Menu Close

David Walliams: Gengszter nagyi újra lecsap

David Walliams Magyarországon is először a Gengszter nagyival jelent meg s én is így ismerkedtem meg vele. A fiam azóta se olvasta el, mert még mindig tartja magát, hogy az ő nagyija nem gengszter, viszont most már az unokahúgom öccse lapozta a nyáron a közös nyaralásunkkor. Úgyhogy kicsit bele is tudtam lapozni, hogy felelevenítsem az eseményeket, mielőtt a folytatásba kezdtem volna. De igazából nem feltétlenül kell az előzményeket elolvasni, ugyanis Walliams tudja, hogy jó sok idő eltelt a két könyv között, szóval szépen bemutatja a szereplőket a könyv elején (Tony Ross szokásos találó grafikáival), meg a történet során többször is visszautal az első regényre.

Ben nagyszerű nagymamája sajnos már nem él, s a fiú kicsit elveszettnek érzi magát, hiszen a nagyival szuper kalandjai voltak és azóta semmi se olyan izgalmas. Hanem hamarosan különös dolgok történnek: valaki különleges kincseket lop el híres helyekről: Webmley stadionból, a British Múzeumból és Madame Tussaud panoptikumából. Ráadásul a bűntények elkövetési módja igencsak emlékeztet a hírhedt Fekete Macska ékszertolvaj módszereire. Csakhogy az lehetetlen, hiszen már nem él az a bizonyos Fekete Macska. Na de akkor ki követi el ezeket a bűntényeket és miért? Ben nyomozni kezd, de óvatosnak kell lennie, mert árgus szemekkel figyeli őt egy rendőr, egy kotnyeles szomszéd és még egy könytáros is. Ráadásul párhuzamosan kénytelen elviselni, hogy szülei belerángassák egy újabb táncos buliba …

David Walliams még sose írt folytatást a regényeihez és már maga a Gengszter nagyi is kerek egész volt, de azért én is izgatottan vártam vajon milyen kalandjai lesznek ismét Bennek. Az első oldalakon máris meglepetés ért, mert látszott, ez nem olyan második rész lesz, ami egyszerűen ismétli az előző rész történetét. Ó persze vannak benne utalások meg visszatérő elemek és a szereplőgárda se sokat változik, bizony még a királynő is itt lesz* és nagyon kellemesen csalódik benne szerintem mindenki (olvasó és a regény szereplői is). Természetesen itt van Rádzs is, aki minden Walliams regényben feltűnik, de most nem csak árulja a lejárt szavatosságú cukorkáit, hanem tevékenyen részt vesz Ben kalandjaiban. Sőt nem egyszer kiváló ötletekkel is áll elő, hogy megússzanak egy-egy meredekebb fordulatot, ráadásul szerintem roppant sokat fejlődött az évek során Rádzs humora is.
Ráadásul a nyomozás és a leleplezés tényleg tartogat meglepetést az olvasó számára, úgyhogy igazi rejtély is van a könyvben. Amellett, hogy szokás szerint Walliams a közönségesebb humor mellett komoly érzelmi szálakat is mozgat. A történetben szó van szeretett családtag elvesztéséről és arról hogy miképp lehet ezt feldolgozni, hogy a szülői elvárások miként befolyásolhatják a családi kapcsolatokat és megint az is fontos téma, hogy az idősebb emberek élete nem kell, hogy unalmas legyen.

Ami feltűnt még az előző részhez képest, hogy sokkal több a betűgrafika, mint korábban: Tony Ross és Walliams a különböző betűtípusokkal jól játszanak, s így segítséget nyújthatnak az olvasást kevésbé szeretőknek is.
Egyedül a sztereotíp könyvtárost tudom Walliams szemére hányni ezzel a folytatással kapcsolatban. Minden mással valójában elégedett vagyok.

*Akinek megjelenése úgy tűnik angol gyerekkönyvekben egészen megszokott, hiszen már Roald Dahl-nál is fel-fel tűnt, s kíváncsi vagyok, vajon az új uralkodó is ennyire népszerű lesz-e gyermek és ifjúsági irodalmi körökben, de tartok tőle, hogy nem 🙂

Blogturné

David Walliams legújabb regénye a nagysikerű Gengszter nagyi folytatása, s kiderül belőle, hogy mi történt Bennel az előző történet vége óta és hogy milyen kapcsolat van élete legkülönlegesebb éjszakája és a Londonban ismét elharapódzó különös rablások között. Ha bloggereinkkel tartasz és velük együtt feded fel a titkokat, akkor tiéd lehet a Kolibri Kiadó által felajánlott nyereménykönyv is.

Fülszöveg

A hírek másról sem szólnak, mint a vakmerő tolvajról, aki felbecsülhetetlen értékű kincseket lop el.

Ilyen bűntényeket csakis a nemzetközi ékszertolvaj, A FEKETE MACSKA – Ben imádott gengszter nagyija – követhet el. De hisz a nagyi már nincs köztünk, ki más lenne képes efféle pimaszul merész gaztetteket végrehajtani? Vajon Ben fel tudja deríteni a rejtélyt?

“A csigalépcső tetején egy csapóajtó nyílt. Ben kinyitotta, és a Royal Albert Hall kupoláján találta magát.
A kupola legtetején állt a titokzatos alak.
Levette a ruháját, alatta egyrészes, fekete kezeslábast viselt, amilyet Ben nagyija is hordott FEKETE MACSKAKÉNT! Az idegen elővett egy maszkot és feltette. Végül megrántott egy madzagot a táskáján.
Hihetetlen dolog történt. Mint valami csúcsmodern kütyü, a táska átalakult… sárkányrepülővé!
Az alak pozícióba helyezkedett a sárkányrepülőn, nekifutott, és elrepült.”

Walliams szívből jövő humora egyedülállóan meghökkentő. – Guardian
Kiadó:Kolibri
ISBN: 9789635992416
368 oldal
Fordította: Kövesdi Miklós Gábor
Megrendelés

Nyereményjáték

A regényben az egyik bűntény helyszíne a British Museum ahol rengeteg műkincs megtalálható. Ezekről találsz képeket a bloggereknél, megfejtésül a műtárgy nevét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

08.29 Olvasónapló
08.30 KönyvParfé
08.31 Szembetűnő

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *