Menu Close

Frank Schwieger: Merlin és bandája

Immár negyedik alkalommal van szerencsém olvasni Frank Schwieger kötetét, amiben viccesen, sok rajzzal bemutatja a legendák hőseit. Először ugye voltak a görög istenek, majd a rómaiak, aztán a germán-kelta regékből táplálkozott a harmadik rész. Most pedig a középkori lovagvilág történetei közül emel ki néhányat, s ceremóniamesternek a nagy varázslót Merlint teszi meg.

Merlin persze nem hazudtolja meg magát, itt is eléggé titokzatos alakként sztorizgat. Részben felfedi, hogy milyen szerepet játszott például a britek nagy királyának, Arthurnak az életében, de van ahol csak sejthetjük, hogy a sztoriból kikancsintgató idős fura alak talán ő volt. Mert ilyen formán aztán megjelenik mindenfelé, Franciaországban és Izlandon egyaránt.

Frank Schwieger tehát nagyon eltalálta ezt a formátumot, hogy rajzokkal, személyiség kártyákkal és történetekkel, amelyek egyedül is megállják a helyüket, de együtt olvasva adnak ki egy képet közelebb hozza a száraznak tűnő régi történeteket a kisiskolásokhoz. Merlin történetei elsősorban a lovagkorra fókuszálnak, Arthurtól Jeanne D’Arcon át Trisztánig és Izoldáig mutatja be a középkori életet. Az utolsó fejezetet pedig olyasvalakinek szenteli, aki akárcsak a lelkes olvasó későn született és már nem lehetett valódi lovag: Don Quijote zárja a hősök sorát.
Mivel minden történet elég rövid, gyorsan és könnyen lehet olvasni, s igazából csak étvágyat igyekszik csinálni a középkori történelemhez Schwiegert, ugyanis elhinti folyamatosan, hogy ezek a sztorik csak a jéghegy csúcsa, sokkal több név, esemény, irodalmi vagy éppen zenei mű (a Niebelungoknál ez különösen hangsúlyossá válik) is köthető még az adott hőshöz, s ezzel igyekszik bátorítani és kedvet csinálni közönségének a további olvasáshoz, kutatáshoz. Különösen jók most a történetek közé beszőtt rövid, informatív rajzok arról, hogy például miből is állt egy vár, tényleg mennyi igazság van a lovagi életben és kik voltak azok, akik valóban kiszolgálták a hősöket. Sőt a kötet végén egy térkép is segít a tájékozódásban, hogy a lovagok Európa mely területein éltek.

Amiben kicsit csalódtam, hogy ahhoz képest, hogy Merlin Arthurtól indul, rajta kívül csak említést kapunk a kerekasztal lovagjairól. Pedig először azt hittem, hogy csak róluk fog szólni a kötet, mert ők tényleg egy teljes könyvet meg tudnának tölteni a kalandjaikkal. Illetve van egy-két mellékszereplő akik nem érdemeltek volna teljes fejezetet.

Az előző kötetekhez képest szerintem a humora is sokat fejlődött a szerzőnek: sokkal több leleményesség és nem csak pongyola beszólás van benne. Az illusztrációk továbbra is találók és szellemesek, s Ramona Wultschner keze munkáját dícsérik.
S természetesen máris van folytatása németül a sorozatnak, amelyben az ókori Egyiptomot mutatják be ugyanebben a stílusban.

Blogturné

A Kolibri kiadónak köszönhetően ezúttal a középkorba, Merlin világába látogathatunk el Frank Schwieger könyvével. Tartsatok velünk a turnén, öt tagunk mondja el a véleményét a sorozat legújabb részéről, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy saját példányt belőle.

Fülszöveg

Legendás történetek a legnagyobb lovagkori arcokról!
Tényleg olyan kalandos volt a középkor? Hogyan tudta Arthur kihúzni a sziklából a híres Excalibur kardot? És miért fürdött meg Siegfried a sárkányvérben? Hogy nézett ki egy lovagi vár? Hogyan lett Robin Hood a tolvajok fejedelme?
Ha szívesen villognál legendás tudásoddal, ezt a könyvet neked találták ki!
A lovagkori történelem legizgalmasabb sztorijai vadiúj csomagolásban – Merlin, a nagy varázsló vezényletével.
Vigyázat, a könyv súlyos, nyolc napon túl gyógyuló nevetőizomgörcsöket okozhat!

Kiadó: Kolibri
Kiadás éve: 2021
Fordító: Veress Kata
Oldalszám: 256 oldal
Megrendelés

Nyereményjáték

Merlin és barátai kalandjait sok film feldolgozta már. Ezúttal a képek alapján azt kell megírnotok, hogy az adott filmekben mely színész játszotta Merlint. A feladatotok, hogy beírjátok az adott színész nevét a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10. 10. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 11. Olvasónapló
10. 13. Könyv és más
10. 15. Readinspo
10. 17. Dreamworld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *