Menu Close

Anne McCaffrey: Fehér sárkány

A Pern sárkányairól szóló sorozat 6. kötetében az írónő az előző Hárfásház trilógia után visszatér a sárkánylovasok és a bolygó nagy politikai játszmái színterére. A főszereplő itt Zsaxom, akivel a Sárkányhajszában találkozhattunk, mikor engedély nélkül igézett meg egy alulfejlett, fehér sárkányt, Ruthot. Hiszen mint leendő nagyúrnak, neki nem kell sárkánylovasnak lennie, ezt a nehéz és életveszélyes hivatást választania. Sőt sokan nem is hittek abban, hogy a különleges sárkány egyáltalán életben marad. De Ruth és Zsaxom rácáfolnak a hitetlenkedőkre. Ugyan a fehér sárkány kisebb, mint társai, de képes ugyanúgy repülni, tüzet fújni, harcolni a szál ellen, mint a jóval nagyobb fajtársai. S természetesen neki egyéb különleges képességei vannak, amelyeket kihasználva Zsaxommal nem egy olyan kalandban van részük, amely egész Pern jövőjére pozitív hatással van.
Ez nem a kardozós-harcos fanyasy, hanem sokkal inkább az emberekről, kapcsolatokról, felnőtté válásról (ismétJ ) szól, hogyan találja meg Zsaxom a hivatását, a szerelmet, hogyan illeszkednek be ők ketten Ruthtal a bolygó életébe.
McCaffrey írásaiban az a jó, hogy a szereplők annyira valóságosak, kiváló a jellemrajz, senki se tökéletes, s a párbeszédek se sablonosak. Az előző regényben egy kicsit csalódtam, ez a könyv azonban helyrebillentette Pern jövőjébe vetett hitemet. Remélem a DeltaVision továbbra is szorgalmasan adja ki NcCaffrey sárkányos regényeit.

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *