Menu Close

Kate diCamillo: Cincin lovag legendája

Azon a címen, hogy tájékozódom milyen mesekönyvekkel teljen meg Babszem polca elkezdtem mindenféle meseregényekkel, gyerekkönyvekkel ismerkedni. Egyelőre a könyvtárban csemegézek, hogy tájékozódjam, mert nem győzöm hangsúlyozni, hogy lányregényekből tudom a frankót, de például összesen 3 db indiános-cowboyos regényt ha olvastam ifjú fejjel. Cincin lovag legendája tehát ezen törekvésemnek köszönhetően jött velem haza múltkor a helyi FéSZEKből.

Kate DiCamillo mindenféle díjakat nyert a regénnyel, ami már kiállításában is nagyon szép, a mesét pedig finom ceruzarajzos illusztrációk díszítik (Timothy Basil Ering kezéből), amik kiválóan illeszkednek a történethez, mindig a megfelelő tónúsúak. Elnézve a film kapcsán kiadott újabb változatot, mindenképpen jóval ízlésesebb. A könyv teljes címe egyébként: Cincin lovag legendája : egy kisegér, egy hercegnőő, egy kis leves és egy orsó vörös cérna története

Egérszegi Cincin családja legifjabb sarja és általában olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amilyenekkel más egér nem. Ezért aztán elkövet pár hibát amit nem néznek jó szemmel a többi egerek. Szereti a szépet, meséket olvas, zenét hallgat és beleszeret Borsószem hercegnőbe. Bűneiért, mert több akart lenni mint egy egyszerű palotai egér elítélik és börtönbe vetik, ahol a biztos pusztulás vár rá. A tömlőc sötétjében ugyanis a patkányok az urak, akik bizony egerekkel táplálkoznak. Cincin azonban túléli a lehetetlent és még szíve vágya is teljesül, megmentheti imádott hercegnőjét.

A történet pedig roppant bájos, bár azt hiszem inkább úgy 8-10 éves
kortól ajánlott mert nem bánik kesztyűs kézzel az élet sötét oldalával. Van itt ugyanis halál, butuska, szerencsétlen sorsú szolgálólány, kegyetlen patkányok és cserbenhagyások. Kate DiCamillo azonban rutinosan kezeli a dolgokat, s bár olvastam pár kritikát, hogy túl félelmetes a történet, szerintem egyszerűen csak nincs cukrosmázba csomagolva. Ráadásul úgy tudta megszólítani az olvasót, meg magyarázott el dolgokat, hogy azok egyáltalán nem tűntek erőltetettnek. Ja és mindemellett még én is tényleg izgultam, hogy mi lesz a mese vége.

4 Stars

3 Comments

  1. Inkábbnemmondanámmeghogykivagyok

    miután ennyi hülyeséget írtam térjünk rá a könyvre: nekem nagyon tetszett, egy tizest simán megér =)

  2. Pingback:Gyerekpolc | Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *