az lány, még Kazul, a sárkány is az. A hercegek meg főleg bénák, a varázslók gonoszak stb. Lehet, kicsit túlságosan is egyoldalú ez az egész, és ma már nem feltétlenül píszí, de én roppant jól szórakoztam rajta. Főleg az olyan részeken például, amikor felmerül, hogy a sárkányoknál esetleg új királyt kéne választani és Kazul magát is esélyesnek tartja a próba kiállására, akkor Cimorene-t megfeddi, hogy nem, belőle akkor se királynő lesz, hanem király, bármennyire is nőnemű. Ugyanis a király az a munkakör neve és akár fiú, akár lány sárkány tölti be a hivatalt, az nemtől függetlenül a király címet fogja viselni.

Szóval ja, elég progresszív kis meseregény volt. A folytatásokra mondjuk azt írták, hogy kicsit önismétlésekké válnak, de én ezzel a kötettel teljesen elégedett voltam. Magyarra lefordítani egész komoly kihívás lenne, ugyanis az angol névmások közötti különbségek fontos szerepet kapnak nem egyszer a történet folyamán. Mindenesetre aki a sárkányokat szereti és kellemes tündérmesére vágyik angolul, annak feltétlen ajánlom a regényt.

 

Kiadó: Magic Carpet Books
Sorozat: Enchanted Forest #1
Megjelenés: 2002 (1990)
Terjedelem: 212 p.
ISBN: 9780152045661
Honnan: Vásárlás, saját példány

 

rating-9

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *