Menu Close

Bridget Collins: A könyvkötő

Bridget Collins könyve nagyon különleges történet, főleg mert kábé minden olvasóját jól átrázza. Igen, még engem is megvezettek rendesen, pedig büszke szoktam arra lenni, hogy okos vagyok és tájékozott, ha könyvekről van szó. Csakhogy A könyvkötő teljes marketingje arra épített, hogy behúzzon engem, mint könyvmolyt és azzal kecsegtetett már a címével, a borítójával, hogy itt egy olyan sztori lesz, ami külünösen kedves a könyvekről szóló történetek kedvelőinek. Márpedig én az vagyok, mindig felkapom a fejem, ha ilyesmi szóba kerül. Úgyhogy Bridget Collins regényének előszele, a kiváló körítés, amit a 21. század Kiadó adott (külalakra, ahogy már megszokhattuk valami elképesztően szép a könyv kiállítása) az enyhén sejtelmes fülszöveg mind-mind arra utalt, hogy ezt nekem olvasnom kell. S meg is tettem és nem, nem bántam meg.

Amit azonban nem értettem meg az előzetes infóim alapján, hogy ez bizony nem történelmi regény, hanem sokkal inkább történelmi fantasy. Igazi spekulatív fikció egy alternatív valósággal. A történet a mi világunkhoz hasonlóban talán Angliában játszódik, mondjuk a 19. század környékén, amikor vannak kisbirtokosok, sok-sok földmunka, nagyvárosok, de gőzgépek nem igazán … Viszont relatív nem régen (pár évtizede) voltak Kereszteshadjáratok és a könyvekkel csak a baj van… Főhősünk Emmett Farmer úgy volt, hogy a családi gazdaságot fogja megörökölni, de valami titokzatos betegségen esett át és már csak árnyéka önmagának. Jókor jön hát a levél, amiben hívják, legyen egy könyvkötő asszisztense. Bár a szülei babonásan félnek attól, amit a kötők csinálnak, megértik, hogy ez lehet fiuk számára a megoldás. Úgyhogy Emmett egy idős könyvkötő mellet lesz inas. Seredith magányosan él, nagyon kevés ügyfele van és igencsak titokzatosan viselkedik a segédjével szemben. Majdnem alig marad idejük, hogy a lényeges dolgokról, hogy mi is az a könyvkötészet és miért kell különleges tehetség hozzá…

Ebben a világban ugyanis az ember megszabadulhat az emlékeitől, s azokat könyvek őrzik meg. A könyvkötészet nem olcsó mulatság, van aki csak a pénzért csinálja: könyvkötő is visszaélhet a tehetségével, de vannak emberek, akik abból élnek, hogy kiárusítják az emlékeiket. Mert ha bekötik azokat, akkor igazából tiszta lappal indulnak, az emlékek már csak egy helyen élnek: a lapokon és az embereket szinte leradírozzák. Van akinek ez a megélhetése, van aki szabadulna valamitől, amivel nem tud együtt élni, s ott vannak a gazdagok, előkelők, akiknél ez hobbi: félrelépések, csalások, ifjúkori botlások mind elfeledhetők: mennek a kötetbe. A könyvkötők között vannak akik segítenek a rászorulókon, megszabadítják olyan emlékektől az egyént, amelyek csak gyötörnék, de vannak akik ezzel kereskednek is: másolják, árulják a történeteket, zsarolásra, szórakozásra használják. Sokaknak az élet természetes velejárója, de vannak akik babonásan félnek ettől a folyamattól, s a könyvektől. Főszereplőnkkel együtt mi is sokáig tapogatózunk, hogy mi is ez az egész, aztán mire ráébredünk, a spekulatív fantázia romantikába fordul.

S el se hiszem, hogy ezt mondom én, aki szereti a romantikus történeteket, hogy igen, itt most inkább vonzott az egész könyvészettel kapcsolatos fejtegetés és szívesebben olvasgattam volna arról, hogy boncolgatják az egész kötéssel, memóriával, emlékekkel kapcsolatos összefüggéseket a hősök. De a könyvnek úgy a fele inkább egy gótikus románc, ami bármennyire is magával ragadó, engem most annyira nem érdekelt. Sokkal inkább térképeztem volna még fel ezt a világot.

Úgyhogy értem a csalódottságot, mert kicsit én is éreztem, ugyanakkor Bridget Collins nagyon nagyon tehetséges mesélő és izgalmas világot épített, ahol vannak ismerős elemek, amiket jól összekever és egyáltalán nem szokványosan illeszt össze. Igazán nem bántam volna, ha -100 oldal románc helyett +100 oldal könyvkötészet lett volna még (vagy 200 mert szívesen olvastam volna bármeddig 😊)

Szóval én is meg lettem tehát vezetve, egy részem kellemesen csalódott (alternatív történelem, spekulatív fikció), másik pedig kicsit húzta a száját a sztori aránytalanságán, de alapjában véve, nagyon örülök, hogy gondolkozhatom a felvetett kérdéseken: vannak-e emlékek, amiktől megszabadulnék bármivel is jár ez …

Blogturné

Ismét gyönyörű könyvvel örvendeztetett meg minket a 21. Század Kiadó Bridget Collins: A könyvkötő című regényével, mely a KULT Könyvek sorozatának legújabb tagja. A kötet ráadásul minden könyvmoly álma, hiszen a könyvek nagyon fontos szerepet kapnak a regényben. Tarts hát bloggereinkkel, ismerd meg a véleményüket, és játssz velünk a regény egy példányáért!

Fülszöveg

Képzeld ​el, hogy ki tudod törölni minden bánatodat.
Képzeld el, hogy el tudod felejteni a szenvedéseidet.
Képzeld el, hogy el tudsz rejteni egy titkot.
Örökre.
Emmett Farmer a földeken dolgozik, amikor levél érkezik, hívják, hogy álljon munkába inasként. Egy Könyvkötőnek fog dolgozni – ugyan félelmetes, babonákkal övezett hivatás, amellyel szemben előítéleteket táplálnak az emberek, azonban se Emmett, se a szülei nincsenek abban a helyzetben, hogy visszautasítsák az ajánlatot.
Meg fogja tanulni, hogyan kell elkészíteni azokat a gyönyörű köteteket, és mindegyikben foglyul fog ejteni valami egyedülállót: egy-egy emléket. Ha valamit feledni akar az ember, a Könyvkötő segíthet. Ha valamit ki akar törölni, abban is segíthet. A múltad biztonságosan megmarad egy könyvben, és neked soha többé nem jut eszedbe a titkod – akármilyen szörnyű volt is.
A könyvkötőmester műhelye alatti kamrában sorakozik rengeteg könyv – és rengeteg emlék –, amelyek rögzítettek, és amelyeket ott tárolnak.
Egy nap Emmett döbbenten fedezi fel, hogy az egyik köteten az ő neve áll.
A Könyvkötő varázslatos, feledhetetlen regény: egy mindent legyőző szerelem története, amely egyedülálló irodalmi kalandot tartogat.

Kiadó: XXI. Század
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 446
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635680658
Fordította: Borbély Judit Bernadett
Megjelenés időpontja: 2021. április 15.
Megrendelés

Nyereményjáték

A könyvkötőben – ahogy azt a cím is sejteti – nagy szerepet kapnak a könyvek, ezért mostani játékunkban kétszeresen is a könyvekre helyezzük a hangsúlyt! Olyan kötetekből válogattunk ugyanis idézeteket, amelyekben fontos szerepet kapnak a könyvek! A ti feladatotok pedig csupán annyi lesz, hogy felismerjétek, melyik könyvből származik a megadott idézet, és a megoldást beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

“Mintegy fél órát bóklásztam a labirintus tekervényeiben. Az orromat mindenütt megcsapta az elöregedett, poros papírlapok elbűvölő illata. A kezemet tétován húztam végig a kötetek kiálló gerincén, hátha ihletet kapok a választáshoz.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

06. 19. Utószó
06. 21. Zakkant olvas
06. 23. Olvasónapló
06. 25. Csak olvass!
06. 27. Hagyjatok! Olvasok!
06. 29. Readinspo
07. 01. Bookstatic Boglinc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *