Menu Close

Lőrinc László: 25 szelfi a Felvilágosodás korából

Nagyon kedvelem az olyan különleges gyerekeknek szóló ismeretterjesztő könyveket, amelyek egy jó ötlettel sokkal közvetlenebbül tudnak szólni a közönségükhöz, mert jóval sikeresebbek lesznek a tudás átadásában mint a jóval szárazabb tankönyvek. Lőrinc László pedig pár éve kitalált egy formulát, aminek a segítségével el tudta érni, hogy érdekes, izgalmas és főleg vicces legyen a történelem.

Mert mi lett volna, ha már a régiek is használták volna a közösségi médiát és a különböző eseményeket történeteket megosszák ismerősökkel, akik reagálhatnak rá. Úgyhogy ebből lett a A 25 szelfi az Árpád-korból majd a 25 szelfi a török korból kötetek, ahol a magyar történelem neves és kevésbé neves alakjai „lőnek egy szelfit”, kiteszik az internetre és Facebook szerű kommenteket kapnak. Most pedig itt a folytatás és a felvilágosodás idejéből kapunk rövid, frappáns pillanatképeket, közösségi média stílusú hírfolyamot. A kötet ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt, azaz a török kiűzése után, a Rákóczi-szabadságharctól az 1820-as évekig mutat be történelmi eseményeket és személyeket.

A felépítés marad a szokásos, a vidám „rajzkép szelfi” után jön a bejegyzés és egy pár oldalas párbeszédfolyam, amelyben viccesen, könnyedén már megtalálhatók a fontos történelmi események és összefüggések elemei. Aztán következik egy rövid magyarázat Lőrinc Lászlótól, aki kifejti, hogy kik azok akik a megjegyzéseket tették, miért fontos amit mondanak és milyen is volt egymáshoz ezen emberek viszonya, azaz elhelyezi a történelemben az adott eseményt. Ebben a kötetben talán még több példát kapunk a hétköznapi életből (különösen érdekes volt a betelepítésről szóló rész, meg hogy jobbágyokon keresztül tényleg betekinthettünk abba, ők hogyan élhették meg a különböző rendelkezéseket, reformokat), meg a kulturális mérföldkövekről, eseményekről is (első magyar színházi előadás, a Himnusz keletkezése vagy éppen a kisdedóvó megnyitása). Külön jó pontot adok arra a megoldásra, hogy titkos csoportként jelentkezett be az egyik szabadkőműves páholy, ahol álneveket használtak a tagok 😊

Maguk a párbeszédpanelek is változtak, fejlődtek szerintem az előző könyvekhez képest. Talán mert egyre komolyabbak a témák és a célközönség is fejlődik, bár továbbra is viccesek a bejegyzések a beszólások már nem annyira a szlengre, hanem a frappáns dolgokra mennek rá. Nekem bejöttek a magyar/német szókeveredések az übercuki blődségek pl. 😊 Egyébként lehet, hogy a célközönség már nem annyira facebook felhasználó, de a stílus, ami onnan indult egészen elterjedt a közösségi médiában és majd minden platformon hasonló ritmusban folynak a párbeszédek, kapnak bejegyzésekre reakciókat a posztokat írók, azaz mindenki számára ismerősek.

Az előző kötetben bevezetett újítás, a rövid képregény itt is megjelent, illetve most már itt-ott meg lehet találni nem csak Lőrinc Lászlót, de az illusztrációkat készítő Rátkai Kornélt is. Úgyhogy én továbbra is kedvelem ezt a sorozatot, különösen jó és egyáltalán nem erőltetett például az is, hogy tényleg mennyi mindent lehet tanulni az elődjeinktől akik között sokan olyan problémákkal küzdenek amivel a mai emberek is. Úgyhogy megint csak örülök, hogy készül a következő rész, amelyben 1830 és 1900 közötti izgalmas pillanatképeket fogunk majd kapni.

Blogturné

Lőrinc László történelemtanár folytatja rendhagyó ismeretterjesztő sorozatát, az Árpád házi és a török kori szelfik után kiderül hogy vajon mit osztottak volna meg a közösségi médián a felvilágosodás idején élő akalok életük meghatározó eseményeiről. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent szórakoztató történelemkönyv alapvetően iskolásoknak készült de az idősebb generáció számára is nagyon szórakoztató lehet. A blogturné három állomásán bloggereink is megosztják veletek, mit szerettek benne. Játsszatok velünk, és nyerjetek egy példányt a kötetből!

Fülszöveg

Merj ​a magad értelmére támaszkodni! – szólt a felvilágosodás jelmondata, és mi is erre bátorítjuk az olvasót: a nagy sikerű 25 szelfi-sorozat 3. kötetét is kritikus gondolkodással forgassa (és közben persze legyen nyitott a humorra). Ezúttal a török kiűzése utáni 130 év szereplői lépnek elénk: akad közöttük átutazó művész és betelepülő jobbágy, a népre rátelepülő és a népet felemelő uralkodó, híres feltaláló és gyári munkás, forradalmár és áruló (aki néha egy és ugyanaz a személy).
Kiderül például, miről folytatott kommentháborút Kazinczy és Batsányi, hogyan működött Kempelen Farkas sakkautomatája, milyen praktikákkal védekeztek eleink a pestis ellen, miért kell Beethoven egyik művét szemüvegben előadni, milyen lelkiállapotban írta Kölcsey a Himnuszt, kik ültek a szabadkőművesek titkos páholyaiban, elmesélhető-e vajon II. Rákóczi Ferenc és II. József élete képregényben (eláruljuk, igen).
A fejezetek végén található Hogy volt, hogy nem volt… nos, felér egy igazi megvilágosodással: itt derül fény a kommentek igazságtartalmára és a kommentelők személyére, egy izgalmas történelmi kor eseményeinek fontos összefüggéseire.

Kiadó: Kolibri, 2021
Oldalszám: 158 oldal
ISBN: 9789634378013
Illusztrálta: Rátkai Kornél
Megrendelés

Nyereményjáték

Mostani feladványunkban a könyv és a felvilágosodás korának egy-egy szereplőjét bújtattuk el az értékelések sorai közé. A feladatotok, hogy megtaláljátok a kiemelt betűket, és a helyes sorrendbe téve beírjátok őket a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10.08. Olvasónapló
10.09. Könyv és más
10.10. Spirit Bliss Sárga könyves út

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *