Menu Close

Stacey Halls: Familiárisok

Stacey Halls regénye azok közé a könyvek közé tartozik, amelyek első sorban a külsejükkel hívják fel magukra a figyelmet. Az enyémet már az eredeti megjelenése előtt elvarázsolt a külseje, pedig első körben még visszafogottabb volt. Nem is figyeltem annyira a fülszövegre csak később amikor híre jött, hogy magyarul is meg fog jelenni néztem rá a külföldi értékelésekre,s mivel láttam, hogy jól fogadták a legtöbb helyen, de még így is kicsit sötétben tapogatóztam. Történelmi regény, boszorkányok voltak a hívószavak na meg a csodás borító. S azt kell mondanom, hogy nem bántam meg, mert amellett, hogy nagyon szép ez a könyv, maga a történet is magával ragadó. Azt azért mondanám, hogy egyetlen fényképen se sikerül igazán visszaadni az aranyos csillogását a betűknek és a leveleknek, szóval ha valakinek kétsége lenne, élőben ez még csodásabb 😊

Kicsit azért mást képzeltem, mielőtt olvasni kezdtem volna a regényt, azt hittem, hogy inkább mágikus realisztikus lesz, s nem tudtam semmit arról, hogy valóban volt egy híres/hírhedt boszorkányper Angliában a 17. században, Lanceshire-ben, ahol 11 nő állt a vádlottak padján, de egyiküket nem végezték ki és Stacey Halls innen indult ki, s szőtte a meséjét, melyben a legtöbb szereplő valóban élt is.

Narrátorunk és főszereplőnk a tizenhét éves Fleetwood Shuttleworth, aki gyermeket vár, immár a negyediket. Az első három terhessége azonban vetéléssel végződött, s a nő leghőbb vágya, hogy egészséges gyereket szüljön férjének. A félelme, hogy ez nem fog sikerülni, s nem csak a baba, de ő maga is belehal a szülésbe, teljesen magával ragadja. Ekkor találkozik a fiatal bábával, Alice Grey-jel, akiben megbízik, mert a lány olyan utakat mutat neki, amik könnyebbé teszik a terhességét és eloszlatják a félelmét. Különös barátság alakul ki közöttük. Csakhogy mire megnyugodhatna, kettős árulással kell szembesülnie, Alice-t boszorkánysággal vádolják és a férjéről is derülnek ki dolgok, úgyhogy nagyon össze kell szednie magát, hogy elérje, az legyen amit ő akar és életben maradjon a születendő gyerekkel együtt.

Stacey Halls nagyon erős környezetet tudott megrajzolni, a regény hangulata igazi beszippantós, elkezded olvasni és nehéz abbahagyni, nekem is simán elég volt hozzá két nap. Nincsenek nagyon aprólékos és unalmas leírások, mégis roppant élénken van megfestve a 17. század vidéki Angliája, az előkelőbbek és a szegények élete egyaránt. Valamint az emberekre annyira jellemző pletykálkodás, hogy a legkisebb szomszédok közötti vitából hatalmas hazugságok kerekedhetnek ki, amelyek akár tömeghisztériáig és boszorkányok kivégzéséig vezetnek. Ami valakinél egy rossz tekintet, az másnál politikai kérdés és persze főleg az ártatlanok és szegények akik a legrosszabbul járnak.

Mindezek mellett ami a regény lényege, ahogy megmutatja milyen volt a nők helyzete akkoriban. Mennyire nem volt hangjuk és szerepüket állandóan egy kézlegyintéssel intézték el, mégis megpróbáltak a társadalmi osztályukhoz képest valamennyire boldogulni. Főszereplőnknek eleinte úgy tűnik, semmi hatalma sincsen, testéről és a gyerekéről is a feje fölött döntenek, mégis jóval többet tud elérni, jóval nagyobb tere van a mozgásra és cselekvésre mint Alice-nak, aki egyszerűen csak egy bába, s hiába okos a maga módján és ismeri a növényeket, mégis kocsmákban dolgozik, hogy megéljen, s még a jótetteit se hálálják meg neki mindig. Ahogy Fleetwood magára talál, mert végre lesz egy szövetségese, barátja, akiből erőt tud meríteni kész lesz arra, hogy mindent latba vessen, hogy segítsen Alice-en és a többieken, amikor arra kerül a sor. A végén amikor Fleetwood már mindent egyedül visz véghez és kiváló ötletei támadnak, kedvem lett volna biztatni és megtapsolni.

Szerettem tehát olvasni a Familiárisokat, s ugyan van egy ici-pici utalás mágiára is bár semmi mágikus realizmus nincs benne, de igazából ízig-vérig történelmi regény. Méghozzá abból a fajtából, ami a nők szemén keresztül mutatja meg az adott kort és ami szörnyen fel tudja paprikázni az olvasót, ha belegondol, hogy valóban mennyire ki is voltak akkoriban szolgáltatva a férfiaknak.

Blogturné

Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A Familiárisok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében. A Familiárisok gyönyörű kivitelezésben, jelent meg a 21. század KULT sorozatának legújabb részeként. Tartsatok velünk, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Fülszöveg

Fleetwood ​Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre.
Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni.
Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett.
Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik?
Csak ők tudják az igazságot. Csak ők menthetik meg egymást.
„Árnyalt és érzékeny portré egy bátor és szívós lány küzdelméről, hogy megtalálja a helyét a világban. Muszáj elolvasni.” – Heather Morris, AZ AUSCHWITZI TETOVÁLÓ szerzője
„Bámulatosan szép mese – a nőiség és a boszorkányság hogyan száll szembe a fennálló hatalommal… gyönyörködtető élmény az első laptól az utolsóig.” – Jessie Burton, A MÚZSA és A BABAHÁZ ÚRNŐJE szerzője

Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A familiárisok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében: csak az Egyesült Királyságban több mint 200.000 példányban kelt el, keménytáblás és puhakötéses kiadása egyaránt a Sunday Times Bestseller listáján szerepelt. Több mint tizenkét nyelvre fordították le, és készül a tévés adaptáció.
Kiadó: 21. század kiadó
ISBN: 9786156122162
Fordította: Simonyi Ágnes
351 oldal

Nyereményjáték

Mivel a könyv egyik szereplője Alice a gyógynövények nagy mestere, így a mostani játékunk is ehhez kapcsolódik. Minden blogon találtok egy rövid leírást egy adott növényről. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába leírni, hogy melyik gyógynövényre gondoltunk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

Jellegzetes aromájú fűszernövény, mellyel gyakran találkozhatunk, hiszen sokszor ízesítik vele a rágógumikat, fogkrémeket, szájvizeket. Emellett nagyon hasznos gyógynövény is, melynek számos jótékony hatása van az egészségünkre, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásai is vannak.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

07.27.: Csak olvass!
07.29.: Olvasónapló
07.31.: Booktastic Boglinc
08.02.: Zakkant olvas
08.04.: Readinspo
08.06.: Utószó

1 Comment

  1. Pingback:Stacey Halls: Familiárisok – Utószó

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *