Menu Close

Shannon Hale: Austenland

Shannon Hale: AustenlandShannon Hale igazából gyerekkönyveket ír, magyarul is megjelent tőle A suttogó, ami nagyon klassz meseregény, de sajnos a folytatásai azok nem. Felnőtteknek írt regénye, az Austenland és folytatása, a Midnight in Austenland már jó ideje kívánságlistán szerepelt nálam, de most, hogy jön a film is, úgy gondoltam épp itt az ideje, hogy kicsit előolvassak. Amúgy is szeretem, meg kíváncsi vagyok a Jane Austen inspirálta művekre, úgyhogy nem volt megerőltető a dolog.
Jane Haynes grafikus egy magazinnál New Yorkban, s valahogy nincs szerencséje a pasikkal. Ez részben, úgy gondolja, annak köszönhető, hogy elrontotta őt Jane Austen, főleg a Büszkeség és balítélet című regénye (na meg Colin Firth), mert irreális elvárásai vannak a férfiakkal szemben. Aztán gazdag nagynénjétől egy különleges nyaralást kap ajándékba: töltsön el három hetet az angliai Penbrook Parkban, ahol átélheti a régens kor hangulatát. Austenland-ben ugyanis színészek gondoskodnak arról, hogy a vendégek úgy érezhessék magukat, mintha egy Austen regényben lennének. Jane úgy dönt, hogy ez az alkalom éppen megfelelő lenne arra, hogy leszámoljon tévképzeteivel. S Penbrook Park valóban olyan, ahogy azt a XIX. század elején megírták: Jane egy másik vendéggel Miss Charminggal a „nénikéje” vendégszeretetét élvezi, s megismerkedik a további lakókkal, köztük két fess, nőtlen fiatalemberrel, Mr. Nobely-val és Andrews ezredessel. A lány nem kicsit van megzavarodva, mert hát erről álmodott egész életében, ugyanakkor azért az is kiderül, hogy eléggé unalmas volt így az élet: beszélgetés, hímzés, séta és maximum készülődés egy bálra. Na meg az is rendszerint konfliktusba keveri őt saját magával, hogy milyen ambivalensek az érzései a férfiakkal kapcsolatban: egyrészt tudja, hogy színészek és mégis vonzódik hozzájuk. De szerencsére ott van a kertész, Martin, akihez ki lehet szökni a szállására, tévét nézni és kicsit úgy érezni, mintha a 21. században lenne.

Sikerült megint egy jópofa koncepciójú chicklitet találni hát, ahol a szerző egész érdekesen boncolgatja a modern nők viszonyát Jane Austenhez, regényeihez és az általuk képviselt ideálokhoz. Jane ugye folyamatosan megkérdőjelezi, hogy neki a modern világban joga van-e elvárni az őszinte érzelmeket a férfiaktól, s hogy olyan kapcsolatot akarjon, amely kölcsönös tiszteleten és szerelmen alapul. Pembrook Parkban persze erre nem kap konkrét választ, de saját magát jobban megismeri és hajlandó valami újba kezdeni. Úgyhogy igazából ez amolyan fejlődésregénynek is felfogható. Ugyanakkor a végére kicsit elsietettnek éreztem a happy endet, azt még jobban ki kellett volna dolgozni, mert ahogy a történet le lett zárva, az kicsit ellentmond az eredeti elképzeléseknek.
A regény folytatása, a Midnight in Austenland pedig inkább krimi, mint chick-lit és elvileg többet foglalkoznak benne Penbrook Park felépítésével, s hogy az ott lévő férfiak miért is nem gigolók.

Csak a könyv elolvasása után néztem meg amúgy a film előzetesét, az már biztos, hogy kicsit túlzásba estek benne, ami Jane megszállottságát illeti, mert azért ennyire nem volt függő. Sőt, még abban se volt annyira biztos, hogy neki kell ez az utazás. De gondolom az árnyalatokat nehezebb volt filmen megjeleníteni. Viszont tökéletes a szereplő választás, legalábbis ami Jennifer Coolidge-t illeti Miss Charmingként.

Szóval kellemes, aranyos könyv volt, szórakoztató chick-lit.
Kiadó: Bloomsbury
Megjelenés: 2010 (2007)
Terjedelem: 180 p.
ISBN: 9781596919952
Honnan: Vásárlás, saját példány, e-book

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

3.5 Stars

3 Comments

  1. Eszter

    Szia! Örülök, hogy ráakdtam erre az oldalra! Úgy két hónapja olvastam a könyvet (Amerikából kaptam, a borítón a film egyik jelenete van), egyelőre pedig reménykedem abban, hogy a film ide is eljön. A végéről annyit, hogy pont azt éreztem volna klisének, ha a másik férfi a nyerő, mert azt a történetvonalat Alexandra Potter is ellőtte a ‘Me And Mr. Darcy’-ban, szóval nekem pont így volt jó 🙂

    • Lobo

      Nekem a végében csak az nem tetszett, hogy túlságosan el lett sietve és nem nagyon támasztotta alá semmi különös a választást.

  2. Pingback:Shannon Hale: Midnight in Austenland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *