Menu Close

Neil Patrick Harris: A különc varázsló

Annak idején az Így jártam anyátokkal sorozatot én nem Barney Stinson kedvéért néztem, ennek ellenére nagyon kedveltem a karaktert és persze az őt játszó színészt, Neil Patrick Harrist. Akinek úgy 3 éve jelent meg nálunk is önéletrajzi kötete, az Így jártam az életemmel, amely eléggé formabontóra sikerült. Annak idején már írtam is, hogy

NPH amúgy teljesen normális körülmények között nőtt fel, szerető családban, gyerekkorától foglalkoztatta a színpad és a bűvészkedés volt az egyik első hobbija. Ez a vonása amúgy máig megmaradt neki, előszeretettel nyűgözi le a talk-showk házigazdáit, vagy a baráti házaspárokat egy-egy trükkjével. Sőt épp friss hír, hogy 4 könyves ifjúsági regénysorozat megírására kötött szerződést, amelyben a címe alapján a bűvészkedés komoly szerepet fog kapni.

S íme a regénysorozat első része már mindjárt kapható lesz itthon is és igen komoly szerepet játszik benne a bűvészkedés, na meg az, hogy a szerző szeret kicsit formabontóan állni a történetmeséléshez.

A különc varázsló főszereplője Carter, aki öt évesen jutott árvaságra, aztán pedig jobb híján egy szélhámos nagybácsi szárnyai alá került. Aki egyrészt nem tudott mit kezdeni a gyerekkel, másrészt egyáltalán nem volt az a Danny Ocean (vagy bármely Ocean családtag) típusú szélhámos, akinek a trükkjein mosolygunk és legyintünk, mert végülis a jó ügy érdekében dolgozik. Ó, nem Simlis nagybácsi bizony kisstílű bűnöző volt, aki gátlástalanul használta ki az embereket, nem vetette meg a lopást se és igencsak megörült, amikor kiderült, hogy Carternek (akinek az apja bűvész volt), van affinitása a trükkökhöz. A fiú azonban eléggé okos lett már ahhoz, hogy tudja: lopni bűn és ő ebből nem kér, úgyhogy megszökött. Persze nem könnyű egyedül egy tizenkét éves srácnak boldogulnia. Amikor elkeveredik Bányavölgy városába, először az ott állomásozó Karnevál kelti fel az érdeklődését, de rájön, hogy a legtöbb dolog, amit ott bemutatnak, hamis. Annál inkább felkelti az érdeklődését Mr. Vernon, aki szerit a mágia valóban létezik. Carter hisz a bűvésztrükkökben, a varázslatban azonban nem, ennek ellenére kíváncsiságból felkeresi Mr. Vernon Bűvös Boltját, ahol barátokra talál, akikekkel együtt egy igazi bűntényt is meg tudnak hiúsítani.

NPH regénye egyrészt nagyon modern, másrészt pedig amolyan időn kívül játszódik, hiszen nincsenek benne nagyon bölcsen említve a kütyük és az, hogy manapság mi minden tartozik a hétköznapokhoz, ugyanakkor meg szépen elegánsan a sokszínűségre hívja fel a figyelmet. Hiszen van a szereplők közt aki árva, van akit két apa nevel, van aki otthon tanul, mert kerekesszékhez van kötve és rajz alapján színes bőrű szereplők is felvonulnak. De mindez nem fontos, mert a lényeg a kaland és a trükkök, a barátság és az elfogadás.
Nagyon gyorsan olvasható könnyed könyv volt A különc varázsló, amiben ugyan nincsen igazából semmi újdonság, mert a kalandok és a szereplők motiváció eléggé kiszámíthatóak, ugyanakkor NPH stílusa továbbra is formabontó, élvezet amikor kiszól az olvasóhoz és trükköket tanít, vagy rejtvényeket ad fel. Nagyon remélem, hogy a további történetekben kicsit jobban elrugaszkodik a sablonoktól és akkor nem csak a stílusa, hanem maga a történet, amit elmond az is izgalmasabb lesz.

Neil Patrick Harris megírta azt az ifjúsági regényt (MG korosztálynak szólót, azaz 8-12 éveseknek ajánlottat), amit igazán élvezni tudnak azok, akiknek szól. Ha valaki már megismerkedett NPH stílusával, az tudja élvezni a sok kiszólást is a könyvből (esti közös meseolvasásra termett a sztori), na meg a néhány konkrét bűvésztrükk leírást, amivel útjára lehet indítani egy kis varázslót. De nem csak a felolvasó szülők élvezhetik a történetet, hanem a már egyedül olvasók is, ugyanis a trükkök mellett rejtvények is vannak a regényben. Úgyhogy a kötet igazi családi szórakozást nyújthat. Talán kicsit túl sablonosat és kiszámíthatót, de azért feltétlenül aranyosat, nagyon kedves rajzokkal és az üzenettel, hogy a sokszínűség csak hozzátesz bárki életéhez.

Blogturné

Tudtátok, hogy Neil Patrick Harris gyerekköny-sorozatot ír? A Maxim Kiadó jóvoltából most ti is megismerkedhettek a színész ezen oldalával. Tartsatok velünk július 11. és 15. között, olvassátok el az értékeléseket és a regényhez tartozó extrákat. Vegyetek részt a játékban, ahol megnyerhetitek a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Fülszöveg

Miután Carter korán elveszítette szüleit, nagybátyja, Simlis Mike veszi gondjaiba.
A férfinak nincs munkája; kézügyességgel és egyéb bűvésztrükkökkel csal ki pénzt emberektől. Carter mesterien elsajátította Mike bűvésztrükkjeit, de nem hajlandó képességeit lopásra használni, így elszökik gonosz nagybátyjától, és egy álmos New England-i kisvárosba menekül. Itt hamar új barátokat szerez, de ahogy az a jó trükkökkel lenni szokott, a helyzet egy szempillantás alatt megváltozik, amikor a mohó B. B. Bosso és bandája megérkezik a városba azzal a titkolt céllal, hogy mindent ellopjanak, amire enyveskezüket rá tudják tenni.
Carter a véletlen vagy a sors révén megismerkedik a helyi illuzionista Dante Vernonnal, és csatlakozik öt vele egykorú, hasonló érdeklődésű bűvészhez. Együtt, és persze varázslattal akarják megmenteni Mineral Wells városát Bosso gonosz hatalmából. A szemfüles szemfényvesztők hat tagja hamarosan kalandra és barátságra talál, és megtudják, mi mindenre képesek.
(Psszt. Szia! Igen, hozzád szólok. Gratulálok, hogy idáig olvastad. Jutalmul elárulok egy kis titkot… Ez a könyv nem egyszerű könyv. Titkok és rejtjelek és kódok, sőt, bűvésztrükkök kincsestára. Szóval olvasd tovább figyelmesen, és nem csak egy történetet fedezel fel… megtanulsz bűvészkedni is!)

Kiadó: Maxim Kiadó
Fordító:Bozai Ágota
Megjelenés: 2018
Oldalszám: 240 old.
Sorozat: A különc varázsló (#1)
ISBN: 9789632619392

Megrendelés

Nyereményjáték

Mivel a könyv írója egy ismert színész, ezért most olyan színészeszeket kell kitalálnotok, akik maguk is jó komikus vénával rendelkeznek. Minden állomáson találtok egy képet, a ti feladatotok pedig az, hogy a nevet beírjátok a megfelelő Rafflecopter dobozba. Ha velünk játszotok, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet! 🙂
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

07.11 – CBooks
07.13 – Kelly és Lupi olvas
07.15 – Olvasónapló

3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *