Menu Close

Matt Haig: A lány, aki megmenti a Karácsonyt

A tavalyi karácsonyi szezon meseregénye volt Karácsony apóról és hogy lett belőle az, aki Matt Haig bájos kötete, A fiú, akit Karácsonynak hívnak, amelyből megtudhattuk, hogy lett egy finn kisfiúból az a nagydarab piros ruhás szakállas ember, akinek legfontosabb feladata lett, hogy a gyerekeket boldoggá tegye és hogyan sikerült megmentenie Koboldfalvát és új célt adni a koboldoknak is.

Matt Haig második meséje Karácsony apóról majdnem ott folytatódik, ahol az elsőnek vége lett (sőt kell is az első ismerete ahhoz, hogy megértsük hogy működik ebben a mitológiában az ünnep). Hiszen főszereplőnk, Reményi Amelia volt az első gyerek, aki ajándékot kapott Karácsony apótól és bár annak ellenére, hogy sose volt még semmi csodában része hinni kezdett abban, hogy lehetséges a varázslat és ezzel elég üzemanyagot adott ahhoz, hogy az éves egy éjszaka szánkón bejárjuk a világot és ajándékokat csempészünk a gyerekekhez beinduljon. Csakhogy a 19. század közepén Amelia élete nem éppen kellemes: édesanyja helyett, aki nagyon beteg neki kell dolgoznia, kéményt seper és próbálja megúszni, hogy Ádáz úr dologházába kerüljön.
Csakhogy amikor éppen hatalmas reménnyel és egyetlen kéréssel fordul Karácsony apóhoz, nem kap tőle segítséget. Koboldfalvát ugyanis ismeretlen okokból trollok támadják meg és minden ünnepi készülődés áldozatául esik a rombolásnak: játékok, ajándékok és a szánkó is. Egy évvel később ugyan Karácsony apó újból nekivág, hogy megajándékozza a gyerekeket, de a remény mérő azt mutatja, hogy kevesen hisznek már benne, úgyhogy az első számú feladattá válik, hogy megtalálják Ameliát, aki talán újra tudja éleszteni a reményt. Csakhogy az elmúlt évben a kislány lelkesedése bőven alább hagyott, hiszen megtörtént vele a legrosszabb és már a dologházban van, ahol a kemény munka és a körülmények majdnem megtörték. Karácsony apó Londonban landol (egyenesen Viktória királynő hálószobájában), nyomoz egy bizonyos Charles Dickens után is és végül a dologház aranyszívű szakácsnője segítségével megtalálja Ameliát, hogy még időben hazaérjenek és kiderítsék, mi áll a trollok támadása mögött.
A lány, aki megmenti karácsonyt egy bájos, melegséggel teli történet, arról, hogy a reményre mindig szükség van és ez élteti a varázst, a varázs pedig reményt ad. Amelia története egészen komolyan érinti azokat a motívumokat is, amelyek valószínűleg a legtöbb gyerek fejében megfordulnak. Ha Karácsony apó csodát tud tenni, akkor miért nem képes a lehetetlenre? A kislány esetében például arra, hogy az édesanyja életét megmentse. De végül a könyv nagyon fontos dolgokról szól, hogy a valóságban a boldogság az igazi csoda és hogy ami megtörtént már nem lehet jóvá tenni, viszont képesek vagyunk arra, hogy varázslatossá tegyük magunk körül a világot és boldogok legyünk.

A regény talán kevésbé vicces és magával ragadó, mint az első könyv volt, de Karácsony apó keletkezéstörténetét nehéz felülmúlni és a két történetszál (Amelia meg a trollok) nem is annyira összefonódik, mint inkább összeütközik, de az apróbb hibák ellenére Matt Haignek sikerült pár órára elhinteni a karácsony szellemét (nem csak Dickensnél :). A regény igazi ünnepi olvasmány lehet gyerekeknek úgy nyolc éves kortól és ha az ember felolvassa, saját maga is jól elszórakozik a találó rajzokon (a csodás illusztrációk ismét Chris Mould-ot dicsérik), valamin a koboldokon, a kikacsintásokon és a felnőttek tudják csak igazán értékelni az Igazmondó Glimpit.

Blogturné

A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Matt Haig A lány, aki megmenti a karácsonyt című mesekönyve, a nagysikerű A fiú, akit Karácsonynak hívnak folytatása. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere csizmát ragadott, hogy előkerítse Ameliát, az egyetlen embert, aki még hisz, mielőtt veszélybe kerülhetne az ünnep. Hisz tudjátok, remény nélkül nem léteznének csodák.

Fülszöveg:

Ahol A fiú, akit karácsonynak hívnak véget ért, ott kezdődik ez a könyv.
Szenteste van, ám minden a lehető legrosszabbul alakul. Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, a remény fénye egyre halványabban pislákol, Karácsony apó pedig tudja, hogy meg kell találnia a kislányt, különben veszélybe kerül az ünnep csodája.
A nehéznek ígérkező küldetésben azonban nem marad magára: nemcsak a koboldok, a rénszarvasok, hanem maga az angol királynő, sőt egy macskakedvelő, Charles Dickens nevű férfi és egy önzetlen, tiszta szívű konyhásasszony is a segítségére siet, hogy meg tudja menteni Ameliát.
Csakhogy mindeközben Koboldfalván a feje tetejére áll a világ. A meseglimpik ármányt szőnek, felbujtják a trollokat, Bohó pedig mit sem sejtve a vesztébe rohan…
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9786155591563
Oldalszám: 340 oldal
Fordító: Magyari Andrea
Megrendelés

Nyereményjáték

Tudjátok, mi kell a csodához? Remény. Remény nélkül nem lennének csodák – karácsony sem. Azzal, hogy Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, az egyetlen embert, aki hisz, komoly veszélybe kerül az ünnep.
Így hát mostani játékunk során az összekevert betűket helyes sorrendbe rakva (néha két szót vagy nevet kell kapnotok) megkapjátok, mi mindenhez kell remény, hogy megvalósulhasson ez a csodás ünnep.
Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkezőleg újat sorsolunk. Továbbá a kiadó csak magyarországi címre postáz!

Feladvány

paracsáKónyo

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

12/17 Olvasónapló
12/18 Szembetűnő
12/19 Könyvvilág
12/20 Zakkant olvas
12/21 Deszy könyvajánlója
12/22 KönyvParfé
12/23 Dreamworld

4.5 Stars

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *