Menu Close

Natalie Jenner: The Jane Austen Society

Szeretek odafigyelni olyan könyvekre, amik valahogy kapcsolódnak Jane Austen-hez. De mivel mostanában is volt, hogy nem éppen szerencsés volt az ilyenekkel a találkozásunk (igen, a Jane Austen tönkretette az életem-re gondolok megint) óvatos is vagyok. Főleg új könyvekkel, amikhez még nincsenek olvasói ajánlók. Hogy mégis előrendeltem a The Jane Austen Society-t az Audible-en annak több oka is volt. Először is, hogy Ann Bogel, a Modern Mrs. Darcy oldal nyári könyvajánlójában nagyon jókat mondott róla, s az ő ízlésében, ha történelmi fikcióról van szó, megbízom, hiszen neki köszönhetem, hogy felfigyeltem Kate Quinn-re is. Aztán meg, hogy a hangoskönyvet Richard Armitage olvassa fel, s bár fürödtem már be híresember tolmácsolta könyvvel (szegény Colin Firth), azért úgy gondoltam, hogy kibírom, ha pár órán át ő suttog a fülembe.
A Jane Austen Társaság (JAS) egy létező egyesület, amely az 1940es években alakult, s a regény ezt a tényt spékelte meg egy képzelt történettel. A második világháború után járunk Chawtonban, ahol Jane Austen élete utolsó éveit töltötte. A faluban élők egy része nem is nagyon érti meg értékeli a turistákat, akik a két világháború között járkáltak megnézni a nagy házat, meg a kis házikót, ahol az írónő élt. A második világháború azonban hatalmas változást hoz a falusiak életébe, s a rengeteg veszteség és a külső tényezők nem igazán teszik könnyebbé az életet. Ennek ellenére egy maréknyi lakos úgy gondolja, hogy meg kell őrizni és ápolni falu Austen örökségét, úgyhogy bár különböző háttérrel és motivációval rendelkeznek, létrehozzák a Jane Austen Társaságot, s megpróbálják megakadályozni, hogy gondtalan örökösök elkótyavetyéljék a rengeteg értéket, ami az ölükbe pottyant. Van magányos földműves, aki Austen regényekkel tartja magában a lelket, fiatal háborús özvegy, akit túl sok veszteség ért, egy igazi filmcsillag, a helyi orvos aki rengeteg titkot hordoz és még saját bűntudatával is nap mint nap meg kell küzdenie, barátja az ügyvéd, egy elhanyagolt örökösnő és egy lelkes okos lány, aki sajnos nem fejezhette be az iskoláit. Sokfelé megfordulhatunk Chatown mellett: Hollywoodban és londoni aukciós házakban.

Végülis nincs semmi izgalmas egy társaság megalakulásában, s biztos vagyok benne, hogy az eredeti JAS alapítása körül nem volt ennyi dráma, de hát erre való a történelmi fikció, hogy néhány alapadatból kihozzon valami olvasmányosat. Natalie Jenner pedig biztosan kezeli a karaktereket, egész sokat mozgat, eleinte nem is lehet tudni, hogy ki hogyan fog majd a képbe kerülni, sokáig az se derül ki, hogy kik az igazán pozitív, meg negatív szereplők. Biztos vagyok benne, hogy nagyon szabadon bánik a regény a tényekkel, de ez egyáltalán nem zavart. Elég izgalmat adott az emberi sorsok alakulása. Külön tetszett, hogy a társaság alapításában férfiak is részt vettek, s ők is rendszeresen tárgyalták meg Austen regényeit, s bizony rendszeresen hivatkoztak arra, hogy az írónő könyveinek olvasása mennyit segített még a világháborúkban harcolókon is. A szerző folyamatosan azt támasztotta alá a különböző életutakkal és véleményekkel, hogy ezek a történetek mennyire univerzálisak és méltán klasszikusok. S miközben a szereplők között folyamatosan szóba kerül, hogy ki miért is szereti Austent, mit adtak neki a regények, hol fedeznek fel újabb és újabb mozzanatokat, meg miben látják az ő nagyságát a jól ismert motívumok is visszatérnek a regényben. Van néhány páros, akiknek története ismétli a klasszikusokat: Emmát, a Meggyőző érveket vagy éppen az Értelem és érzelmet.

Akik szeretik a Jane Austen Könyvklub-ot vagy a Krumplihéjpite ​Irodalmi Társaság-ot azoknak ajánlom ezt a bájos történetet. Inkább a karaktereken és a sorsukon van azonban a hangsúly, s nem annyira a történelmen, s olvastam olyan véleményt, hogy a túl sok szereplő miatt akik mondjuk valaki számára kevésbé volt szimpatikus/érdekes volt számára üres/unalmas járat, de nekem nagyon jólesett meghallgatni a regényt. Armitage nagyon jól olvasta fel és a végére annyi fordulat jött elő, hogy tényleg csak kapkodtam a fejemet. Még jó, hogy tudjuk, létezik a JAS, tehát a regény kimenete nem volt kétséges, viszont a szereplők életének alakulása tartogatott meglepetéseket.

Kiadó: Orion Audio
Megjelenés: 2020
Terjedelem: 320 old.
ISBN: 9781982105549
Honnan: vásárlás, saját példány

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *