Menu Close

Shannon Hale: Igaz barátok

Shannon Hale mindenféle díjakkal kitüntetett író, aki gyermek és ifjúsági irodalmat ír elsősorban, innen is vannak főleg az elismerései. Magyarul nagyon kevés és szelektív a bibliográfiája. Jómagam annak idején véletlenül találtam rá a Suttogó című regényére ami teljesen elvarázsolt. Aztán hiába vártam a folytatásokat, de a szerző nevére odafigyeltem. Az Ever After High-t ajándékozgattam jobbra-balra, Austenlandjában kétszer is jártam (másodszorra sokkal jobban szerettem) és mindig is élvezettel lapozgattam bele, ha szembejött virtuálisan vagy fizikailag is a Princess in Black sorozatába. Úgyhogy amikor megláttam nevét egy grafikus regényen, rögtön jelentkeztem, hogy ez engem érdekel. S nem is gondoltam, hogy mennyivel másabb dolgot kapok, mint megszoktam tőle. Hiszen ez nem mese, fikció, hanem igazából rajzos memoár ahol Shannon történetét igazán pontosan és szerethetően illusztrálja LeUyen Pham.

A vörös hajú, hatalmas képzelőerővel megáldott Shannon még óvodában barátkozik össze Adrienne-nel és úgy gondolja, hogy meg is találta az egyetlen igaz barátját, akihez majd évekig tud ragaszkodni. Csakhogy nem minden történik úgy, ahogy elképzeli, hiszen ahogy nőnek, változnak a gyerekek és kipukkad a buborékuk, többen is közelükbe kerülnek. Adrienne például bekerül az osztály menő lányának, Jennek a baráti körébe, amit csak a Bandának neveznek. Shannon is szeretne közéjük tartozni, de valahogy úgy érzi, hogy nem találja a helyét, nem tud miként bekerülni a csapatba, vagy ha mégis sikerül közelebb kerülnie Jenhez, valami hamarosan elrontja az előremenetelét. Ráadásul mint középső gyereknek, otthon is gondjai vannak a nővérével, aki elnyomja őt. Nem tud navigálni az általános iskolában naponta változó baráti szövetségek között, néha kipécézi őt a banda bajkeverője és hazugságokat terjeszt róla … hamarosan Shannon sokat hiányzik és orvos is vizsgálgatja, hogy vajon miért fáj annyira a hasa. Csak úgy az ötödik osztály környékén sikerül megtalálnia a társaságot, ahol azért becsülik, amilyen és felépülhet az önbizalma és megszabadul a szorongásaitól.

Annyira úgy éreztem, hogy nagy vonalakban az én gyerekkoromról is szólhatna ez a történet. Úgyhogy biztos azért is imádtam lapozgatni és olvasgatni. Mert még én is emlékszem arra, hogy milyen napi harcok voltak barátságokért általános iskolában, főleg az alsó tagozatban, amikor mindenki egy konkrét ember baráti köréhez akart tartozni és kemény harcok folytak a legjobb helyekért és titkokért, összesúgásokért, közös programokért. Élénken emlékszem egy verekedésre ami azért tört ki, hogy ki uralja a legjobb jeges csúszkát az iskola udvarán és én akadályoztam mindenkit dühből, úgyhogy persze a kicsi rakás aljára kerültem 😊

Ahogy az utószóban Hale is írja: lehet, hogy mások másképp emlékeznek ezekre a történetekre, de neki így maradtak meg az események, ő így élte meg a gyerekkori barátkozások botladozását.  Igen, közben elszorult a torkom amikor Shannon tüneteiről olvastam, amelyeket a stresszes környezet vált ki belőle és hogy akkoriban (80-as évek eleje) ezt mennyire lazán vették az orvosok is. Szimpatikus, hogy a kötet nem kertel, megmutatja, amikor Shannon se hibátlan, ugyanakkor empátiával fordul azok felé is, akik bántalmazzák.

Végül könyv erőt is ad olvasóinak, hiszen rámutat, hogy általános jelenség ez a napi küzdelem az iskolában a barátságokért, ami bárkit érhet és az utószó, valamint Shannon képei gyyerekkorából megnyugtathatják a gyerekeket, hogy az általános iskolai barátkozás aknamezejét túl lehet élni és akár sikeres író is lehet a hatalmas képzelőerővel ellátott répahajú szemüveges kislányból.

Nagyon kellemes meglepetés volt az Igaz barátok és remélem, hogy a folytatásokkal is megismerkedhetem.

Blogturné

A Maxim Könyvkiadó jóvoltából új graphic novelt olvashatunk, ami nem más, mint Shannon Hale Igaz barátok című kötete. Ismerd meg három bloggerünkkel a barátság napos, sötét, mulatságos és fájdalmas oldalát egyaránt, és nyerd meg a Kiadó által felajánlott példányt!

Fülszöveg

Amikor a barátság nem tart örökké…
Shannon és Adrienne kicsi koruk óta legjobb barátok. Egy napon azonban Adrienne elkezd Jennel barátkozni, aki az osztály legnépszerűbb lánya, és a Banda nevű társaság vezetője. A Bandán belül mindenki Jen kedvence akar lenni, és néhány lány ennek érdekében bármit megtenne… akár zaklatna is másokat.
Shannon sosem tudja előre, mit rejt számára a következő nap. Vajon ő és Adrienne barátok maradnak? Képes lesz kiállni magáért? És ő benne van a Bandában – vagy mégsem?

Kiadó: Maxim, 2021
Oldalszám: 224, keménytáblás
Eredeti cím:Real Friends
Fordította: Őri Péter
Illusztrálta: LeUyen Pham
Megrendelés

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban jobban körüljárjuk a graphic novel műfaját. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a szerző nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

01.18. Könyv és más
01.20. Olvasónapló
01.22. Utószó

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *