Menu Close

Stacey Halls: Mrs. England

Mivel Stacey Halls előző két regénye kedvenc volt, nem is volt kérdés, hogy várom a harmadik könyvét is és el fogom olvasni. Ráadásul a mostani témaválasztása még inkább felcsigázta az érdeklődésemet, hiszen a 20. század elején játszódik és egy dada a főszereplője, aki különös családhoz kerül. Ez pedig totál az én utcám: nevelőnő, családi titkok, távoli vad vidék…

1904-ben Ruby May frissen végzett dadusként dolgozott egy előkelő londoni családnál, azonban amikor külföldre költözés lehetősége felmerült, a lány nem kívánt velük tartani. Ugyanis keresetével a családját támogatta, főleg beteges húgát akinek orvosi költségeit főleg ő állta, úgyhogy mielőbb új állást kellet találnia. Mivel a híres Norland Intézetben képezték ki, hamarosan egy újabb családhoz indulhatott, Nyugat Yorkshire-be. A gazdag, pamutgyáros Mr. és Mrs England négy gyermekére kell vigyáznia a Hardcastle House-ban. Ruby szinte azonnal megkedvelteti magát a gyerekekkel, ugyanakkor egyre inkább azt érzi, hogy valami nincs rendben a munkaadói körül. Mr. English viszi szinte a háztartást, mindenre rálát, jó kedélyű, karizmatikus alkat, míg Mrs. England távolság tartó és gyengélkedik, nagyon ritkán közelít a gyermekei felé is. Ahogy telik az idő, Ruby egyre inkább azt érzi, hogy a felszín alatt valami komoly dolog rejtőzik, ráadásul a saját gondjai és múltja is egyre inkább azt erősíti benne, hogy a Hardcastle House lakóinak a segítségére van szüksége, csak még nem tudja eldönteni, ki az akit támogatnia kellene …

A regény narrátora maga Ruby akit igazán hamar meg lehet kedvelni: hozzáértő dadus, aki imádja amit csinál, s a legjobbakat tudja kihozni a gyerekekből. Nincs is problémája azzal, hogy a gyerekszoba kis lakóival jól kijöjjön, ráadásul a rábízottakkal nagyon komolyan foglalkozik és fejleszti is őket. Kicsit egyszerű, hiszen fiatal, Birmingham-ből származik, családjának kis fúszerboltja van, Londonban rövid ideig élt és bár a gyerek gondozásával kapcsolatban nagyon kiművelték, rengeteg mindenben roppant naiv maradt. Ugyanakkor Halls nagyon ügyesen rejt el mindenféle jeleket a lány történetében saját magára vonatkozóan is: sokáig azt hisszük, hogy tudjuk, mi a motivációja, de csak a kötet utolsó harmadában derül ki az igazság őt illetően is.

A regény felvezetése igazából egészen hosszú, de alapos: megismerhetjük a helyeket, szereplőket, történelmi és társadalmi környezetet is: vannak szegény munkások, szolgálók, házitanítók de nagy hatalmú végtelenül tehetős gyártulajdonosok is. Azonban egyetlen pillanatra se éreztem feleslegesnek, vagy vontatottnak ezeket a részeket, meg a leírásokat se hiszen maga a yorkshire-i környezet vagy éppen a korabeli ipar a gyárak is fontos szerepet játszanak a cselekmény során. Sőt igazából akár izgalmas rejtélyként is lehet olvasni a regényt és minden újabb adaléknál elgondolkozni, vajon melyik motívum fog fontossá válni és mire fut ki a történet. Stacey Halls kiválóan megteremti megint az atmoszférát a regény kicsit gótikus hatást kelt, tele féligazságokkal, titkokkal, sejtelmes eseményekkel, meghallott félmondatokkal …

Ugyanakkor a másik nagy erőssége is befigyel az írónőnek: hiszen megint csak eléggé feminista a regény, ahol nők igyekszenek helytállni és lehetetlen körülmények között összefogni, egymáson segíteni. Ráadásul most is valós dolgokból inspirálódott Stacey Halls, nemcsak érdekes újsághírekből, hanem például az idén 130 éves Norland Intézetből is ahol a mai napig kisgyerekkel foglalkozó szakembereket képeznek ki.

Stacey Halls nagyon ügyesen, természetesen könnyedén ír, az olvasót az első oldaltól beszippantják a karakterek, a rengeteg izgalmas újdonság a gyülekező titok pedig végig fenntartja a figyelmet. Az utolsó egy harmadát a kötetnek tényleg egyre gyorsulóbb pulzussal olvastam, s a végén még egyszer sikerült meglepetést is okoznia az írónőnek. Már a regény közben is itt-ott visszalapoztam, hogy nem kerülte-e el valami a figyelmemet, de az utolsó mondatok még egy újabb átgondolásra késztettek.

Úgyhogy a Mrs. England ismét egy magával ragadó olvasmány volt, nagyszerűen felépített cselekménnyel egy ötletes rejtéllyel és mindezt egy igazán összetett, szimpatikus főszereplőn keresztül tálalta.

Blogturné

Stacey Halls a boszorkányos témájú, Familiárisok című regényével robbant be a magyar könyvpiacra két évvel ezelőtt, és tette rajongójává a 21. Század Kiadó olvasóit. A Mrs. England már a harmadik regénye, amelyet olvashatunk tőle magyar fordításban. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk az írónő legújabb szerzeményéről!

Fülszöveg

Yorkshire megye, 1904. Ruby Mayt, a frissen végzett dadát felveszik Charles és Lilian England négy gyermeke mellé. Ruby reméli, hogy ez az a kiugrási lehetőség, amelyre mindig is várt, ugyanis Englandék befolyásos gyártulajdonos dinasztiából származnak, jelentős vagyonnal rendelkeznek. De az új dada számára, amint megszokja az élet rendjét az eldugott Hardcastle House-ban, világossá válik, hogy a titokzatos és szépséges Mrs. Englanddel valami nincs rendjén.
A zárkózott és visszahúzódó Lilian csekély érdeklődést mutat gyermekei és elragadó férje iránt, és távolról sem az „a ház angyala”, akinek Ruby gondolta. Bár a barátságos, élénk Charles örömmel fogadja a dadát a családban, Rubyt egy sor különös esemény arra kényszeríti, hogy kérdőjelezzen meg mindent, amit addig tudni vélt. A cselédek által kiközösített, és magát egyre kényelmetlenebbül érző dadának szembe kell néznie a démonaival, megelőzendő, hogy a történelem megismételje magát.
Elvégre nem létezik tökéletes család – ezt neki igazán tudnia kell.
Kiadó: 21. Század
Év: 2022
Oldalszám: 350
Fordította: Simonyi Ágnes
Megrendelés

Nyereményjáték

Könyvünk helyszíne az angliai Yorkshire. Játékunkban az a feladatotok, hogy végigfussatok az állomások bejegyzésének szövegén, és keressétek meg, mely szó alá linkeltünk be egy fotót a yorkshire-i tájról. Minden állomáson ugyanazt a fotót látjátok majd.
A Rafflecopter dobozba azt a szót írjátok, amely alatt a linket találtátok.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *