Menu Close

Christelle Dabos: A tél jegyesei (BTK)

A tél jegyesei Christelle Dabos első megjelent könyve, ám a történet minősége egy profi író képét vetíti elénk. A regény világának kidolgozása, a főszereplő karakterek egyedisége, a cselekmény izgalma a minőségi fantasy regények közé sorolja a történetet. Magyarországon 2017-ben jelent meg a regény a Kolibri Kiadó gondozásában, és a Blogturnéklub segítségével ti is bepillantást nyerhettek Ophélie világába. Kövessétek a turné állomásait, s ha minden kérdésre helyes választ adtok, nyerhettek egy példányt a regényből.

Érdekességek a szerzőről és a Sorozatról

A szerző, Christelle Dabos könyvtárosként dolgozott, s már egyetemista éveiben is rendszeresen írt, azonban betegségét követően az írás lett a mentsvára. Barátai és az írói közössége bíztatására küldte el A tél jegyeseinek első változatát a Gallimard, a francia RTL és a Télérama híres, elsőkönyves ifjúságiregény íróknak szóló pályázatára, ahonnan a több mint 1000 kéziratból lett győztes és kapott szerződést, s jelent meg.
Christelle sose titkolta, hogy több fantasy világ is inspirálta : “Nem hiszem, hogy kifejezetten eredeti vagyok, de a személyes szimbolizmusomat összekevertem (a mixelés jó) mindazokkal a munkákkal, amelyek gyerekkorom óta hatással voltak rám.” – mondta egy interjúban. Egyébként inspirációként rendszerint J.K. Rowlingot, Philip Pullmant szokta felhozni és hogy világéletében furán viszonyult az Alice Csodaországban-hoz, valamint imádja a Miyazaki filmeket, képregényeket és a mitológiát.

Arra a kérdésre, hogy honnan vette a szereplők nevét a következő válaszokat adta Christelle:
Ophelie – a szekrényeimben rejtőzködő pókoknak adtam ezt a nevet annak idején és valahogy amint kitaláltam, hogy főhősnőm kicsit ügyetlen lett, valahogy ez ugrott be elsőre.
Thorn – Thorra utal, az északi mitológiában ő volt a mennydörgés istene, mert hogy olyan nagydarab fickóra illik.
Bere nilde – A Berenice északiasított változata, kicsit édesebb, melódiásabb
Roseline – mindig úgy gondoltam, hogy a Roseline nagynéni névnek való
Archibald – olyan hangzása van ami egyszerre elavult, de kellemes, ráadásul a rövidítése, az “archie” amolyan mindent túlzásba vivőnek hangzik.
Ami a többi karaktert illeti, rengeteg órát töltök régi neveket böngészve, olyanokat keresek, amelyek nem voltak soes túl divatosak. Az Animisták számára inkább francia oldalakon keresgélek; a Sarok lakói számára Oroszország, Skandinávia, még az ókori germán népek is adnak ihletet.

Christelle nagyon aktív a közösségi oldalain (Facebook: https://www.facebook.com/PasseMiroir), rendszeresen ír blogot (http://www.passe-miroir.com)és szívesen válaszol kérdésekre, s szívesen reklámozza a rajongói rajzokat a megálmodott világáról és szereplőiről (ezekről itt van egy jó kis összeállítás: https://passe-miroir-fans.tumblr.com/). Talán éppen Miyazaki filmek iránti rajongása miatt úgy gondolja, hogy a történetét ha valaha is megfilmesítik, reméli, hogy rajzfilm készül belőle.


A Tükörjáró sorozatnak eddig franciául 3 része jelent meg, a negyedik, befejező kötet éppen íródik. Már van ötlete Christelle-nek, hogy mivel fogja folytatni a munkásságát. Egyébként azt is szokta nyilatkozgatni, hogy nem tervez folytatásokat, spin-offokat, a következő története majd valami egészen más lesz.

Fülszöveg

Anima lakói szerint a tárgyaknak lelkük van, különös adottságaik révén pedig kommunikálni is tudnak velük. Ujjaik alatt összeforr minden, ami szakadt vagy törött, érintésük nyomán feltárul a tárgyak és használóik múltja is. Ophélie azonban nem csak ezért különleges: briliáns ügyességgel közlekedik a tükrökön keresztül.
Békés hétköznapjainak azonban a Matrónák döntése vet véget: el kell hagynia otthonát, férjéül pedig a megmaradt világ legrosszabb hírű Sarkáról származó, gyűlölt és rettegett kincstárnokot, Thornt szánják. De vajon miért éppen őt?
Új otthonában a Délibábosok trükkjeinek köszönhetően semmi sem az, aminek látszik. A lánynak az állandó káprázattal és a Sárkányokkal is meg kell küzdenie: a Légvár az a hely, ahol az ember a saját gondolataiban sem lelhet biztonságra. Ophélie ráébred, hogy a Légvár nemzetségei hatalmi harcának közepébe csöppent. Hogy megmeneküljön, álruhát ölt…
Történet egy felejthetetlen hősnőről egy részletgazdag és izgalmas világban, tele cselszövéssel és meglepetéssel.
Christelle Dabos trilógiájának első kötete számos irodalmi díjat nyert, és a legnagyobb francia kiadó, a Gallimard első könyveseknek járó elismerését is magáénak tudhatja.
Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft.
Fordította: Jeney Zoltán
Megjelenés éve: 2017.
Terjedelem: 584 oldal
ISBN: 9786155450365
Megrendelés

Nyereményjáték

A tél jegyesei nagyon érdekes, varázslatos helyeken játszódik. Játékunkban más könyves helyek nevét keressük. A turné állomásain rövid leírást találhattok ezekről a helyekről. A Rafflecopter megfelelő sorába a helyek nevét kell beírni.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Hol járunk?

Ezen a helyen él Észak őrzője a családjával. A várfalakon rémfarkassal díszített zászlók lógnak, mivel ez az őrző családjának jelképe. Egy időre egy pszichopata kezébe kerül, de itteni rémuralma nem tart sokáig.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11. 22 Spirit Bliss
11. 25 Kelly és Lupi olvas
11. 28 Kristina blogja
11. 30 Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *