Menu Close

Nagy nyári könyvajánló 2019 – I.

Itt van a nyár és ilyenkor mindig több idő van olvasni. Jönnek sorra a listák is, hogy mi számít nyári olvasmánynak, mit érdemes a tengerpartra vinni és miért. Van aki szereti a strandkönyv kifejezést, van aki nem. Van aki stigmának tartja, van aki teljes mellszélességgel áll mellé. Jómagam még mindig azon vagyok, hogy akárcsak a strandtest (ha van tested és strandon vagy akkor kész ez a strandtest) a strandkönyvek is ugyanebbe a kategóriába tartoznak: strandon vagy egy könyvvel, akkor az strandkönyv, legyen az a Háború és béke, vagy a legújabb Dan Brown. Persze ilyenkor mindenki a könnyebb olvasmányokat keresi, de én magam már az elmúlt években úgy válogattam nyári olvasmányajánlóimat össze, hogy inkább korosztálynak szólnak, illetve különböző témákban kerestem 5-5 címet. Ezek többnyire friss megjelenések (pont ezért indítom idén kicsit később, mert most a Könyvhét is tolódott), illetve amik még nyáron várhatók és úgy tűnik, hogy kiváló szórakoztatást nyújthatnak a semmitevésben.
De ha valakit érdekel, az előző évek hasonló ajánlásait itt is elolvashatja:

A vakáció legelőször a fiatalokat érinti akik lelkesen készülnek a vakációra. Viszont ha nem lehet kint lenni már a napon, vagy éppen az esős időszak köszönt ránk, akkor el kell szórakoztatni az oviszünetben otthon maradtakat is. Az ő korosztályuknak a következő 5 címet ajánlom:
A böngészős könyveknek már nagyon sok fajtája van, a legújabb konkrétan egy óvodai böngésző. Ezekben a könyvekben nincsenek szövegek, de a zsúfolt képekről rengeteg mindent lehet mesélni.

Nincs is izgalmasabb, mint az első nap az óvodában – ha a kicsik minden kérdésükre választ kapnak, mielőtt elindulnak. Mi történik reggel az érkezésnél, milyen játékokkal lehet játszani, mi van az udvaron, és hol fognak aludni ebéd után. Az Óvodai nagy böngészőből mindent megtudhatnak, így igazi kaland lesz minden napjuk!
A képeskönyv tizenegy nagy, részletgazdag képén sok érdekes dolgot lehet megfigyelni. A könyv készítői minden oldalpár szélén kiemeltek néhány tárgyat vagy élőlényt, melyeket a gyerekek megkereshetnek az adott oldalpár nagyméretű képén.

Kiadó: Scolar, terjedelem: 22 oldal, ISBN: 9789632448244

Úgy látszik, hogy minden második nyárra jelenik meg új Boribon és Maszat könyv is. Mindkettő a kis óvodások kedvence, ráadásul most mindegyik nyári/utazós témával foglalkozik.

Nyár van, Boribon és Annipanni strandolnak. De jaj, a szél elviszi a labdát, Boribon pedig hiába segítene, ha még nem tud úszni. Sőt, a szélben homokozni sem lehet! Hogyan lesz ebből pancsolás, homokvár építés és fagyizás?
Boribon, Annipanni és Bence gondoskodnak róla, hogy egy nyári mesében minden megtörténjen, ami egy igazi nyaraláshoz kell!

Kiadó: Pagony, terjedelem: 40. old., ISBN: 9789634103790

Maszat nagy útra készül. Londonba fog utazni repülővel, hogy meglátogassa az unokatestvérét, Kamillát.
Még még sosem ült repülőn, és mindent rettentő izgalmasnak talál! A londoni gyerekekről pedig kiderül, hogy nem beszélnek magyarul – de így is nagyon jól lehet velük játszani!

Kiadó: Pagony, terjedelem: 48. old., ISBN: 9789634104773

Julia Donaldson is nagy kedvence a kicsiknek, legújabb verses meséjében egy füllentős halacskáról van szó.
Volt egyszer egy Pikó nevű halacska, aki minden nap elkésett az iskolából… Hogy miért? Mert vízi csikón lovagolt, ráján lopakodott, vagy éppen beszorult egy kincsesládába, ahonnan aztán egy sellő szabadította ki.
Nem hiszitek? Azt mondjátok, Pikó mindezt csak kitalálta?
Mi lesz vele, amikor tényleg bajba kerül?
Kiderül Julia Donaldson és Axel Scheffler meséjéből,
Papp Gábor Zsigmond remek fordításában!

Kiadó: Pagony, terjedelem: 32 old., ISBN: 9789634104506

A 3-5-8 perces mesék is sorozat, a legújabb részében utazásról szóló rövid történetek vannak.
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után! Itt egy gyűjtemény, amiből választhattok 3 perces mesét, ha későn kerültetek ágyba, 5 perces mesét, ha kicsit több időtök van még, sôt akár 8 perces mesét is, ha hamar sikerült fogat mosni. Akár vízpartra utaztok, akár nagyokat kirándultok az erdőben, ha városnézéssel vagy a játszótéren töltöttétek az egész napot, elalvás előtt válogassatok Marék Veronika, Berg Judit, Dániel András és még 16 nagyszerű kortárs magyar szerző utazós, kalandozós meséiből!
Kiadó: Pagony, terjedelem: 120. old., ISBN: 9789634104735

A következő kör ajánlatában azokra az iskolásokra gondoltam, akik szeretnek olvasni, vagy szeretnénk, ha olvasnának de nem akarjuk, hogy egész nyáron a kötelezők miatt fájjon a fejük. Nekik válogattam a következő köteteket, amelyek úgy a 8-12 éves korosztálynak szólnak.

Az Esti mesék menő csajoknak mintájára készült egy kötet a Menő macskákról is.

A macskák igazi kalandorok és született túlélők. Sokan közülük hihetetlenül izgalmas életet éltek, mégis átnézett rajtuk a történelem. Ez nem tisztességes, ugyebár?
Ez a könyv most kiköszörüli a csorbát több mint 30 olyan cica bemutatásával, akik valamennyien hősei voltak a maguk történetének.
Találsz itt világháborús legendákat, rettenthetetlen matrózokat a nyílt tengeren, Guinness-rekordereket, olyan macskákat, akik regényeket és egyéb alkotásokat ihlettek – de még „asztromacskát” is, aki a világűrbe utazott (és vissza is jött, hogy elmesélje a történetet).
És persze olvashatunk Csalogányról is, aki nélkül a világhírű versenyló nem tett egyetlen lépést sem.
Felkészültél? Döbbenetes macskás tények, és szőrborzoló kalandok következnek!

Kiadó: Móra terjedelem: 160 oldal ISBN: 9789634862383

Tavaly nálam és a fiamnál is nagy siker volt a Zeusz és bandája című könyv (most éppen újraolvassa a gyerek), úgyhogy izgatottan várjuk a folytatást: Caesar ​és bandája címmel fog megjelenni, ami a római történelemről fog szólni viccesen

Tudod-e, melyik római hős fizet a jobb kezével élete legnagyobb baklövéséért, vagy azt, hogyan menti meg öt gágogóbajnok a Capitoliumot? Nem? Na, és azt hallottad már, miért csavarja magát szőnyegbe Kleopátra, a gyönyörű egyiptomi királynő? Vajon mit használtak vécépapír helyett a rómaiak…? Ha szívesen villognál egyedülállóan vicces történelmi tudásoddal, ez a könyv telitalálat!
Kiadó: Kolibri terjedelem: 176 oldal ISBN: 9789634374787 (megjelenés: július 8)

Most éppen a Könyvvadászok című regényt olvasom amit egyenesen könyvmoly olvasóknak találtak ki: elveszett könyvek, internetes játék, kódfejtés San Francisco-ban.

Az élet egy játék, amelyben a könyvek a zsetonok!
Emily bohém szüleinek mániája, hogy minden évben új helyre költöznek. Most éppen San Francisco következik, ami legalább jó hír, hiszen itt van a Könyvvadászat központja. Emily lelkes könyvvadász: a játék lényege, hogy bárki bárhol elrejthet egy könyvet, a megtaláló pedig egy online rendszer alapján pontokat kap.
Amikor Emily a városba érkezik, a Könyvvadászat kitalálóját, aki éppen egy új játék bejelentésére készül, megtámadják. Ijedtében elrejti a nála lévő, teljesen egyedi kiadású könyvet. Emily újdonsült barátjával véletlenül bukkan a könyvre, és a csapat a könyvvadászaton keresztül nyomozni kezd. Az értékes könyvre azonban másoknak is fáj a foga, így indul a versenyfutás. Vajon kinek sikerül előbb megfejtenie a rejtvényeket?

Kiadó: Pagony terjedelem: 378 oldal ISBN: 9789634104667

Folytatódik Neil Patrick Harris bűvészes ifjúsági regénysorozata is, Bájos kis bűvész címmel. (Az előző rész címe A különc varázsló volt)

Csatlakozz te is a Szemfüles Szemfényvesztőkhöz, amint egy újabb kalandba keverednek!
Amikor egy híres-neves médium érkezik a városba, Leila a mesteri szabaduló művész és barátai elé olyan rejtély tárul, amit nem biztos, hogy ki tudnak bogozni. Egy azonban biztos: a hat barát mindent megtesz, hogy biztonságban tartsa Bányavölgyet még akkor is, ha éppen őrült majmokat kell üldözni vagy szellemeket kiűzni egy kísértett hotelből. A kérdés csak az, hogy vajon magukat is meg tudják védeni közben?
Legyél a bűvészmutatványok új rajongója vagy épp az illúziók nagy mestere, a Szemfüles Szemfényvesztők egész biztosan nagyobb örömet nyújt majd még annál is, mint egy segítő kettéfűrészelése!

Kiadó: Maxim, terjedelem: 320 oldal ISBN: 9789634990444

Böngészés közben találkoztam Emma Carroll: Égi tolvaj című történetével, ami nagyon izgalmasnak-érdekesnek ígérkezik a hőlégballonos repülés történetét dolgozza fel ifjú olvasóknak. Várható megjelenés: július 17

Az árva zsebtolvaj, Magpie nem hisz a szemének, amikor megpillant egy fiút, akit elragad egy repülő szerkezet. Magpie a segítségére siet, és azon kapja magát, hogy az ég felé repül. Odafentről minden más, és Magpie hirtelen rádöbben, mire vágyik – az első akar lenni, aki hőlégballonon repül a francia királyi pár előtt.
Lenyűgöző és inspiráló gyerekregény, amely az első párizsi hőlégballonos repülés igaz történetén alapul a 18. században.

Kiadó: Manó könyvek terjedelem: 288 oldal ISBN: 9789634036869 (megjelenés: július 17)

Idén valahogy a fiatal felnőtteknek találtam kevés új olvasmányt. Nagyon sok a sorozat folytatás, s az újabb nagyobb érdeklődésre számot tartó regények igazából majd az ősszel várhatók.

Seanan McGuire csellengő gyerekekről szóló története tavaly teljesen lenyűgözött, örülök, hogy itt van a folytatása.

Nagy nyári könyvajánló 2019 – I.Mélybe ​ránt a Lápvilág by Seanan McGuire, Miks-Rédai Viktória
Published by Fumax on June 18, 2019
Goodreads

A ​két iker, Jack és Jill tizenhét évesen tértek vissza otthonukba, ezt követően kerültek Eleanor West csellengő gyermekeknek fenntartott intézetébe.De vajon mi történt velük ezt megelőzően, a Lápvilágon?Jacqueline anyja tökéletes lánya volt: csendes, udvarias, mindig hercegnőhöz illő ruhában.Ugyan kissé szigorúan bántak vele, de hát a tökéletes gyermekek nem teremnek csak úgy.Jillian apja tökéletes lánya volt: kalandvágyó és vagány. Az apja jobban örült volna egyfiúnak, de ha már így alakult, kihozta a helyzetből a legtöbbet.Az ikrek ötévesen jöttek rá, hogy a felnőttekben nem lehet megbízni.Tizenkét évesen lementek a lehetetlen lépcsőn, hogy megtanulják, a megjátszott szeretet nem elég, hogy felkészítse az embert egy olyan életre, amelyet át- meg átsző a varázslat… És ahol a halállal, vámpírokkal, őrült tudósokkal és létfontosságú döntésekkel kell majdszembenézniük.
Seanan McGuire új története a sokszorosan díjnyertes Minden szív kaput nyitban megismert sötét és mágikus világba kalauzolja el az olvasókat, ahol a tündérmesék mélyén gyakran szörnyek rejtőznek, az igazság pedig ezer foggal mar bele az emberi lélekbe.

Mostanában engem is egyre inkább érdekelnek a nem feltétlenül kedvelhető hősnők, akár ifjúsági regényekben is. Izzy például pont ilyennek ígérkezik

Nagy nyári könyvajánló 2019 – I.Minden, csak nem oké by Laura Steven
Published by Maxim on June 13, 2019
Pages: 352
Goodreads

A 18 éves Izzy O’Neill mindig is tudta, hogy nem dédelgethet nagyratörő álmokat. Nem mehet főiskolára és nem vár rá nagy karrier. Ám egy nap a szerencse rámosolygott, és egy olyan lehetőség hullott az ölébe, ami az egész életét megváltoztathatja. De arra nem számított, hogy hamarosan minden reménye szertefoszlik…
Miután elég sokat mutató fotók látnak napvilágot róla és egy politikus fiáról egy kerti padon, rögtön minden figyelem rá irányul, gúnyolódások céltáblája lesz, és folyamatosan szembesülnie kell a megaláztatásokkal. Izzy eleinte megpróbál csak nevetni a dolgok – de ahogyan a mindennapos zaklatások egyre intenzívebbé válnak, hamar rájön, hogy az, ahogyan a világ kezeli a tinédzser lányokat, az egyáltalán nem oké. Minden, csak nem oké

Patrick Nesstől is most jelent meg egy új regény.

Nagy nyári könyvajánló 2019 – I.Mi, ​hétköznapi halandók by Patrick Ness
Published by Vivandra on June 6, 2019
Pages: 272
Goodreads

NEM KELL MINDENKINEK KIVÁLASZTOTTNAK LENNI.Hősnek, aki szembeszáll a zombikkal vagy a lélekevő szellemekkel, vagy az új fenyegető dologgal – a kék fényekkel meg a sok halállal –, bármi is az.Mi volna, ha TE lennél Mikey? Aki csak túl akar lenni az érettségin, majd jól szórakozni a banketten, de előtte valaki felrobbantja az iskolát. Már megint.És mi van akkor, ha TÉGED nagyobb problémák gyötörnek, mint a következő világvége, mert meg kell találnod a különlegest a saját hétköznapi életedben?

Kalózos fantasy női főszereplővel. Azt hiszem ez épp elég

Nagy nyári könyvajánló 2019 – I.Seafire - Lángoló tenger by Natalie C. Parker
Published by Maxim on July 30, 2019
Pages: 416
Goodreads

Caledonia ​Styxtől még fiatal lányként elvette a szüleit és az öccsét egy könyörtelen hadúr. Az ifjú kapitány most a bajtársnőivel hajózik a halálos Kartács-tengeren, készen arra, hogy visszavágjanak a rettegett zsarnoknak.
Mióta a hírhedt Aric Athair vérszomjas katonái, a kartácsok, végeztek a családjával, az elárvult Caledoniát csakis a bosszúvágy vezérli a veszélyes vizeken. Hajója, a Mors Navis legénységét csupa olyan lány és nő teszi ki, akik hozzá hasonlóan elveszítették a családjukat és az otthonukat Aric meg az emberei miatt. A küldetésük nem más, mint életben maradni, és legyőzni a kartácsok hadihajóinak gyilkos flottáját.
De miután Caledonia legjobb barátnőjének és elsőtisztjének életét megmenti egy dezertálni vágyó kartács, a kapitány kénytelen fontolóra venni, vajon hagyja-e a fiúnak, hogy a hajójukon maradjon. A jóképű idegen rögtön megdobogtatja Caledonia szívét. De tényleg épp egy kartács lenne a kulcsa, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljanak Aric Athairrel – vagy a fiú végül veszélybe sodorja mindazt, amiért a Mors Navis legénysége annyit küzdött?

S végül egy tavalyi megjelenést ajánlok, ami azonban a témája miatt (nyár, Balaton, szerelem) abszolút aktuális.

Nagy nyári könyvajánló 2019 – I.Strand, papucs, szerelem by Anikó Király
Published by Menő Könyvek Pages: 330
Goodreads

Bogi igazi csapásként éli meg, amikor két hónapot édesapja lepukkant, Balaton-parti kempingjében kell eltöltenie. Ezért - az eddigi nyarakból leszűrt tanulságok alapján - összeír egy listát azokról a dolgokról, amiket mindenképpen el akar kerülni. Míg eleinte a legnagyobb gondja, hogy duci testét nem akarja bikiniben közszemlére tenni, később kiderül, hogy vannak komolyabb problémák is. Például a fejükre omló kemping, egy esküvő, egy szülés, és persze jó pár újdonsült barát, őrült nyári esték, és egy furán csattanó csók is, amikor kezdetét veszi a nagy ,,Mentsük meg a kempinget!"-hadművelet...Bogi izgalmas és röhejes kalandokba keveredik, és talán, de tényleg csak talán, békét köt ősellenségével, a bikinivel is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *