Menu Close

Rachel Caine: Ink and Bone

Rachel Caine népszerű és elég termékeny író, elsősorban ifjúsági regények fűződnek a nevéhez, de írt urban fantasy-ket is, de itthon nem annyira szerették, csupán 2 rész jelent meg a híresebb, Morganville vámpírok sorozatából, amit aztán érdeklődés hiányában abbahagyott a kiadó. A The Great Library sorozata természetesen a címe miatt került a radaromra, s gyorsan beszereztem az első három részt, majd a várólistámra került belőle 2, s végre el is olvastam az első kötetet.

Egy olyan alternatív világban járunk, ahol annak idején az Alexandriai Könyvtár nem égett le. Sőt, a könyv történetének idejére a legnagyobb hatalommá nőtte ki magát: ők irányítják hogy ki mit olvashat és minden városban vannak kihelyezett telepeik, a kötelékébe tartozó könyvtárosok és katonák szigorúan ügyelnek arra, hogy senki se birtokoljon valódi írott könyvet. Politikailag persze elvileg semlegesek. Mindenkinek van egy codex-e, ami amolyan e-könyv olvasó, ezen keresztül lehet kérni olvasmányokat a Könyvtártól, s egyedül csak ők adhatnak ki könyveket. A nyomtatást nem engedélyezik, sőt aki a történelem folyamán előállt a nyomdával, mint találmánnyal, azt kegyetlenül elhallgattatják mielőtt nyilvánosságra hozhatná az ötletét (szegény Guttenbergnek bizony rosszabb vég jutott, mint a valóságban). Úgyhogy a könyvtár nemcsak óvja, de teljesen irányítása és ellenőrzése alatt is tartja a könyvekhez való hozzáférést.
Jess Brightwell családja Londonban például könyvcsempészettel foglalkozik, s Jess maga is zsenge gyerekkorától tevékenyen részt vett a családi üzletben, de felnőve már nem annyira tudják hasznát venni. Illetve egy dologban mégis kiemelkedő a sok olvasás bizony eléggé pallérozta az elméjét, úgyhogy kiválóan teljesített a helyi felvételi vizsgán és bekerült azok közé, akik eljuthatnak Alexandriába. Itt aztán lehetősége van azért versenyezni, hogy bejusson az ott dolgozók közé. Ugyanis aki bekerül a válogatás után az előkészítő programba, az vagy megbukik, vagy állást kap a Könyvtárban: lehet belőle tudós, kutató vagy katona. Jess apja pedig még azt is gondolja, hogy a fia igazán jó tégla lesz és majd fel fog lendülni a könyvcsempészet üzlet. Hiszen a forrástól lehet a legértékesebb könyvekre szert tenni, úgyhogy nagyon reméli, a fiúból Könyvtári alkalmazott lesz és a család kihasználhatja. Csakhogy először még meg kell felelni Tudós Wolfe próbáin, mert rendszerint csak 6 embert vesznek fel minden jelöltcsapatból. Természetesen fogyatkoznak a jelöltek rendesen, főleg, ha a tanáruk tényleg mindenféle éles helyzettel szembesíti őket, ahol egy-egy rossz mozdulat akár az életükbe is kerülhet.
De aztán kiderül, hogy Oxford ostroma (a walesi-ek és az angolok állóháborúja már nagyon régóta tart) az ottani könyvtár különleges gyűjteményét fenyegeti, úgyhogy a jelöltek Wolfe vezetésével küldetésre indulnak: minél több értékes kötetet mentsenek ki és juttassanak vissza Alexandriába. S a háborús környezetben bizony már mindenkinek az élete is tét viszont biztos, hogy aki túléli, annak helye lesz Alexandriában. Kérdés, hogy mi ér többet: egy könyv, vagy az ember.

Mit ne mondjak ez a Harry Potter és Farenheit 451 szerelemgyereke könyv, egy kis Könyvtolvaj beütéssel s tényleg az volt, amit ígért: szinte non-stop akció, futással kezdődik a sztori és szinte végig levegőt se kap szegény Jess, annyi minden történik vele. Aztán meg még jól elő is készíti a következő részt, ha nem is függővéggel, de azért izgat, hogy folytatódik a sztori miután egy csomó minden kiderül és körvonalazódik, mi is lenne főhősünk feladata. A második részt lehet kénytelen leszek mielőbb a kezembe venni, mert azt olvastam, hogy Rachel Caine nem igazán vesződik “az előző részek tartalmából” szerű felvezetéssel, úgyhogy jó lenne nem kiesni a sztori hangulatából. Márpedig hangulata és különleges világa nagyon is van a sorozatnak. Igazán érdekes a felépítése, mint a tartalomból is kitűnik: egy alternatív közeljövő, ahol az információs kontroll pont egy Könyvtár kezében van. Persze akadnak ellen lázadók is, például ott vannak, az “égetők” (burners), akik inkább felgyújtják magukat, meg az írott szót, s ezzel foglalnak politikai állást (Bradbury utalás). Szóval Jess könyvtolvaj (na jó, csempész), aztán elkerül Roxfortba Alexandriába, ahol Wolfe-ról nem lehet tudni, hogy gonosz-e vagy sem, mint ahogy a társai között is lehetnek árulók, szóval sok az elmosódó vonal.

Caine nagyon sokat foglalkozik a könyvek, az írott szó szeretetével, amit a szereplők egy csomó módón fogyasztanak. Néha kikerülhetetlen is a szimbolizmus, hogy mi a jobb: az e-könyv, vagy a nyomtatott, lásd ugye a fent említett Codex-eket, amik kényelmesek és könnyen elérhetők, fogyasztó-barátak, de mégis van valami különleges abban, hogy fizikailag kézbe veszünk egy kötetet.

Az Ink and Bone nem tökéletes könyv, de nagyon szórakoztató és gondolatébresztő, tetszett, hogy nem volt sablonos, kiszámítható. Lenyűgözött hogy milyen jó kis háttértörténet került mögé, ami csakis arról tanúskodik, hogy Rachel Caine imádja a könyveket. Úgyhogy aki szereti a könyvekkel foglalkozó fikciót, meg az akciót hozzá, az tuti nem fog csalódni. S igen, ifjúsági regénynek van kategorizálva, de azért jelzem, hogy vannak benne durva jelenetek (önégetés pl. meg a háborús részek elég kemények) és nem minden kedvenc szereplőnk marad velünk a regény végéig.

Kiadó: Allison & Busby
Megjelenés: 2015
Terjedelem: 410 old.
Sorozat: The Great Library #1
ISBN: 9780749017224
Honnan: vásárlás, saját példány

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *