Menu Close

Karen Joy Fowler: The Jane Austen Book club

Öt nő és egy férfi havonta egyszer találkoznak, hogy megbeszéljék Jane Austen regényeit. A 21. század elején járunk, Californiában, s ez a csapat hétköznapi emberben az a közös, hogy se nem boldogok de nem is boldogtalanok, valami bántja őket és kicsit össze vannak zavarodva, ami a szerelmet illeti.
Sylviát 32 év után elhagyta a férje, Daniel. Legjobb barátnője Jocelyn sose volt férjnél, imádja mások szerelmi életét igazgatni és kutyatenyésztéssel foglalkozik. Prudie a huszas évei végén járó franciatanárnő, aki szeret idézgetni, de még sose járt Párizsban, s bár kivételesen csodás férje van, rendszerint fantáziál arról, hogy milyen lenne más férfiakkal a szex. A hatvanas Bernadette úgy döntött, hogy már túl van élete delén, s elhagyhatja magát, s arra se kell odafigyelnie, mennyire untatja másokat a történeteivel. A szép, kockázatot kedvelő Allegra, mellesleg Sylvia leszbikus lánya éppen nem beszél a szerelmével és hazaköltözött az anyjához. Grigg pedig középkorú, sci-fi rajongó és számítógépzseni, mégis egyedülálló.
Minden hónapban más regény kerül sorra, de nem mindig jutunk el addig, hogy a könyvklub megtárgyalja a regényt, viszont az életük, a történeteik valahogy hasonlítanak Jane Austen műveire, s úgy tűnik, hogy a nagy szerzőnek mindenre van egy aforizmája.
Elegáns, kedves, humoros könyv.
A regény végén összefoglaló olvasható Miss Austen regényeiről, rövid szemelvények, hogy az elmúlt 200 évben miképp vélekedtek az írónőről, sőt még azok a kérdések is megtalálhatók, amelyeket a szereplők tettek fel egy-egy általuk előkészített regényhez.

3 Comments

  1. Pingback:Könyvek könyvimádatról | Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *