Menu Close

Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Pár éve indítottak kickstarter kampányt egy kimondottan lányoknak női történetekről szóló mesekönyvre, ami azóta magyarul is megjelent. Ez volt az Esti mesék lázadó lányoknak, amely 100 különleges nőt ismertetett meg a fiatalokkal. Sőt az eredeti könyvnek azóta már van folytatása, amit elvileg szintén ősszel hoznak magyarul is, újból még 100 különleges élettörténettel. S igen, fiús anyaként nálunk is a polcon van ez a kötet és a folytatást is várom. Nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy nemcsak a magyar változat érkezik, hanem valami egészen más is: 50 elszánt magyar nő. A két könyv egyszerre debütált a Könyvhéten. Az előbbi, a Magyar mesék lázadó lányoknak majdnem egy az egyben a Favilli-Cavallo kötet felépítését követi, a Fodor-Neset összeállítás azonban kicsit más: összetettebb, idősebbeknek szól és nem annyira mesélős, hanem ismeretterjesztő. De így is nagyon jól működik.

Az 50 elszánt magyar nő című kötetben arra a feladatra vállalkoztunk, hogy a magyar gyerekekkel megismertessük azokat a hősnőket, akikre határainkon belül és kívül büszkék lehetünk, vagy akik méltatlanul elfeledve szomorkodnak a könyvtárak és az internet eldugott zugaiban. Fontosnak tartottuk megörökíteni azoknak a nőknek a pályáját is, akik a könyv írásának pillanatában formálják a nőkről alkotott szemléletet.” – írják a szerzők az előszóban és tökéletesen teljesítik a feladatot. S bár elég tájékozottnak vallom magamat a női sorsokat és személyeket illetően (igen, ezt már két alkalommal is megörökítettem podcastban, Menő csajok a múltból 1 és Újabb menő csajok a múltból adásban) örömmel fogadtam, hogy sok ismeretlen és méltatlanul elfeledett, mellőzött asszonyról, lányról szereztem ismereteket, s 1-1 fejezet után lelkesen fordultam a Google-hoz. Például tényleg döbbenetesen szép és tehetséges és nagy irodalommal rendelkező festőnő volt Amrita Sher-Gil, hogy adtunk bizánci császárnét is a világnak, s hogy az egyik szereplővel még személyesen is találkoztam.

Nagyon örültem, hogy tényleg olyan nőkről is szó volt a kötetben, akikről korábban még csak nem is hallottam, mert a szerzők igyekeztek az első szó nyomán bemutatni azokat, akik a női nemből elsők voltak valamilyen területen: az első fejedelemnőt, orvost, tudósítót, pilótát, szumó bajnokot. S valóban nem tudtam, hogy ki volt az első korcsolyabajnokunk, női pilótánk, régészünk stb. De egyéb kiemelkedő női sorsokkal is találkozhatunk és végre szó van itt is Szenes Hannáról és több olyan nőről, akik még mindig nagyon is aktívak.

A könyv ismeretterjesztő kötet és úgy a 10-14 éves korosztály lenne a célközönsége szerintem. Minden nő két páros oldalt kap, egy portrét rövid bevezetővel a következő két oldalon pedig először az életéről van szó aztán meg az eredményeiről és mindenféle adalékról, ami kapcsolódhat az adott szereplőhöz: szómagyarázatok, történelmi korszakok leírása. Mindez röviden és határozottan átadva a legfontosabb hívószókat és egyértelműen arra biztatva az olvasót, hogy keressen, kutasson érdeklődjön tovább, itt megkapja a kezdő lökést hozzá. De a szóhasználat és a stílus sehol se lekezelő vagy gagyi.

Az illusztrációk, a tipográfia, az elrendezés mind nagyon kellemes a szemnek, gyorsan lehet olvasni a könyvet. Én elkezdtem az elejétől és majdnem egyhuzamban végig is mentem rajta, aztán az érdekesebbeket, a számomra ismeretleneket újra fellapoztam és itt-ott már kiegészítettem tudásomat magam kutatásával és utánaolvasásával, de még vár rám jó pár izgalmas felfedezés. Nagyon jó, hogy sok olyan névvel találkoztam aki eddig ismeretlen volt számomra és biztos vagyok benne, hogy még rengeteg izgalmas életút van, amelyet megismerhetnénk szélesebb körben. Remélem, hogy akárcsak a lázadó lányos meséknek, ennek a kötetnek is lesz folytatása amiben még több fontos magyar nőről szerzünk tudomást.

Legjobb lenne, ha ezek közül a nevek közül sok a tananyag részét képezné. Mert nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen vele, az emberiség múltjában, jelenében és jövőjében is mindkét nem képviselőjének jelentős szerepe van, volt és lesz is.

Blogturné

Nagyszerű, hiánypótló kiadványt jelentet meg a Bookline Könyvek a könyvhétre, Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő címmel. A gyönyörűen illusztrált kötetről hat blogger véleményét olvashatjátok el a turné során, érdemes velünk tartani és megfejteni a feladványokat, a helyes megfejtők közül egy szerencsés megnyerheti a könyvet a kiadó felajánlásában.

Fülszöveg

Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség.
Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek.
A kötetben szerepel többek között Szent Erzsébet, Zrínyi Ilona, Hugonnai Vilma, Veres Pálné, Teleki Blanka, Kovács Margit, Fischer Annie, Dévény Anna, Lubics Szilvia és Polgár Judit.
Kiadó: Bookline Könyvek
Illusztrálta: Rátkai Kornél
Kiadás ideje: 2018
ISBN: 9789634373162
Oldalszám: 208 oldal
Megrendelés

Nyereményjáték

A mostani játék során olyan híres nőket kell felismerni, akik valami fontos dolgot tettek a női egyenjogúság kivívásáért. Minden állomáson találsz egy képet, a híres nő nevét írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

Ki ő?


a Rafflecopter giveaway

A turné további állomásai

06.07. Kelly & Lupi olvas
06.09. Szembetűnő
06.13. Deszy Könyvajánlója
06.15. Olvasónapló
06.16. Sorok Között Könyves Blog
06.17. Spirit Bliss Sárga könyves út

1 Comment

  1. Pingback:Könyvajánló: Fodor Marcsi & Neset Adrienn – 50 ​elszánt magyar nő |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *