Menu Close

2018-as nagy nyári könyvajánló – I.

Az elmúlt két évben nagyon élveztem nyári könyvajánlókat írni, szóval úgy döntöttem, hogy megtartom ezt a kiváló szokásomat és idén is készítek három részes könyvajánlót. Alaptételem, hogy a nyár olvasásra termett, s bármi nyári könyvvé, sőt strandkönyvé lép elő, ha az ember június 1 és augusztus 31 között olvassa el (strandkönyv, ha ugyanezt a strandon teszi). Olyan könyveket válogattam idén is, amelyek friss megjelenések, vagy hamarosan kerülnek a könyvesboltokba, mindenesetre még a naptári nyárvége előtt ez meg fog történni. Egyeseket közülük már olvastam, de inkább olyan köteteket válogattam, amiket én is szívesen olvasnék, sőt lehet, hogy fogok is, ha az időm engedi (esetleg jövő nyáron :). Akárcsak tavaly kategóriákra bontottam az ajánlót, mindegyikben szigorúan 5-5 könyvet válogattam és három részben fogom felvezetni őket.
Ha valakit érdekelne a korábbi ajánlók(2016-ban három részletben bevált olvasmányokat hoztam, 2017-ben új megjelenéseket, akárcsak most is):

Mivel most már nem csak vége van a tanévnek, de lassan lezajlanak az évzárók is és beáll az oviszünet, először olyan gyerekeknek szóló könyveket ajánlok, amiket be lehet szerezni és vinni magunkkal, hogy amikor az UV miatt nem lehet kint lenni a napon, akkor az árnyékos szobában olvasgathatunk együtt az ovis korú csemetékkel vagy kisiskolásokkal.

Idén tavasszal a kisebbikkel nagyon megkedveltük Otfried Preußler könyveit, úgyhogy már nekiálltunk a könyvhétre megjelent Kökény, a kalapos manó című kötetnek.
Egy szép őszi napon Kökény, a kalapkészítő manó félbehagyja a lekvárfőzést, és inkább kirándulni indul. Hiába, a legszorgalmasabb manónak is szüksége van egy kis kikapcsolódásra és kalandra! Útközben pedig kaland akad bőven, több is, mint szeretné… Még szerencse, hogy a bajban új barátra lel, akinek az oldalán még a vad Setenetter is legyőzhető! A Kökény, a kalapos manó az Otfried Preussler új meseregény-sorozatának első része.
Kiadó: Kolibri, terjedelem: 108 oldal, ISBN: 9789634370833

 

Marák Veronika most nem rajzol, helyette a meséihez Pásztohy Panka készített illusztrációkat, ebből lett a Bohóc és a kismajom, ami az első kötete lett a tervezett Marék Veronika meséi sorozatnak.

Marék Veronikát és hőseit, Boribont, Kippkoppot, a Kockásfülű nyulat mindenki ismeri és szereti. De ismerjük-e Harcsabajusz kapitányt, Cuppogót, a kis sünit, vagy Rombolli cirkuszából a kismajmot? Őket talán már kevésbé… Hiszen Marék Veronika amellett, hogy írta és rajzolta Boribont, Kippkoppot és a többi jól ismert figurát, számtalan rövidebb-hosszabb mesét, verset és mini színdarabot írt, amelyek különböző gyerekújságokban jelentek meg az elmúlt 50 évben.
Összeültünk Veronikával, és belemerültünk a régi gyerekújságok világába. Annyi – és annyiféle – mese került elő, hogy rögtön bizonyossá vált: ez nem egy kötetnyi mese, hanem legalább öt!
Így született meg A bohóc és a kismajom, a Marék Veronika mesél-sorozat első kötete, amelybe óvodásoknak szóló, állatos történeteket válogattunk – egy marékkal.
A meséket ezúttal Pásztohy Panka kedves és szerethető rajzai kísérik.

Kiadó: Pagony, terjedelem: 98 oldal, ISBN: 9789634103745

Lassan már dr. Seuss-t se kell itthon bemutatni, legutóbb a Rókamóka jelent meg tőle, szintén vicces verses mese, T. Szabó Anna kiváló fordításában.
A Kalapos Macska, a Ha lenne egy cirkuszom, a Zöld sonkás tojás és a Kell egy kedvenc után újabb kötettel bővül a Dr. Seuss-életműsorozat.
Dr. Seuss a gyerekirodalom egyik legnépszerűbb alakja, a Rókamóka pedig az egyik legnehezebben fordítható szójátékos meséje.
A vidám történetben a világhírű zoknis róka az őrületbe kergeti Bodrit azzal, hogy különféle nyelvtörőkre szeretné megtanítani. Pörögnek az r-rek, susognak az s-ek, csattognak a t-k…
A nyelvtörés és a jókedv garantált!

Kiadó: Kolibri, terjedelem: 62 oldal, ISBN: 9789634373124

Julia Donaldson mesekönyvei is nagyon aranyosak és kedvesek s tőle is található új sztori, A madárijesztők esküvője címmel.

Két madárijesztő, Rozs Réka és Zab Bence
Mindennap a madarakat ijesztette.
És mivel szerették egymást nagyon régen,
Bence egy nap így szólt: – Légy a feleségem!
Csodás esküvonk lesz, olyan, amit senki
Soha az életben nem fog elfeledni.
Drukkoljunk Rékának és Bencének, hogy ebben a kalandos, megható és vicces történetben (hiszen Julia Donaldson írta, Axel Scheffler rajzolta, Papp Gábor Zsigmond fordította!) minden úgy sikerüljön, ahogy elképzelték.

Kiadó: Pagony, terjedelem: 37 oldal, ISBN 9789634103578

Az Irány Észak a rajzos borítójával és a fülszövegével hívta fel magára a figyelmemet: egy törpecsalád a főszereplő, akik többek között egy titkos térképre bukkannak. Ezt több estén át is lehet olvasgatni.

A törpecsalád levelet kap: szűk kis kuckójukból egy óriási, zegzugos lakásba költözhetnek az Északi-fennsíkon. Nagy az öröm, mert már alig fért el egymás hegyén-hátán a két eleven gyerek, Piros és Menyus, és apa meg anya is rég vágyott egy nyugodt sarokra. Az Északi-fennsík ráadásul izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokat tartogat a kíváncsi törpegyerekeknek, hiszen erre lakik a nyuszipók, akinek kedvence az óriásrépa, a párduccsiga, aki mindent összenyálaz, no meg a félel-metes fennsíki húsimádó. A fiókok tömve vannak varázs-receptekkel, bogárlámpással, és apa egy titokzatos térképet is talál… Horváth Ildi első saját mesekönyvének hősei őrzik az otthoni fejből mesélés összebújós, kedves hangulatát, miközben tele vannak fantáziával, ötlettel, humorral.
Kiadó: Pagony, Terjedelem: 80 oldal, ISBN: 9789634103868

 

A következő körbe azokra a 8-12 éves gyerekekre gondoltam, akik szeretnek olvasni, vagy legalábbis jó lenne ha olvasnának, s mondjuk ne csak a nyögve-nyelős kötelezőkkel kelljen baljódniuk, hanem szórakozzanak is. Az ide válogatott könyvek olyanok, amiket én is szívesen adnék vagy fogok is adni a fiam kezébe s remélem élvezni is fogja őket.

Az 50 elszánt magyar nő már itt van a polcomon, hiszen nemrég írtam is róla.

Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség.
Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek.
A kötetben szerepel többek között Szent Erzsébet, Zrínyi Ilona, Hugonnai Vilma, Veres Pálné, Teleki Blanka, Kovács Margit, Fischer Annie, Dévény Anna, Lubics Szilvia és Polgár Judit.

Kiadó: Bookline Könyvek, terjedelem: 208 oldal, ISBN: 9789634373162

 

Nagyon szeretjük az Így neveld a sárkányodat sorozatot és jó, hogy Cressida Cowell újabb regénye a Hajdan Varázslói is megjelent magyarul, ami egészen más világba visz minket.

Hajdan létezett varázslat, a sötét erdőben élt. Aztán megjelentek a harcosok…
Czár varázslófiú, de nincs varázsereje. Bármit megtenne, hogy legyen.
Ábránd harcoslány, de van nála valami, amit tilos magánál tartania, valami varázslatos. Bármit megtenne, hogy ezt eltitkolja.
Amikor útjaik keresztezték egymást, Czárnak és Ábrándnak el kell felednie a nézeteltéréseket, ha el akar jutni a Harcos-erőd szigorúan őrzött tömlöceibe.
Ahol mozgolódni kezd valami, ami évszázadokon át aludt…
A könyv szerzője CRESSIDA COWELL az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT című könyvsorozat írója és illusztrátora. A Hajdan varázslói egy új sorozatának első kötete, amely Nagy-Britanniában és számos nyugat-európai országban heteken keresztül vezeti az eladási listákat.

Kiadó: Digitanart Stúdió, terjedelem: 390 ISBN: 9786155716072

Neil Patrick Harris már az önéletrajzában is sokat mesélt arról, hogy mennyire szeret bűvészkedni. S mint gyakorló apuka, erről a hobbijáról meseregényt is írt (ami angolul már sorozat) A különc varázsló címmel, ami még a hónapban meg fog jelenni.

Carter szülei halála után nagybátyjához kerül. Sajnos Sly, aki bűvész, lopásból tartja fenn magát. Carter így hányatatott körülmények között menekül nagybátyjával egyik hajléktalanszállóról a másikra. Amikor azonban Sly nagybácsi őt is lopásra kényszeríti, úgy dönt, hogy elmenekül. Sly nagybácsi üldözőbe veszi, Carter végül egy mozgó vonatra ugrik, és egy kis városban ébred másnap. Étel után kutatva találkozik Mr. Vernonnal, aki egy csodálatos bűvész, de nem az artista társulat tagja. Mr. Vernon egy bámulatos kártyatrükkel búcsúzik, és eltűnik Carter szeme elől egy lapot maga után hagyva. Mikor Carter megvizsgálja a kártyát, észreveszi, hogy össze van ragasztva. A kártyalapot szétválasztva egy címet talál Mr. Vernon nevével. A fiú nem tud ellenállni a kísértésnek, és felkeresi a címet, ahol már várnak rá…
Kiadó: Maxim, terjedelem: 240 oldal, ISBN: 9789632619392

Marcus SedGwick Hóllócsőr históriák sorozatából is már kettő megjelent, vicces kicsit ijesztő család tagjai keverednek mindenféle kalandba a Vízözön és vesztegzár valamint a Kísértetek és ketyerék című könyvekben.

Nem elég, hogy Vadony és Tesó teljes sokkot kap egy állítólagos kísértettől, Vehemenc is mindenkit őrületbe kerget legújabb ketyeréjével, a Szuperszonikus Kincsvadász Detektorral. Amikor még Fantomaxi kapitány is felforgatja a kastély lakóinak életét, Edgár és Heuréka elindul az elhagyatott déli szárny felé…
Az Átokzugi família hajmeresztő kalandjait regélik el a…
Hollócsőr históriák
Ismerkedj meg az elátkozott kastély lakóival: Vehemenc hibbant feltaláló; Mézi, a hitvese álmodozó boszorkány; kamasz lányuk, Heuréka imád nyomozni; Vadony, a nyápic öcsike pedig csak Tesó nevű félnótás majmával törődik. Még szerencse, hogy van egy őrangyaluk: Edgár, a család bölcs (és kissé szószátyár) hollója.

Kiadó: Móra, terjedelem: 272 oldal, ISBN: 9789634153702

 

R.J. Palacio Az igazi csoda című könyve kicsit kakukktojás, mert már korábbi megjelenés, sőt már két magyar kiadása is van, mert korábban Csodácska volt a címe, csak a tavalyi film miatt változtatták meg és kapott filmes kötést is. Így viszont tuti még a könyvtárban is megtalálható.

„Egy csöndes átváltozás gyönyörű, humoros és olykor könnyekig megható története.” (Wall Street Journal)
August (Auggie) Pullman arcdeformációval született, így nem járhatott suliba – egészen mostanáig. Épp most kezdi az ötödik osztályt a Beecher Prep Iskolában, és ha valaha csöppentél már be újoncként egy közösségbe, pontosan tudod, milyen nehéz ez. Az a helyzet, hogy Auggie is csak egy hétköznapi gyerek. Csupán az arca nem hétköznapi. Vajon képes lesz meggyőzni az osztálytársait arról, hogy külseje ellenére közéjük tartozik?
R. J. Palacio egy modern klasszikust írt. Humoros, felemelő és hihetetlenül megható regényt, amire a végszót követően még sokáig emlékezni fogunk – miután egy ültő helyünkben elolvastuk, és lelkesen továbbadtuk.

Kiadó: Könyvmolyképző, ISBN 9789634572978

A trend, hogy a fiatal felnőttek olvasnak a legtöbbet még mindig tartja magát és egyre több kiadó szolgálja az igényeket sokféle sztorival. Már nem csak vámpírok, disztópia, fantasy vagy szerelmi háromszög alkotja a magyarul megjelenő YA irodalom gerincét, hanem szerencsére egyre többféle téma feldolgozását is lefordítják magyarra is.

 

Éppen úgy gondolom, hogy V.E. Schwab nem tud rosszat, szóval megvettem már a könyvhéten az Egy kegyetlent dalt, ami egy duológia első része. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit takar az olyan leírás, mint “egy olyan világ, ahol az erőszak valódi szörnyeket szül”.

2018-as nagy nyári könyvajánló – I.Egy kegyetlen dal by Victoria Schwab, Miks-Rédai Viktória
Published by Fumax Kiadó on June 5, 2018
Pages: 400
Goodreads

Egy városban, amelyet háború dúl, és utcáit szörnyek róják, sehol sem vagy biztonságban
A város kettészakadt. Északot a rettegett Harker-család uralja, a Déli Várost pedig a Flynn-klán. Háborújuk szó szerint szörnyeket szabadított el a világban: lényeket, amelyek mások félelmével, húsával és vérével… vagy a lelkével táplálkoznak.
Kate Harker másra se vágyik, csak hogy bebizonyíthassa apjának, a keménykezű Harker-családfőnek, hogy ugyanolyan kegyetlen, mint ő. Kate ember, de szörnyé akar válni.
August Flynn másra se vágyik, csak hogy jó ember lehessen, jószívű, mint apja, az ártatlanok védelmezője. Csakhogy egyetlen dallammal képes elragadni és elemészteni a védtelenek lelkét. August szörnyeteg, de emberré akar válni.
Egy nap lehetőséget kap, hogy segítsen: magát a nagyszájú Kate-et kell szemmel tartania, akit éppen újabb iskolából tanácsoltak el.
A háttérben azonban soha nem látott fenyegetés ébredezik. August és Kate több választásra kényszerül: hősök lesznek, vagy a sötétség oldalára állnak – barátok lesznek, vagy ellenségek. Döntésük tétje nem pusztán az életük, a város jövője is ezen áll vagy bukik.
Victora Schwab (Viszály, Egy sötétebb mágia) New York Times sikerlista-vezető regénye a sötét hangulatú Verity szörnyei duológia első kötete.

 

Erre az ifjúsági fantasy-re a borítója miatt figyeltem fel, ráadásul történelem és babakészítés is van benne.

2018-as nagy nyári könyvajánló – I.A ​krakkói babakészítő by R.M. Romero
Published by Maxim on July 3, 2018
Pages: 352
Goodreads

Babaországban varázslat van. Az emberek országában háború van. Mindenütt fájdalom. De az összefogásban van remény.
Karolina élő baba, akinek királyát és királynőjét letaszították a trónról. Ám amikor egy furcsa jó szél elviszi Babaországból, Krakkó városában, Lengyelországban találja magát, a Babakészítő társaságában. A Babakészítő fájdalmas múltú, rendkívüli, varázserejű férfi. A Babakészítő már régóta egyedül él, ám Karolina bátor és szeretetteljes társaságában néha újra mosolyog, sőt, összebarátkozik egy hegedűssel és a lányával… miután sikerül túltennie magát a döbbeneten, hogy a baba beszél hozzá. Újonnan meglelt boldogságukat azonban tönkreteszi az, hogy a nácik megszállják Németországot. Karolina és a Babakészítő hamar rájön, hogy zsidó barátaik nagy veszélyben vannak és elhatározták, hogy bármilyen kockázatot vállalva segítenek nekik.

 

Laini Taylor előző sorozatát magyarul nem fejezték be, de ez az újabb egész hamar megjelent, s talán jönnek majd a folytatások is, mert mindenütt elismerően írtak róla.

2018-as nagy nyári könyvajánló – I.A ​különös álmodozó (A ​különös álmodozó #1) by Laini Taylor, Komáromy Zsófia
Published by Maxim on June 7, 2018
Pages: 560
Goodreads

Lazlo Strange egy szerzetesek között élő árva. Egy Weep nevű elveszett városról álmodozik, melyről azonban senki sem tudja, hogy valóban létezik-e, és merre keressék. Mindenki csak nevet rajta, mondván, hogy álomvilágban él. Egyik nap mesebeli lények érkeznek városukba. Tudósokat toboroznak, akik segíthetnek a rég elfeledett Weep nevű városon. Kétszáz évvel ezelőtt ugyanis istenek jöttek városukba, és egy különleges anyagból egy lebegő citadellát húztak fel. Hosszú időn át elrabolták Weep városának fiataljait, hogy szolgálják őket, és segítsenek újabb istenek nemzésében. Lazlo legnagyobb álma így teljesül. Beáll az utazók sorába, hogy segítsen Weep lakóin.

 

Ifjúsági regényekben is szeretem a romantikus történeteket és bár akár játszódhatna Párizsban is, külön örülök, hogy itt Londonban kavarognak a szálak.

2018-as nagy nyári könyvajánló – I.Londonban bármi megtörténhet by Sarra Manning
Published by Menő Könyvek on June 29, 2018
Pages: 292
Goodreads

A tizenhét éves Sunny kapcsolata elég furcsán ér véget: kap egy képet a mobiljára, amin a barátja egy másik lánnyal csókolózik. Más ilyenkor talán összeomlana, de Sunny más megoldást választ. Ami ezután következik, az egy tizenkét órás őrült hajsza robogóval London körül, ami este 8-kor indul a Crystal Palace-nél (olyan messze a civilizációtól, hogy még a metró sem jár arra), át Camdenen, Shoreditch-en, a Sohón, Kensigtonon, Notting Hillen… és reggel 8-kor ér véget az Alexandra-palotánál.

 

S ha már a különböző műfajok a YA-n belül: nálunk ritkán szokott ifjúsági thriller megjelenni, ez kimondottan érdekesnek ígérkezik.

2018-as nagy nyári könyvajánló – I.Kegyetlenség by Scott Bergstrom
Published by Libri on July 10, 2018
Pages: 420
Goodreads

Apja eltűnése után Gwendolyn Bloom olyan útra lép, amire egyáltalán nem számított. Új személyazonosságot kap, és leereszkedik a kémek, orgyilkosok és vérbeli gengszterek világának legmélyebb bugyraiba, ahol végre megismeri a teljes igazságot.Nincs választása: csak úgy mentheti meg az apját, ha a fogatartóihoz hasonlóan ő is kegyetlenné válik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *