Menu Close

David Walliams: A világ legrosszabb gyerekei 2

Lassan elmondhatom, hogy ha megjelnik valami új David Walliams könyv, az engem mindenképpen érdekelni fog. Ráadásul külön vártam is erre a kötetre, hiszen már az előző résznél tudtam, hogy trilógiáról van szó, ami akár még jóval több kötet is lehet, ha csak rá nem un erre a fajta rövid sztorizgatásra Walliams. Ugyanis akárcsak az előző résznél, itt megint csak tíz különösen rossz gyerekről olvashatunk egy-egy történetet.

Walliams megint megmutatja, hogy miért is hasonlítgatja őt mindenki Dahlhoz, hiszen akárcsak a nagy előd, egyszerre ír vicces ugyanakkor néhol meglehetősen sötét humorú sztorikat, méghozzá gyerekeknek. S a Világ legrosszabb gyerekei folytatása is kiválóan egyensúlyoz: van itt történet rossz evőről, elkényeztetett, beképzelt gyerekről ugyanúgy, mint olyanról, aki nem csinál soha házit. Az előző részhez képest kicsit kevesebb benne a toalett humor, ugyanakkor úgy éreztem, sokkal kézenfekvőbbek és hihetőbbek az eltúlzott rosszaságok, amik miatt a gyerekek bekerültek a könyvbe. Inkább lehet azt gondolni olvasás közben, hogy lám ilyen tulajdonságú gyereket mi is ismerünk sőt a célközönség is, netán pont megvan bennük is az, hogy nem akarnak zöldséget enni, vagy követelőznek, esetleg kegyetlenek állatokkal, csak nemet mondanak vagy éppen csúfolódnak. Persze mindig mindenki megkapja, ami jár nekik (a macskák például szépen bosszút állnak), s kábé olyan mérékben, ahogy mi is ítélnénk: milyen nagy volt a bűne, mennyire ártott vele másoknak. De még olyan is akad azért, aki tanult hibájából és van remény, hogy jobbra fordul a sorsa.
A gyerekek története néhol roppant idétlen, túlzó, de mindenképp vicce és nem mindig a várt megoldást kapjuk, ugyanakkor szerintem majd minden esetben kielégítően végződnek a történetek. S már-már azt hittem, kimarad belőle kedvenc újságosunk, de szerencsére azért feltűnik és ő is segít.
Igazából azért valamennyire még a szülők is tudnak tanulságot kicsemegézni a sztorikból, mert bizony nem egy sztorinál éreztem azt, hogy ha másképp viselkednek, akkor bizony nem lettek volna ennyire szörnyűek a gyerekek, szóval nem árt magunkba is nézni: igencsak el tudjuk rontani az utódainkat.

Az illusztrációk ismét csak Tony Ross-t dícsérik, színesek és majd minden oldalon vannak képek, sőt a tipográfia is nagyon élvezetes a szemnek. Éppen ezért a könyv kezdő, vagy éppen vonakodó olvasóknak is nagyon szórakoztató és különleges élmény lehet.

Most nem volt idő tesztvezetésre vinni a könyvet (azaz még nem lett belőle esti mese), csak amikor látta a kisebbik fiam, hogy mit fogok éppen a kezemben, kérte, egy történetet olvassak fel neki, s mivel éppen a házifeladatos volt soron, még jó kis tanmese is kerekedett belőle 🙂 Szerintem ha befejezzük a mostani közös olvasmányunkat, ez fog következni. A nagyobbik fiam meg csak egyszerűen lenyúlta a kötetet, amikor az ágyamon hagytam, s egy délután alatt kiolvasta.

Nagyon szép megint a magyar kiadás, hiszen teljesen színesek az illusztrációk, kemény a kötés és igazán jó minőségű a papír is. Vereckei Andrea pedig megint nagyon igyekezett a nevek fordításával, s hát bizony az ember akár még aktuálpolitikát is beleláthat az egyik névválasztásába.
Várom tehát a hamradik kötetet is, s mos láttam, hogy azért Walliams nem kíméli a felnőtteket se, hiszen a legújabb kötete, ami idén jelenik meg a Világ legrosszabb tanárairól fog szólni.

Blogturné

A Kolibri Kiadó ismét elhozta nekünk David Walliams újabb gyűjteményét, amelyben a világ legrosszabb gyerekeiről ír, akik egyszerre szörnyűek és viccesek. Még szerencse, hogy elképesztően csodás köntösben jelennek meg: színesen illusztrálva és kemény kötésben. Ha szeretnétek megtudni, hogy mit gondolnak bloggereink ezekről a gyerekekről, tartsatok velünk, mert a turné végén lehetőségetek lesz megnyerni a kiadó által felajánlott könyvet!

Fülszöveg

Tíz újabb szellemesen rosszmájú mese, tíz újabb elragadóan rémes szereplővel
Elég bátor vagy ahhoz, hogy megismerj öt rettenetes lányt és öt rosszabbnál is rosszabb fiút? Ott van például Finnyás Fajsz, aki az édességen kívül semmit nem hajlandó megenni, így aztán a zöldségek és gyümölcsök egy szép nap fellázadnak ellene. Vagy Borzadály Hildegárd, aki imádja a férgeket, és legkedvesebb szórakozása, hogy másokat ijesztget. Persze Lusta Ádit se kell félteni. Ő az, aki sosem írja meg a leckéjét, mígnem egy este, meglátogatja őt a történelem öt leggonoszabb kísértete.

Ez a Te könyved! Már ha szerinted is halálosan uncsik a rendes gyerekek!

Kiadó: Kolibri
Fordító: Vereckei Andrea
Oldalszám: 288 oldal
Illusztrálta: Tony Ross
Megjelenés: 2019
ISBN: 9789634373681
Megrendelés

Nyereményjáték

David Walliams-et Roald Dahl utódjának szokták nevezni, de rajta kívül vannak más angol gyerekeknek írók is, akik pályázhatnának erre a címre. Őket keressük, könyveik borítója alapján. A Rafflecopter megfelelő sorába a szerzők nevét kell beírni.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Turné állomásai

06.13 Spirit Bliss – Sárgakönyves út
06.15 Olvasónapló
06.17 KönyvParfé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *