Menu Close

Stacey Halls: A lelenc

Stacey Halls nagyon meglepett (méghozzá kellemesen) tavaly magyarul megjelent első regényével, a Familiárisokkal, amikor ugye valami mágikus realisztikus regényt vártam viszont egy történelmit kaptam de nem csalódtam, sőt. Úgyhogy természetesen a második történetére is kíváncsi voltam és megint csak úgy jártam, hogy az elvárásaimmal ha nem is ellentétes de nem éppen egyező élményt kaptam. Bár most egy kicsit a fülszöveget is hibáztatom ezért 😊
Elizabeth Bright alig egy napja anya, de kénytelen a gyermekét beadni a Foundling lelencházba. A körülmények kényszerítik erre, mert nincs mód, hogy felnevelhesse, de biztos benne, hogy évek múlva majd el tud jönni a lányáért, aki addig legalább biztosan fedél alatt lesz és megfelelő ellátást kap. S valóban hat évvel később Bess már úgy érzi, magához tudja venni a gyermeket és így továbbléphet az életével is. Csakhogy amikor beállít, hogy hazavigye a lányát, Clarát, meglepő dolgok derülnek ki.
Itt abba is hagyom a történet ismertetését, mert ennél többet nem is érdemes tudni róla, úgyanis ezek után lesz izgalmas. S ha a fülszöveg nem fedett volna fel annyi mindent a továbbiakról, akkor bizony én is talán kicsit jobban élveztem volna a kibontakozást, de így az egyik csavar nagyon hamar lelepleződött számomra … Úgyhogy kivételesen azt mondom, ne olvassatok fülszöveget 😊 De ezen túl a sztori nagyon magával ragadó volt. Stacey Halls úgy tud karaktereket és környezetet alkotni könnyedén vezetve az olvasót, hogy öröm olvasni. Ő nem nehéz és komoly történelmi regényt ír, hanem szórakoztatót, aminek ugyanakkor van valóság alapja, érdekes tényekből táplálkozik és nekem nagyon szimpatikus, ahogy a női sorsokat kezeli.
Mert itt is Bess révén bepillantást nyerhetünk a 18. század Londonjának kulisszái mögé, ahol nem bálok, előkelő szórakozások, de komoly munka, nehéz élet várt az emberre. De persze voltak még így is bőven, akik meg tudták őrizni az emberségüket és szívüket. Mint főhősnőnk, aki maga korán elvesztette az anyját, de a lányának nagyon szeretett volna érzelmi stabilitást biztosítani. Bess igazi modern nő abban az értelemben, hogy kézbe veszi és irányítja a sorsát, bár férfiak is vannak a történetben, akik hol segítik, hol hátráltatják őt is, de a lényeg, hogy az életét befolyásoló döntéseket maga hozza meg. S mindezt úgy tudja Halls ábrázolni, hogy abszolút reálisnak érződik még ebben a történelmi korszakban és az ő helyzetében is. Az író ráadásul elkerüli a csapdát is, hogy melodrámába forduljon a történet, pedig rengeteg pont van, ahol megtörténhetne ez is.
A női karakterek és a szinte külön szerepet kapó nagyváros, London mellett még izgalmas, hogy a Foundling lelencház egy valós létesítmény volt. Méghozzá 1741-ben fogadták be az első kisbabát és 213 évvel később hagyta el az utolsó gyerek is az intézmény falait. A szabályzata pedig az volt, mint a regényben is: helyet biztosítottak olyan gyerekeknek, akiket a szüleik képtelenek lettek volna életben tartani szegénység vagy éppen törvénytelen mivoltuk miatt. Nagyon érdemes nézegetni a ma már múzeumként működő Foundling honlapját is: https://foundlingmuseum.org.uk
Stacey Halls tehát megint különböző női sorsokon keresztül mutatja be a 18. századi életet, s rávilágít, hogy akkoriban is alapjában ugyanazokkal a problémákkal küzdöttek a lányok: lehet-e belőlük anya, jó szülők tudnak-e lenni, elég a szeretet vagy a pénz és a létbiztonság fontosabb a gondoskodás esetén.
A lelenc komoly, ugyanakkor felemelő történet: olvasmányos, érdekes, szívbemarkoló.

Blogturné

Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A nagysikerű Familiárisok után itt a második regénye, A lelenc ami szokás szerint gyönyörű kivitelezésben, jelent meg a 21. század KULT sorozatának legújabb részeként. Tartsatok velünk, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Fülszöveg

Két nő, akiket összeköt egy gyermek és egy titok, amely mindent megváltoztat.
London, 1754. Hat évvel azután, hogy törvénytelen gyermekét, Clarát megszülte és a lelencházban hagyta, Bess Bright visszamegy lányáért, akit nem is ismer. Attól tart, hogy Clara nem is élte túl a csecsemőkort, de kiderül, hogy a kislányt valaki már örökbe is fogadta. Bessnek tótágast áll az élete, miközben igyekszik kideríteni, hogy ki fogadta örökbe Clarát – és miért.
Bess szállásától nem messze, London külterületén él egy fiatal özvegy, aki már egy évtizede nem hagyta el az otthonául szolgáló nagy, komor házat. Orvos barátja – aki a lelencházban dolgozik – rábeszéli, fogadjon pesztrát a lánya mellé. Az özvegy azonban nem biztos benne, hogy jó ötlet beengedni egy idegent az életébe. A múlt fenyegető árnyai azzal riogatják, hogy feldúlják gondosan elrendezett világát.
Könyv adatai:
Kiadó: 21. század kiadó
ISBN: 9789635680528
Fordította: Simonyi Ágnes
318 oldal
Megrendelés

Nyereményjáték

A regény egyik központi témája az anyaság, úgyhogy játékunkban minden állomáson egy-egy fülszöveg részletet találtok könyvekből, ahol szintén fontos szerepet kap milyen anyának lenni. Megfejtésül a fülszövegekhez tartozó könyvek szerzőjét és címét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

“Áldott állapotban van! Igaz, nem egészen úgy esett meg a dolog, ahogy álmodott róla, de attól még boldog. Már amennyire boldog lehet a kismama, akinek agyában az ultrahangos vizsgálat és a terhestorna megható (vagy épp vicces) pillanataiban is egyre az dörömböl az agyában: „De ki az apa?”

a Rafflecopter giveaway

Állomások

09.20.: Olvasónapló
09.22.: Booktastic Boglinc
09.24.: Readinspo
09.26.: Utószó
09.28.: Csak olvass!
09.30.: Kelly és Lupy olvas
10.02.: Könyv és más

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *